ZIUA LIVE. Dobrogea 143. Generația Millennials pe urmele grecilor din Milet. Poveștile cetăților antice care ne conectează cu istoria
ZIUA LIVE. Dobrogea 143. Generația Millennials pe urmele grecilor din Milet. Poveștile cetăților antice care
22 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2027
Marime text
- Începând cu data de 5 august 2021 și până pe 17 septembrie 2021, echipa ziarului ZIUA de Constanța, formată din Nicușor Bușurică, Ionuț Druche - reprezentant Biblioteca Județeană I.N. Roman, împreună cu cinci Millennials și reprezentanții MINAC - Cristian Cealera și directorul instituției, Aurel Mototolea - a călătorit într-un microbuz pus la dispoziție de partenerul de mobilitate SC Metropolitan SRL și au vizitat toate cetățile Dobrogei
- De la Tomis (Constanța), s-a mers, timp de 21 de zile, la Histria și la Callatis (Mangalia), la Albești, la Complexul Muzeal Adamclisi, la Sacidava (Rasova), la Păcuiul lui Soare, apoi la Capidava (Topalu), de la Carsium (Hârșova) la Troesmis, de la Arrubium (Măcin) la Dinogeția, de la Basilica de la Niculițel la Noviodunum (Isaccea), de la Aegysus (Tulcea) la Halmyris (Murighiol), de la Enisala la Argamum (Jurilovca), de la Ibida (Slava Rusă) la Ulmetum (Pantelimon) și la Ansamblul de bisericuțe de la Murfatlar
- Scopul acestui inventar inedit al cetăților dobrogene este conectarea generației Millennials cu patrimoniul arheologic al Dobrogei și editarea unui volum, „Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, cu informații actualizate și structurate, atât in format print, cît și digital, care va fi lansat de Ziua Dobrogei
- Structura editorială este marcată de generația Millennials, pe de o parte, prin materiale de autor care vor reda experiența lor proprie pe parcursul călătoriei, precum și prin materiale video cu specialiștii care le-au fost gazde și ghizi
- Colega noastră, Adelina Cioi a vorbit la ZIUA LIVE despre experiențele trăite în cadrul acestui proiect dedicat Zilei Dobrogei
ZIUA de Constanța, în parteneriat cu MINAC, ICEM Tulcea, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, alături de Consiliul Județean Constanța, Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța, Universitatea Ovidius Constanța, Colegiul National Mircea cel Bătrân și cinci tineri din generația Millennials - Adelina Cioi (absolventă Facultatea de jurnalism, București, 2018), Cezara Alexandra Trușcă (absolventă Facultatea de Stiințe Economice Administrarea Afacerilor, Constanța, 2019), Isabela Boantă (absolventă Facultatea de Litere, Constanța, 2014) , Alex Sârbu (absolvent Facultatea de Drept și Stiințe Administrative, Constanța, 2018) și Dima Nancu (elev, clasa a XI-a, Colegiul National Mircea cel Bătrân) și împreună cu partenerul de mobilitate SC Metropolitan SRL, au inițiat și susținut proiectul „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials".
Începând cu data de 5 august 2021 și până pe 17 septembrie 2021, echipa ziarului ZIUA de Constanța, formată din Nicușor Bușurică, Ionuț Druche - reprezentant Biblioteca Județeană I.N. Roman, împreună cu cinci Millennials și reprezentanții MINAC - Cristian Cealera și directorul instituției, Aurel Mototolea - a călătorit într-un microbuz pus la dispoziție de partenerul de mobilitate SC Metropolitan SRL și au vizitat toate cetățile Dobrogei.
De la Tomis (Constanța), s-a mers, timp de 21 de zile, la Histria și la Callatis (Mangalia), la Albești, la Complexul Muzeal Adamclisi, la Sacidava (Rasova), la Păcuiul lui Soare, apoi la Capidava (Topalu), de la Carsium (Hârșova) la Troesmis, de la Arrubium (Măcin) la Dinogeția, de la Basilica de la Niculițel la Noviodunum (Isaccea), de la Aegysus (Tulcea) la Halmyris (Murighiol), de la Enisala la Argamum (Jurilovca), de la Ibida (Slava Rusă) la Ulmetum (Pantelimon) și la Ansamblul de bisericuțe de la Murfatlar.
Scopul acestui inventar inedit al cetăților dobrogene este conectarea generației Millennials cu patrimoniul arheologic al Dobrogei și editarea unui volum, „Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, cu informații actualizate și structurate, atât in format print, cît și digital, care va fi lansat de Ziua Dobrogei.
Proiectul este finanțat integral de ziarul ZIUA de Constanța.
Structura editorială este marcată de generația Millennials, pe de o parte, prin materiale de autor care vor reda experiența lor proprie pe parcursul călătoriei, precum și prin materiale video cu specialiștii care le-au fost gazde și ghizi.
Colega noastră, Adelina Cioi a vorbit la ZIUA LIVE despre experiențele trăite în cadrul acestui proiect dedicat Zilei Dobrogei.
„Visam de mică să ajung la malul mării, nu sunt aici de foarte mult timp, dar deja mă simt ca acasă. Cred că venirea mea aici, în Dobrogea și la ZIUA de Constanța și apoi, cooptarea mea în acest proiect nu este întâmplătoare.
Avem ce să arătăm, avem cu ce să ne lăudăm”, spune tânăra jurnalistă.
Este greu de realizat un clasament al cetăților antice vizitate, dar fiecare dintre participanții la acest proiect au fost impresionați în mod special de către un loc pe unde au trecut în acest periplu plin de istorie.
Pentru Adelina, locul cu adevărat spectaculos rămâne cetatea Argamum, însă și la Enisala a găsit ceva deosebit, un eden pe care îl căuta.
Ruinele cetăţii, aflate pe malul lacului Sinoe, pot fi vizitate şi astăzi. La vremea construirii cetăţii, actualul lac Sinoe era un golf deschis la mare. În prezent, se pot vizita:zidul de apărare, cu turnuri şi bastioane, care închidea de la vest către lacul Sinoe suprafaţa mai mică a orașului roman târziu de circa 7 ha (cuprinzând fosta acropolă a orașului grecesc). Acolo pot fi văzute ruinele conservate ale templelor grecești din zona sacră, străzi pavate și cartiere de locuințe sau ateliere, mai ales romane, terme, bazilici civile și creștine și, în centrul orașului, una dintre cele mai mari bazilici creștine din regiune, datând din secolul VI d.Hr.
În data de 13 Februarie 2007, Cetatea Histria a fost înscrisă oficial pe Lista Patrimoniului European.
La cetatea Histria, jurnalista spune că a impactat-o „zidurile cetății, bine conservate. Histria nu este doar prima așezare urbană de pe teritoriul românesc actual ci este și locul unde s-a bătut prima monedă.
Există o legendă despre fantoma lui Vasile Pârvan. Se spune că tinerii așteptau verdictul lui Vasile Pârvan.
Un lucru interesant despre Histria este că venitul constant a fost pescuitul”.
Citește și:
ZIUA LIVE. Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials (II)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii