Ziare.com Agresivitatea Rusiei - avem de ce să ne temem?
Ziare.com: Agresivitatea Rusiei - avem de ce să ne temem?
28 Feb, 2016 18:04
ZIUA de Constanta
2059
Marime text
Daniel Ioniţă, secretar de stat pentru Afaceri Strategice în Ministerul Afacerilor Externe, a explicat, pentru Ziare.com, care este stadiul relaţiei România-Rusia şi dacă avem de ce să ne temem, în contextul militarizării Marii Negre, finalizării scutului antirachetă de la Deveselu şi continuării conflictului din estul Ucrainei.
Care este în acest moment starea relaţiei bilaterale România Rusia?
Cred că trebuie să încadrăm această relaţie într-un context mai larg. Aş afirma că actualul context internaţional în care ne aflăm este poate mai complex, mai interconectat şi mai problematic că niciodată. Europa se confruntă cu provocări şi ameninţări atât din exterior, cât şi din interior. Provocările din exterior vizează două direcţii strategice, Est şi Sud. În interior, UE se află într-un proces de reaşezare a principalelor sale politici pornind de la setul comun de principii şi valori care sunt agreate şi construiesc acest fundament. Aş menţiona că sunt şi provocări care transced, cum ar fi terorismul.
În cele două provocări externe există şi un numitor comun. Acesta se numeşte intervenţia Federaţiei Ruse. Pentru România, urmărim cu mare atenţie ambele dimensiuni, Est şi Sud, însă aş preciza că în relaţiile externe, că de altfel în viaţă în general, percepţiile sunt mai importante decât realităţile, iar la construirea percepţiilor contribuie un complex de factori, unii de natură subiectivă, alţii de natură obiectivă. Nu poţi să scapi de geografie, nu poţi să scapi de istorie. Sunt constante de care trebuie să ţii cont când evaluezi aceste percepţii.
Interviul integral îl puteţi citi pe ziare.com.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii