Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului
Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului“În ultimii ani, începand cu 2015, la 14 noiembrie, sărbătorim Ziua Dobrogei.
După cum este cunoscut, ziua de 14 noiembrie 1878 prezintă o semnificație istorică deosebită pentru țara noastră. Ea marchează unirea Dobrogei cu Patria mamă, ziua revenirii Dobrogei în cadrul fruntariilor Romaniei.
Este ziua, în care, potrivit « Proclamației către dobrogeni » a viitorului rege al Romaniei, Carol I, “Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi, face parte din România ». În continuare, în cadrul aceluiași document, se precizează « cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legitima pedeapsă », subliniindu-se, totodata, “iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră”.
Ulterior, dreptul istoric al Romaniei asupra Dobrogei, incluzand Delta Dunării, numită de istorici și « mica unire », avea să fie recunoscut și pe plan internațional prin decizia Congresului de Pace de la Berlin, din iunie-iulie 1878, decizie condiționată, însă, de cedarea dureroasă, către Rusia, a trei județe din sudul Basarabiei : Cahul, Bolgrad şi Ismail.
În această zi cu încărcătură istorică profundă, autoritățile centrale si locale, incluzand Societatea Romană de Televiziune, Societatea Romană de Radiodifuziune, alte instituții publice de cultură din țară și străinătate, și-au inclus în program emisiuni cu caracter documentar și omagial, alături de organizarea unor manifestari festive, culturale și științifice, de omagiere a evenimentului.
Dobrogea de astăzi se prezintă ca o regiune de referință, tot mai modernă și tot mai dinamică pe harta Romaniei. Sintagma Dobrogea a devenit sinonimă nu doar cu Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu vinurile alese și multipremiate ale faimoaselor podgorii de la Murfatlar, cu instalațiile eoliene de mare putere care împanzesc regiunea, construite prin promovarea unor proiecte, beneficiind de finanțare europeană, ci și cu resursele energetice de petrol și gaze din zona economică exclusivă romanească a Mării Negre, cu statutul de poartă a țării spre mările și oceanele lumii, cu coridorul pan-european nr. 7, aferent Dunarii si Canalului Rhin-Marea Neagră.
La toate acestea, se adaugă investițiile în curs, pe pămant dobrogean, referitoare la modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare a județelor Tulcea și Constanța, extinderea Portului maritim Constanța, respectiv a Portului strategic de la Mangalia, precum și cele privind Aeroportul Delta Dunării-Tulcea.
Permiteți-mi să concluzionez, adresand locuitorilor acestei provincii istorice a Romaniei, cu prilejul Zilei Dobrogei un călduros « La multi ani, dobrogeni! », alături de toți romanii și de întreaga țară, în anul Centenarului Marii Uniri ! » se arată în mesajul transmis de senatorul Ștefan Mihu în Senatul României
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp