Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziarul Curentul Soţul Lilianei Mincă, afaceri cu paravanele mafiei siciliene

ro

19 Aug, 2011 15:04 2765 Marime text

Potrivit www.curentul.ro, reporterii Antenei 1 au descris în cadrul emisiunii „Observator" o anumită filieră a mafiei italiene din România care are, la unul din capete, chiar pe soţul Lilianei Mincă (fostă Ghervasuc), cunoscuta flaşnetă a Partidului Conservator. Este vorba despre Ion Mincă, transferat de la PRM la partidul lui Dan Voiculescu, cel de la care avea să ceară, în 2007, ca orice membru de partid disciplinat, mâna activistei PC Liliana Ghervasuc. Aşadar, sub titlul „Banii mafiei căutaţi în România", jurnaliştii Antenei 1 au prezentat o ştire conform căreia sume importante de bani ale mafiei siciliene au fost spălate în România prin intermediul unor firme şi al unor paravane italiene şi autohtone. Filiera invocată, pe care au fost plasaţi banii negri, duce la groapa Glina, „spălătoria" urât mirositoare din coasta lui Robert Negoiţă. Concret, spun reporterii de la Antena 1, Massimo Ciancimino („naşul mafiei siciliene, fiul lui Vitto Ciancimino, primarul mafiot al oraşului Palermo") a înfiinţat o firmă (Sirco SpA) care „a început să investească într-o alta, Agenda 21 SRL, deţinută de 2 italieni, fraţii Giuseppe şi Sergio Pileri. Această din urmă societate a transferat banii către o alta: Ecorec SA, firma care opera groapa de gunoi de la Glina şi în care fraţii Pileri erau, de asemenea, asociaţi alături de un român, Victor Dombrovschi. La un moment dat, în unele firme, Dombrovschi l-a avut asociat şi pe senatorul PDL Mircea Andrei. Acesta nu a putut fi contactat pentru a-şi putea spune punctul de vedere".

În perioada 2004-2008, mafia siciliană ar fi reuşit să spele, astfel, aproape 16 milioane de euro, iar apoi firma Agenda 21 SRL, alături de celelalte controlate de gruparea lui Massimo Ciancimino, au fost aduse în pragul falimentului, spun reporterii Antena 1. Ei încheie afirmând că procurorii români de la DNA şi DIICOT nu au reuşit să-i incrimineze pe fraţii Pileri (prezentaţi ca paravane ale lui Ciancimino), în pofida probelor strânse de procurorii italieni. Pe site-ul VideoNews al Antenei 3, se afirmă chiar că fraţii Pileri sunt „italienii suspectaţi de conexiuni cu Cosa Nostra şi foşti parteneri de afaceri ai lui Massimo Ciancimino", personaj despre care „Parchetul din Palermo spune că a ascuns în România câteva sute de milione de euro". Tot aici se afirmă şi că, „deşi au avut numeroase solicitări de investigaţii din partea autorităţilor italiene ca să descopere cum s-a spălat uriaşa avere a Mafiei prin ţara noastră, DNA şi DIICOT susţin că probele italienilor nu pot duce la constituirea unei anchete". Cum se poate lesne observa, prin ştirea difuzată de Antena 1 s-a dorit acreditarea ideii că autorităţile române (DNA şi DIICOT) acoperă operaţiunile de crimă organizată (spălare de bani) ale mafiei italiene.

Filiera Dombrovschi

Numai că, aşa cum anunţam la început, filiera aleasă de gorniştii lui Dan Voiculescu pentru această „dezvăluire" a fost extrem de neinspirată pentru binele partidului de garsonieră al lui Voiculescu. Aceasta deoarece pe filiera Ciancimino-Pileri-Dombrovschi ajungem fără prea mare efort nu numai la senatorul PNL Mircea Andrei, care a fost asociat cu Dombrovschi în firma Gaz Sud, ci şi la Ion Mincă, soţul Lilianei Mincă, unul dintre membrii de bază ai Partidului Conservator din Mangalia.

Ion Mincă, soţul Lilicăi, a fost asociat şi el, cu paravanul Dombrovschi, în societatea „Restaurant Bulevard SA", firmă înfiinţată în 1995, cu sediul în municipiul Mangalia, judeţul Constanţa. Ion Mincă deţinea aici 29,77% din capitalul social, iar Victor Dombrovschi, asociatul „mafioţilor" fraţi Pileri, deţinea 70,23%. Ca şi celelalte societăţi falimentate din România ale fraţilor Pileri, şi firma lui Mincă şi Dombrovschi a avut, chiar mai devreme, aceeaşi soartă. Ea este, din anul 2005, în lichidare.

Extrem de interesant în această operaţiune de dezvăluiri a ziariştilor de la Antena 1 este faptul că din toate filierele fraţilor Pileri din România, ei au ales-o exact pe cea necâştigătoare, ba chiar aducătoare de prejudicii la adresa şefului Felix, protectorul şi binefăcătorul familiei Mincă. Fraţii Pileri (Alberto Giuseppe şi Sergio) sunt acţionari în numeroase firme înfiinţate în România, Ecorec SA fiind doar una dintre acestea. Astfel, Sergio Pileri apare ca acţionar în 14 firme, Giuseppe în 8, iar Alberto în 3 firme.

De asemenea, aceiaşi fraţi Pileri au mai fost implicaţi în „operarea" unei gropi de gunoi, cea din Mangalia, alături de Dombrovschi, prin intermediul societăţii Eco Gold Invest controlată, pe lângă paravanul român, de italianul Franco Pacetti prin Cindesol Service SRL. De ce s-a ales totuşi, ca exemplu, filiera care duce la Mincă-Voiculescu? Pentru că groapa Glina îl deranjează foarte tare pe USL-istul Negoiţă, cel cu hotelul urât mirositor. Cine s-a gândit că dacă râcâi puţin mizeria lui Negoiţă, via Naşul Ciancimino, dai peste Dan Voiculescu?!

Asta deoarece, conform logicii ce transpare din ştirea de la Antena 1, pe principiul săgeţilor din schemă, care indică şi sugerează fără să dovedească, legăturile lui Ciancimino din România pe filiera Pileri-Dombrovschi duc chiar la Ion Mincă, cel binecuvåntat de Voiculescu atunci cånd i-a cerut-o de soţie pe fosta dactilografă a lui Victor Atanasie Stănculescu, guraliva Lili.

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011081962275/Actualitate/Sotul-Lilianei-Minca-afaceri-cu-paravanele-mafiei-siciliene.html

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii