Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor, celebrată astăzi. Cine a stabilit
Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor, celebrată astăzi. Cine a stabilit
05 Nov, 2018 08:23
ZIUA de Constanta
1146
Marime text
Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor este marcată anual la 5 noiembrie, începând din 2016, scrie Agerpres.ro.
Adunarea Generală a ONU a hotărât, în decembrie 2015, ca data de 5 noiembrie să fie cunoscută drept Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor, potrivit www.un.org. Cu acest prilej, s-a făcut un apel către toate statele lumii, către organismele internaţionale şi către societatea civilă să marcheze această zi, crescând gradul de conştientizare a acestui fenomen natural, dar, totodată, să facă schimb de noi abordări de reducere a acestui risc. Marcarea acestei zile se axează pe programe educaţionale şi pe antrenamente de evacuare.
În 2018, Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor se aliniază Zilei internaţionale pentru reducerea dezastrelor şi Campaniei ''Sendai Seven'' concentrându-se pe Obiectivul ''C'' din cadrul Cadrului de Acţiune Sendai 2015-2030 pentru reducerea riscului de dezastre vizând reducerea pierderilor economice directe în caz de dezastru în raport cu PIB-ul.
Japonia, binecunoscută pentru activitatea seismică frecventă, este situată în zona de contact a patru plăci tectonice, fiind zguduită anual de mii de mişcări seismice. Data care a fost propusă pentru celebrarea anuală a acestei zile a fost aleasă pentru a marca povestea japoneză "Inamura-no-hi" ceea ce înseamnă "arderea snopilor de orez", potrivit www.un.org. În urma unui mare cutremur care a avut loc în 1854, un fermier a văzut un val care se îndepărta, ceea ce a fost semnul că un tsunami era în formare.
Ca urmare, a dat foc întregii sale recolte, prevenindu-i astfel pe săteni, care au fugit la adăpost pe un teren înalt. Ulterior, el a construit un dig şi a plantat copaci pentru a proteja zona de alte dezastre.
Tsunami-urile sunt fenomene naturale rare, însă ele pot fi distrugătoare. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de cazuri provocate de aceste imense valuri.
Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de un tsunami care a avut loc în urma seismului din Oceanul Indian produs la 26 decembrie 2004, în apropierea coastei de vest a insulei Sumatra. Cutremurul, cu o magnitudine de peste 9,0 grade pe scara Richter şi cu epicentrul localizat la o adâncime de 40 de kilometri în ocean, a generat valuri uriaşe. Acestea au afectat 14 ţări din Oceanul Indian, cele mai grav lovite fiind Indonezia, Sri Lanka, India şi Thailanda, şi au făcut peste 227.000 de morţi. Totodată, peste un milion de case au fost distruse.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii