Ziua de Cluj De la cine a plecat legea anti-fumat
Ziua de Cluj: De la cine a plecat legea anti-fumat
20 Mar, 2016 14:27
ZIUA de Constanta
2626
Marime text
Legea anti-fumat, aşa cum a intrat ea în vigoare joi, la ora 00:00, este un efort al Clujului. Pe toate posturile apare deputata PSD Aurelia Cristea, cea care s-a bătut în parlament pentru stoparea fumatului, dar ea a preluat un demers al lectorului universitar Mihai Cucerzan, de la USAMV. În 2013, acesta a lansat o petiţie împotriva fumatului, care s-a bucurat de foarte mult succes şi a constituit vehiculul în care Cristea s-a urcat din mers pentru a obţine notorietate naţională, potrivit Ziua de Cluj.
„De la acest om minunat a plecat o petiţie care avea să ne mobilizeze pe noi toţi să ajungem la rezultatul de astăzi. Mulţumim, Mihai Cucerzan", scrie pe pagina de Facebook a Coaliției România Respiră, alături de un instantaneu cu Mihai Cucerzan premiat de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.
Cucerzan a explicat pentru ZIUA de CLUJ că demersul său nu ar fi avut efectul pe care îl are astăzi fără intervenţia parlamentarei.
„Şansa acestui demers civic a fost faptul că a beneficiat de susținerea doamnei deputat Aurelia Cristea. Dânsa a promis că va întreprinde în parlament toate eforturile pentru ca România să dețină o legislație antifumat în conformitate cu recomandările europene. Au urmat o serie de analize și dezbateri, dar până la urmă, finalul a fost unul fericit. Fără aportul decisiv al doamnei Cristea și al numeroaselor organizații civice reunite în jurul "Coaliției România Respiră", reușita inițiativei era incertă. Toate aceste eforturi au fost recunoscute în cadrul unui eveniment organizat recent la București, unde cei care au contribuit semnificativ la reușita acestui demers au primit distincții din partea Ministrului Sănătății și a Ambasadorului Statelor Unite, care a felicitat reușita implementării acestei legi, subliniind că legislația de interzicere a fumatului în spațiile publice închise din România reprezintă un model de democrație participativă", a declarat Cucerzan.
Lectorul universitar a explicat şi ce aşteptări are după intrarea în vigoare a noii legi. „Am convingerea că vor apărea efecte pozitive în privința sănătății publice, prin diminuarea semnificativă a fumatul pasiv. Românii vor putea respira aer mai curat atunci când vor merge într-un bar sau vor savura gustul unei produs culinar la restaurant, iar hainele nu se vor mai îmbiba cu mirosul nedorit de tutun. În plus, interzicerea fumatului va determina și creșterea securității din spațiile închise, contribuind la evitarea incendiilor. Orice persoană responsabilă trebuie să admită că un demers făcut în vederea îmbunătățirii sănătății nu poate fi decât benefic. Restricționarea fumatului este o dovadă că România este pe drumul cel bun, iar adoptarea acestei legi reprezintă un pas înainte pe calea modernizării societății noastre și o victorie a normalității", a subliniat Mihai Cucerzan, pentru ZIUA de CLUJ.
Potrivit unei recomandări din 2009 a Consiliului Uniunii Europene, până la finele anului 2012 toate ţările membre ar fi trebuit să pună în aplicare măsuri legislative pentru a-şi proteja cetăţenii de urmările grave ale expunerii la fumul de tutun în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în mijloacele de transport public. Majoritatea statelor civilizate au aplicat de ani buni măsuri ferme în acest sens, și nu doar la nivelul Uniunii Europene, ci și în Statele Unite, Turcia, Rusia, Australia, Japonia etc. La noi, această lege a intrat în vigoare abia în 2016, cu o întârziere de peste trei ani.
Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată faptul că, anual, aproximativ 6 milioane de persoane mor din cauza fumatului, dintre care aproape 600.000 sunt victime ale fumatului pasiv. Conform studiilor, prevalența fumatului în România este de aproximativ 30%, iar țara noastră se situează pe primele locuri din Europa în privința afecțiunilor cauzate de fumat.
DECLARAŢIE
„Mă pot declara bucuros că apelul pe care l-am lansat în urmă cu trei ani a contribuit la implementarea unei legislații anti-fumat în conformitate cu recomandările europene. Am speranța că aceeași soartă o vor avea și alte inițiative civice pe care le-am lansat în decursul timpului. Prin reușita adoptării acestei legi am dovedit că vocea societății civile poate fi ascultată, trebuie doar mult curaj, perseverență, implicare, seriozitate și dorința sinceră de a contribui la îmbunătățirea societății în care trăim".
Mihai Cucerzan, omul de la care a plecat legea anti-fumat
Sursa text: Ziua de Cluj
Sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii