Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:57 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Amestecuri

ro

04 Sep, 2015 07:33 2782 Marime text



Cand reusesti o perioada de timp sa simplifici alimentatia, ajungand sa mananci zile in sir doar un singur tip de aliment (doar cirese, doar pepene, de exemplu), incepi sa simti din ce in ce mai clar actiunea asupra organismului a “amestecurilor“.
Chiar si daca amesteci doua sau trei fructe, sub forma unui smoothie sau a unei salate de fructe, vei simti scaderea evidenta a energiei generale a corpului, care iti aminteste ca organismul tau consuma o energie mai mare pentru digestie.

Corpul nostru este un minunat computer, programat prin intermediului “cip“-urilor interioare. – moleculele de ADN – sa indeplineasca toate functiile necesare pentru a ne mentine in viata.
Corpul detine inclusiv programe care ne ajuta sa traim cu o alimentatie nenaturala, artificiala, complet nepotrivita pentru organismul nostru, vreme de 70 de ani sau mai multi. Este adevarat, cu multe dureri si suferinte fizice, pe care noi le numim “boli“, dar totusi – TRAIM!

Cei care lucrati pe calculator stiti ce se intampla atunci cand deschideti in acelasi timp mai multe programe…..calculatorul incepe sa lucreze din ce in ce mai incet, sa gandeasca mai mult, iar la un moment dat, se poate bloca. Inceteaza sa mai raspunda la orice comanda.
Si atunci este nevoie sa-l restartam, sa-l ajutam sa inchida toate programele si sa o luam de la capat.
Acelasi lucru se intampla si in corpul nostru frumos.

Societatea moderna este construita dupa principiul “multi-tasking“-ului.
Suntem invatati, de la gradinita, sau chiar mai devreme, din casa, privindu-ne parintii si bunicii, sa facem mai multe actiuni in acelasi timp.
Cea mai mare eroare si greseala a alimentatiei moderne – si cauza celor mai multe suferinte este SOCIALIZAREA MESELOR.
Cu alte cuvinte, faptul ca luarea mesei, care ar trebui sa insemne un act sacru, personal, individual, in care fiecare persoana sa poata introduce, in tacere, in propriul organism – ceea ce considera a fi nutritie, fiind atenta la reactia corpului si ajustand alimentatia functie de aceasta reactie – asadar, acest act sacru a fost transformat intr-o amestecatura tip “multi-tasking“!
Cu alte cuvinte, masa a devenit loc de socializare, de povestit probleme, de certuri si reprosuri, de descarcat frustrari, de sarbatorit bucurii si tristeti, de stagnare si stat cu orele cu fundul pe scaun……si printre altele, si de mancat.
Corpul nostru are atatea lucruri de facut in timpul mesei, incat nu este de mirare ca adesea computerul interior se blocheaza.

Daca nu mestecam bine bine ceea ce avem in gura, nu primim semnale de la corpul nostru, care sa ne spuna “da, este OK, poti introduce in corp” sau “nu este OK, scuipa!“.
Si cum putem mesteca bine, cand mereu vorbim, sau servim pe altii, sau ne uitam la computer, tv ori citim, sau pur si simplu, suntem cu mintea in alte parti.
Si cum putem mesteca bine cand in farfurie avem amestecuri de 4,5 sau mai multe ingrediente, si receptorii din gura noastra nu mai inteleg nimic.
Uitati-va cate ingrediente exista intr-o felie de pizza, sau in sarmale, numarati de curiozitate ingredientele (fara a uita de plantele aromate adaugate, de sare, de ulei sau de sosul de rosii).

Amestecurile consumate de mai multe ori pe zi, servite in plus, intr-o atmosfera “amestecata“, reprezinta pentru corpul nostru fizic un efort urias.


Nu este de mirare ca suntem epuizati, slabiti si extenuati, mai tot timpul.

Am putut sa urmaresc intr-o statiune de odihna, cu servicii tip all-inclusive, comportamentul majoritatii oamenilor ce au ales aceasta optiune de concediu.
Si trebuie sa recunosc ca energia de grup este periculos de contagioasa!
Am observat cum oamenii isi umplu farfuriile continuu, cu aproapte TOATE mancarurile disponibile, pentru “a beneficia” de cat mai multe. Si asta la fiecare masa, de mai multe ori pe zi.
Si mananca totul aproape nemestecat, vorbind si razand la masa, plus amestecand cu bautura totul. Si apoi, majoritatea zac blegiti cu orele dupa astfel de mese, intr-o “siesta” nenaturala, pe care o pun totii pe seama oboselii acumulate la serviciu si cu care au venit “de acasa“.
De acord ca si suprarenalele epuizate ale tuturor oamenilor dau stari de slabiciune, dar suprasolicitarea digestiva la “all-inclusive“este URIASA!
Oamenii pot veni mai bolnavi dintr-un astfel de concediu.
Mai intoxicati in corpul fizic, cu siguranta, se intorc!
Pentru ca si mancarea este atat de amestecata si atat de variata, incat corpul nostru este paralizat la propriu, pe interior, de navala multitudinii de alimente.

Industria turistica este anormal organizata, precum intreaga noastra societate. Ea se afla in slujba imbolnavirii si slabirii oamenilor, oferindu-le doar servicii care le incarca, obosesc si slabesc corpul fizic – toate restaurantele, barurile si cluburile nu fac decat sa ofere hrana fizica si sufleteasca amestecata, combinata haotic, greu de digerat si greu de procesat.
Iar asa numitele “tururi turistice” nu sunt decat alergaturi obosite si stoarcere continua de bani. Sunt aratate foarte multe obiective, in timp scurt, acelasi “amestec” de stimuli, astfel incat procesarea creierului sa se ingreuneze la maxim.

Totul in industria turistica – si in tot socialul nostru, de la scoala, pana la industria medicala sau farmaceutica – este un AMESTEC imens de stimuli – care se prabusesc in capetele fiintelor umane cu puterea unei cascade de apa.


Am vizitat de curand o cascada maiestuoasa, de circa 50-60 de metri coloana de apa si a fost pentru prima oara cand am stat sub suvoiul puternic care curgea de pe stanci.
Senzatia interioara este de naucire totala si de oprire a tuturor gandurilor si reactiilor. Nu-ti mai ramane decat tipatul, pentru a descarca ceea ce simti sub cascada.

Si in viata noastra zilnica, se intampla acelasi lucru.
Iti ramane doar tipatul.
Doar ca sub cascada de apa poti racni cat de tin puterile, oricum nu te auzi din cauza suvoiului de apa.
Dar in social, esti inhibat sa o faci.
Doar copiilor mici li se mai permite sa tipe cat ii tine gura, dar mereu li se spune: “taci!”

Corpul nostru tipa continuu, sub cascada amestecurilor alimentare, a amestecurilor de stimuli, a amestecurilor de reactii si intregii “tocanite” de viata pe care o servim fiecare dintre noi sub imboldul de “trebuie“!
Constientizarea acestui comportament este o trezire individuala.
Fiecare persoana are nevoie sa o faca pentru sine.
Oamenii nu se pot “trezi” si schimba ca si grup, doar fiecare persoana poate constientiza si lua masuri, la nivel individual.

Daca v-ati auzit “tipatul” corpului, saturat de amestecuri si abuzuri, daca doriti sa-l ajutati sa se refaca, repare, regenereze (el are propriile mecanisme, vrea doar sa fie lasat sa o faca), atunci puteti sa incepeti sa va asumati responsabilitatea pentru propria viata si propriul comportament.

Ca sa ajungi de la amestecuri la simplitate iti trebuie rabdare, timp si mai ales, blandete cu propria persoana.
Ca sa poti face schimbari, fara a declansa reactii din partea socialului, ai nevoie de diplomatie si incredere in drumul de urmat.
Natura, din care facem parte cu totii, este SIMPLA, dar si complexa, in simplitatea ei.
Pentru a-i reintelege si invata lectiile si a putea redeveni ceea ce suntem cu adevarat, parte din Natura, fiinte de lumina, ingeri in corp fizic, avem nevoie sa ne indepartam de capcana amestecurilor si sa ne reamintim SIMPLITATEA.

Si anotimpul pepenilor ne ofera ocazia de a face un pas important.
Sa consumam 1, 2 sau 3 zile doar pepeni. Si sa observam cum ne simtit in corpul fizic si ce se intampla cu energia noastra.
Iar ulterior, ghidul nostru interior, intuitia noastra, precum si inteligenta propriului nostru corp, a minunatului computer creat de Divin – ne vor indruma si arata care sunt etapele ulterioare necesare.

Sa aveti o vara minunata si sa va bucurati de darurile simple ale Naturii – soarele, aerul curat, copacii inverziti sau infloriti, fructele verii si zambetele copiilor!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii