Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:37 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Alimente - suntem ceea ce mâncam

ro

13 May, 2014 10:43 2630 Marime text
Sau din nou, despre alimentatie

Dr. Sorina Soescu

De aproape o luna, citesc si recitesc o minunata carte despre nutritie care se numeste Studiul China, scrisa de dr. T. Colin Campbell. Cartea descrie cel mai complet studiu asupra nutritiei efectuat în ultimii 50 ani de un cercetator american independent. Iar rezultatele acestui studiu sunt uimitoare si îngrijoratoare. Alimentele devin corpul nostru. Suntem construiti din materia prima pe care o îngurgitam. Celulele noastre se refac în permanenta, astfel ca la fiecare 7 ani, corpul nostru se reînnoieste complet. Calitatea hranei noastre se regaseste în starea noastra de sanatate. Ca medic, nu ma pot opri sa nu ma îngrijoreze calitatea din ce în ce mai proasta a sanatatii oamenilor. Copii bolnaviciosi, tineri deja obositi si astenici, adulti cu multe boli cronice si batrâni aproape invalidati de suferintele lor. Si consum din ce în ce mai crescut de medicamente si servicii de sanatate. Oamenii petrec mai mult timp la cozi la cabinetele medicale si la farmacii, decât la un spectacol sau o plimbare în parc. Viata citadina a devenit o povara dificil de purtat de oameni, iar multi accepta cu stoicism suferinta ca fiind normalitate. Dar daca nu este asa? Daca exista posibilitatea de a schimba aceasta stare de lucruri, facând doar o schimbare în modul în care ne alimentam? Din Studiul China, aflam cu certitudine statistica ca alimentatia este cea care favorizeaza aparitia unor boli severe precum cancerele, diabetul, obezitatea, bolile de inima si bolile auto-imune. De aici aflam cum excesul de alimente animale provoaca tulburari metabolice importante, atât la copii cât si la adulti. Daca doriti mai multe informatii, cititi provocatoarea carte Studiul China. Cu siguranta ca nu veti mai privi la fel farfuria cu mâncare.

Vreau sa trec în revista aici, pe scurt cele opt principii alimentare care va vor ajuta sa schimbati ceva în modul în care considerati alimentatia.

Principiul nr. 1 – Nutritia reprezinta actiunea combinata a nenumarate substante din alimente. Întregul înseamna mai mult decât suma tuturor partilor. Nu are sens sa consumati numai proteine, sau acizi grasi omega 3 sau mai putine lipide. Fiecare în parte nu influenteaza prea mult starea generala a corpului. Totalitatea alimentelor consumate este importanta.
Principiul nr. 2 – Vitaminele nu constituie un panaceu pentru o sanatate buna. A aparut o industrie imensa de suplimente alimentare si mai ales vitaminice. Alimentele de buna calitate, cultivate pe un sol bun si preparate asa cum trebuie au destule vitamine pentru organism. Multe din suplimente pot duce la intoxicatii cu vitamine. Da, sigur ca exista si intoxicatie cu vitamina A sau D, cu rezultate chiar foarte urâte!
Principiul nr. 3 – Nu exista de fapt nici un nutrient în alimentele de origine animala care sa nu fie mai bine furnizat de catre plante. Alimentele animale au prea mult colesterol si grasimi. Iar nevoia noastra zilnica de proteine este atât de mica, încât poate fi furnizata de 3-4 linguri de fasole.
Principiul nr. 4 – Numai genele nu determina aparitia bolii. Genele functioneaza numai daca sunt activate sau exprimate, iar nutritia joaca un rol critic în a determina care gene, bune sau rele, vor fi exprimate. Unele gene ramân toata viata inactive, iar altele se exprima sub forma bolilor, ca urmare a doi factori importanti: mediul si alimentatia.
Principiul nr. 5 – Nutritia poate controla în mod substantial efectele adverse ale substantelor chimice vatamatoare pentru sanatate. Alimentatia este cea care determina în principal daca boala îsi produce efectele rele sau nu.
Principiul nr. 6 – Aceeasi nutritie care previne boala în stadiile ei timpurii (dinainte de diagnosticare) poate de asemenea sa stopeze sau sa regreseze boala în stadiile ei mai târzii (dupa diagnosticare). Bolile cronice necesita multi ani ca sa se dezvolte. Este în general acceptat faptul ca un cancer de sân se poate initia dupa adolescenta, dar nu devine detectabil decât dupa menopauza. Spre norocul tuturor oamenilor, aceeasi alimentatie buna produce efecte maxime asupra sanatatii în orice stadiu al bolii. O dieta complet vegetariana cu alimente integrale face sa regreseze boala de inima avansata, îi ajuta pe obezi sa piarda în greutate si îi ajuta pe diabetici sa scape de medicamente si sa revina la o viata cvasi normala, viata dinainte de a avea diabet.
Principiul nr. 7 – Alimentatia care este cu adevarat benefica pentru o anumita boala cronica va fi în folosul sanatatii si în ceea ce priveste ale boli, la modul general. Majoritatea bolilor au multe lucruri în comun. Alimentatia benefica într-o directie va produce sanatate si va preveni boala, aproape indiferent care ar fi ea.

Principul nr. 8 – Alimentatia potrivita produce sanatate în toate domeniile existentei noastre. Toate sunt în legatura unele cu altele. Alimentatia si nutritia sunt de importanta principala pentru sanatatea noastra. Procesul de a mânca reprezinta cel mai intim contact pe care îl avem cu lumea noastra; este un proces în cadrul caruia ceea ce mâncam devine parte din trupul nostru. Si alte experiente sunt importante, cum ar fi activitatea fizica, sanatatea emotionala si mintala si sanatatea mediului nostru. Conceptul holistic de sanatate încorporeaza toate aceste aspecte. Oamenii au mai multa energie când manânca bine. Aceasta sinergie dintre nutritie si activitatea fizica este extrem de importanta si este dovada ca aceste doua aspecte ale vietii nu sunt izolate unul de celalalt. Combinarea alimentatiei corespunzatoare cu exercitiul fizic ofera mai multa sanatate persoanei în cauza decât suma fiecarei parti luate individual.

http://www.centrulnatura.ro/alimente/

Din aceeași categorie Homeopatia in obstetrica
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii