Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:37 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Satul Lastuni, sarbatorit pe 15 august

ro

21 Aug, 2004 00:00 4581 Marime text

Pastrarea traditiilor si revigorarea comunitatii

In ziua cand crestinii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului, cetatenii din micuta localitate ce apartine de comuna Mihail Kogalniceanu praznuiesc hramul noii biserici * Manifestarea coincide cu sarbatoarea anuala a comunitatii aromane * Potrivit declaratiei lui Anastase Alexe, primarul comunei Mihail Kogalniceanu, o data cu sfintirea acestui nou lacas s-a revigorat spiritual si mica asezare * Biserica veche a satului cazuse la cutremurul din timpul razboiului

Ziua de 15 august a avut pentru populatia comunei Mihail Kogalniceanu doua mari semnificatii. Cetatenii satului Lastuni au praznuit, la fel ca in ultimii doi ani, hramul bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din localitate. Totodata, comunitatea aromana din Lastuni i-a sarbatorit pe fruntasii satului.

Apropierea de Dumnezeu a dus la revigorarea satului

In urma cu mai mult de 60 de ani, peste intreaga tara isi puneau amprenta efectele devastatoare ale unui mare cutremur produs in zona Vrancea. Atunci, cetatenii satului Lastuni au ramas fara biserica din localitate. Vreme de mai multi ani, credinciosii nu au avut unde sa se roage, lipsa bisericii avand numeroase repercusiuni asupra vietii spirituale a locuitorilor.Situatia s-a schimbat cand, la data de 29 septembrie 2002, a fost data in functiune noua biserica din Lastuni cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Potrivit declaratiilor primarului comunei Mihail Kogalniceanu, Anastasie Alexe, "noua biserica a fost construita intr-un singur an, iar hramul lacasului de cult a fost praznuit pentru prima oara in anul 2003. Ridicarea acestei biserici a fost posibila numai cu ajutorul unui important om de afaceri, pe numele sau Teia Sponte, fiu al satului Lastuni". Constructia lacasului de cult a costat peste 40 de miliarde de lei, biserica fiind ridicata practic din temelii.La fel ca in 2003, si in acest an, de 15 August, aproximativ 300 de locuitori ai satului Lastuni au participat dis-de-dimineata la praznuirea hramului bisericii "Adormirea Maicii Domnului". In acest context, credinciosii au luat parte la o slujba de pomenire oficiata de un sobor de preoti din Lastuni si din localitatile invecinate. Parohul bisericii, preotul Lucian Narcis Neagoe, a declarat ca "la sosirea in acest sat, in anul 2002, am intalnit oameni care au fost vaduviti de biserica. Mai mult, in patrimoniul bisericii nu am gasit decat un clopot. Ridicarea noii biserici a fost un lucru benefic atat pentru cetateni, cat si pentru acest sat. Toti acei ani in care in Lastuni nu a functionat nici o biserica si-au pus amprenta asupra celor aproximativ 80 de familii care mai locuiesc aici. Practic, prin constructia acestei biserici, Dumnezeu a facut o minune cu acest sat". In ceea ce priveste sarbatoarea satului, preotul din Lastuni a mentionat ca "acesta este un moment deosebit pentru localitate si este un lucru benefic pentru pastrarea traditiilor acestei comunitati mici".

Fiii satului s-au reintalnit la Lastuni

Sarbatoarea satului Lastuni a continuat in cursul dupa-amiezii cu un meci de fotbal pe stadionul din localitate, sustinut de echipele "tinerilor" si "batranilor". Seara a fost dedicata comunitatii de aromani. Tot pe terenul de fotbal din localitate, sute de reprezentanti ai acestei etnii s-au intalnit la traditionala sarbatoare a comunitatii, denumita "Iurtia Hoarei", in cadrul careia a fost formata o hora. Prezent la sarbatoare, binecunoscutul rapsod al aromanilor, Hrista Lupci, a precizat ca in fiecare an "toti aromanii care s-au nascut aici si acum locuiesc in alte orase sau chiar in strainatate sosesc in Lastuni pentru a participa la aceasta hora. Hora este un bun prilej pentru tineri sa se cunoasca intre ei". La hora de pe terenul de fotbal a participat si ctitorul bisericii, Teia Sponte. "Prin organizarea acestei sarbatori se are in vedere revigorarea satului. Pana la constructia bisericii, acest sat era, practic, parasit. De mai bine de doi ani, fiii satului revin cu placere in localitatea natala. Tinerii au inceput sa revina aici, sa isi ridice case, iar satul Lastuni parca a reinviat", a mentionat Teia Sponte. La randul sau, primarul Anastasie Alexe a subliniat faptul ca, incepand cu sfintirea bisericii "Adormirea Maicii Domnului", "parca si Dumnezeu a inceput sa isi indrepte privirile spre acest sat. In ultimii doi ani, in Lastuni au revenit ploile, culturile au inceput sa fie mai rodnice". Printre fiii satului se numara si binecunoscutul fotbalist Ianis Zicu, care in prezent joaca la formatia Inter Milano.

Fostul sat Hagilar, astazi Lastuni

Comuna Mihail Kogalniceanu este asezata in nordul judetului Tulcea, la o distanta de 17 km de municipiul Tulcea si la 19 km de orasul Babadag. Teritoriul comunei are in cea mai mare parte un relief deluros. Satele care se afla in componenta comunei sunt situate la mica distanta de Mihail Kogalniceanu, satul resedinta de comuna, si anume Lastuni, la trei kilometri, si Randunica, la doar sapte kilometri. Cei peste 3700 de locuitori ai comunei se ocupa cu cresterea bovinelor si cu agricultura. Satul Lastuni este situat la poalele dealului Denis Tepe, despre aceasta zona existand numeroase legende. Potrivit declaratiilor lui Hrista Lupci, satul Hagilar a devenit Lastuni in jurul anului 1966, aici fiind in trecut un sat format din cetateni bulgari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii