Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gripa porcina - informatii generale

ro

02 Nov, 2009 22:21 5570 Marime text
gripa_porcina.jpgCe este gripa porcina?

Gripa porcină (H1N1) este o afecţiune respiratorie acută a porcilor, cu contagiozitate ridicată, cauzată de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Virusul se transmite în rândul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect şi de la purtători asimptomatici.

Virusurile gripei porcine aparţin de obicei subtipului H1N1, dar exista şi alte subtipuri circulante la porci (de exemplu H1N2, H3N1, H3N2). Aceştia se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare şi cu virusurile gripei sezoniere umane.

Tulpina gripei porcine este un virus H1N1, acelaşi tip cu cel al gripei sezoniere, care circulă prin lume în fiecare an, şi ucide aproximativ 1% dintre cei infectaţi sau mai mult, într-un an în care se înregistrează o epidemie.

Cât de grav este?

Deşi virusurile gripei porcine afectează de obicei porcii, pot depăşi bariera speciei şi cauza boală la oameni.

Deocamdată, nu se ştie cât de probabilă este o epidemie de mari proporţii, însă se ştie că imunitatea oamenilor la acest virus este limitată.

Iniţial specialiştii susţineau că cei mai expuşi îmbolnăvirii sunt persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, a căror sistem imun puternic reacţionează virulent la virus. Totuşi, cazurile depistate atât în ţară, cât şi în străinătate au infirmat pe alocuri această variantă, grupa de risc scăzând la copii sub 18 ani.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, o persoană poate contacta în acelaşi timp un virus gripal sezonier şi virusul A/H1N1, iar cei care au răcit deja în acest sezon sunt mai sensibili la a contacta gripa porcină.

Până în prezent zeci de state din întreaga lume au izolat la bolnavii de gripă virusul A/H1N1. Oficialităţile medicale raportează o boală gripală relativ uşoară, cu febră moderată, curbatură şi afectarea organelor respiratorii superioare, mai rar cu exprimări gastro-enterice, şi cu rare tendinţe de complicaţii.

Letalitatea, în general, prin insuficienţă respiratorie acută, intervine la persoanele compromise imunitar, stresate, cu rezistenţa slăbită succesiv unor boli cronice, etc.

Simptome

Simptomele infecţiei cu gripa porcină la oameni sunt similare cu cele ale gripei sezoniere, şi anume febră (peste 38ºC), oboseală, inapetenţă, tuse şi durere în gât. În plus, unele persoane infectate cu gripă porcină pot prezenta stări de vomă şi diaree.

Perioada de incubare la oameni este între două şi cinci zile.

Sfaturi

Gripa porcină se transmite de la om la om atât pe cale aeriană, prin vorbit, strănut sau tuse, cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau cu diferite obiecte personale ale acestuia care sunt contaminate cu secreţii nazofaringiene.

În acest sens, pentru evitarea îmbolnăvirii, specialiştii recomandă respectarea mai multor măsuri. În primul rând, nasul şi gura trebuie să fie acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului, şi, cel mai important, aceasta nu trebuie împrumutată. Nici mâna nu trebuie dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun.

Specialiştii recomandă de asemenea ca atât cât este posibil să se evite aglomeraţiile şi contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii, adică febră, tuse, strănut, ochi congestionaţi sau alte simptome similare.

Ultimul sfat, dar probabil cel mai important este ca persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei să fie izolate de restul familiei, să poarte măşti de protecţie şi să se prezinte de urgenţă la medicul de familie pentru a a-i stabili diagnosticul şi tratamentul adecvat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gripa Porcina 03 Aug, 2018 13:56 http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6117&idm=1&sir=&sep=and&idv=4738&idl=2&prn=1 Sittings of the Senate of May 22, 2006 Domnul Gheorghe Funar: "Există o barieră moleculară în calea transmiterii aerogene, de la om la om a virusului gripei aviare. Sunt în pericol numai cetăţenii care mănâncă păsări şi ouă neprelucrate termic. Virusul se transmite pe cale digestivă şi nu pe cale aerogenă, susţin medicii japonezi şi români. Directorul Spitalului de Boli Infecţionase "Victor Babeş", prof. univ. dr. Petru Calistru, confirmă că "omul are o barieră naturală în calea transmiterii virusului aviar". Medicii susţin: carnea din comerţ nu prezintă nici un fel de risc pentru om. " http://www.gandul.info/stiri/tulpina-virusului-de-gripa-porcina-ar-putea-ajunge-in-ungaria-in-cateva-zile-4256528