Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Postul alimentar

ro

04 Jan, 2015 15:14 2374 Marime text
Pentru că suntem în plin ”post ortodox” – pe care am remarcat că îl ține foarte puțină lume și cei care îl țin, greșesc foarte tare în strategia de post – am revenit cu un mic articol de comentarii și clarificări.
Se folosesc greșit foarte multe cuvinte.
Și cuvântul ”post” este unul dintre ele.
Pentru că ”a posti” înseamnă a te abține complet de la unele alimente, a nu mânca deloc. A oprit complet procesul digestiv.
Dacă vă uitați în Biblie și în povestiri la ”marii postitori” – veți descoperi că ”post” însemna ”oprire completă din alimentație și din interacțiunea cu oamenii”.
Postul se poate face doar în singurătate și izolare.
Atunci – poți să oprești mâncarea – să stai numai cu apă un număr de zile (1-3-7 sau chiar 40 de zile = perioada optimă pentru curățenie interioară și echilibrare spirituală).

Și poți să fii tu cu tine însuți, cu toate mizeriile accumulate în decursul vieții în lume – care încep să se elimine într-un proces de detoxifiere.
Am aflat cu toții că în momentul în care se oprește procesul de digestie – corpul începe procesul de detoxifiere. Toată energia pe care o folosea pentru a digera și elimina hrana – o folosește pentru a face curățenie și a elibera corpul de reziduurile accumulate în timp.
Perioadele de postire sunt perioade de mare refacere, regenerare și recuperare interioară.
Există studii care indică efectul de întinerire și vindecare al posturilor de 40 de zile – atât la animale, din toate speciile, cât și la oameni.
Nu moare nimeni dacă nu mănâncă nimic 1,3 , 7 sau 40 de zile.
Dimpotrivă.


Toți cei care au postit – au întinerit, s-au regenerat, s-au vindecat.
Nimeni nu va spune ca “a posti” este ușor.
Pentru că nu este ușor.
”Postul” nu este pentru cei ”slabi de înger”.
Pentru că în timpul lui – se răscolesc toate gunoaiele accumulate ani de zile. În corp, în suflet, în minte.
In timpul unui ”post adevărat” – adică a unei pauze alimentare complete (”Post cu apă distilată” – cum indica Valeriu Popa în tratamentele lui anti-cancer) – corpul începe ”curățenia generală”.
Și la început – este tare, tare greu. Exact ca în casă, la începutul unei renovări sau curățenii generale.
Mizerii eliminate, mirosuri, stări de rău, stări de slăbiciune, FRICI (acestea sunt cele mai mare deșeuri ale sufletului – și se accentuează foarte mult în posturi), îndoieli, gânduri negre – ai senzația că devii mult mai bolnav decât ești.
De multe ori, în timpul unui post negru – ai senzația că ”ești pe moarte”.

Și te sperii foarte tare.
Și da, într-un fel este adevărat – pentru că la post ”moare” o parte din tine, acea parte pe care nu o mai vrei, care nu ești tu, care este formata din toate reziduurile și deșeurile lumii, acumulate în corpul, sufletul și mintea ta.
Întocmai precum în casa noastră se adună gunoaie, ambalaje și multe lucruri inutile, același lucru se întâmplă și în corpul nostru. Iar ”porțile de ieșire” ale corpului sunt destul de înguste (intestinele, rinichii), de aceea, se va recurge și la ”porți suplimentare” (pielea, căile respiratorii) – și vom fi martorii unor cantități impresionante de mucus, de toate culorile și formele, eliminat ”pe toate orificiile”.
Precum și la multe alte simptome neplăcute – precum erupții pe piele, transpirații abundente și mirositoare, reacții precum căderi ale părului (totul temporar) sau descuamări ale pielii.
Dacă înțelegem procesul și știm ce ni se întâmplă, nu intrăm în panică și continuăm drumul curățeniei interioare.
Cel mai dificil este cu ”gunoaiele” sufletești.
Apar furii și frustrări, apar nemulțumiri și reproșuri nerostite – la adresa multor persoane din jurul nostru. Apare vinovăție, rușine și neîncredere – apar o mulțime de alte trăiri intense.
Toate foarte ”normale”.
Și foarte neplăcute.
De mici, suntem învățați să ne reprimă (să ne ascundem) latura ”întunecată” – emoțiile ”nedorite” – de părinții noștri sau educatorii noștri. Toți cei din jur ne doresc calmi, liniștiți, puternici și previzibili. Nimeni nu ne acceptă căutările, neîncrederile, furiile sau nemulțumirile.
Când încercăm să le mai exprimăm – măcar în cuvinte – suntem repede ”corectați” și contracarați – că ”nu este bine”.
O veste bună pentru toți postitorii care doresc să-și curățe temeinic corpul și sufletul:
NU EXISTĂ BINE ȘI RĂU – în mod absolut.
Exista – BINE PENTRU MINE, sau RĂU PENTRU MINE, sau BINE ÎN ACEST MOMENT și RĂU în momentul următor. Totul în această lume este RELATIV. Totul se raportează la persoană, moment și circumstanțe.
Așadar – fiecare dintre noi evaluăm și percepem diferit ce ni se întâmplă.
PERCEPȚIA noastră ne modelează realitatea.
În ceea ce privește trăirile emoționale – este util ca măcar în interiorul nostru să ne acceptăm în totalitatea a tot ce suntem – cu toate frământările, nemulțumirile, frustrările , vinovățiile și furiile noastre.
Și de câte ori le putem exprima sau descărca – fără a face rău altor persoane – să o facem!
La fel cum fac cei mici – dar mult mai vehement și mai fără control!
Postul ne prilejuiește aceste ”descărcări” – să profităm pentru a mai ”goli” coșul de deșeuri!
Întorcând-ne la subiectul ”postului” – multă lume vorbește de ”postul fără produse animale” – care este ”postul ortodox”.
Acesta nu este un post propriu-zis.
Ci doar o dietă vegetariană.
Este greșită folosirea cuvântului ”post” – atâta timp cât persoana are 2-3 sau mai multe mese pe zi.
Acesta NU ESTE POST.
Este doar o dietă fără produse animale. O dietă vegetariană (dacă se mai consumă ocazional pește și fructe de mare) sau vegană (dacă se consumă doar fructe și legume).
Nu este rău să se țină ocazional aceste diete.

Problema ”postului/dietei vegane ortodoxe” sunt greșelile alimentare extrem de frecvente – făcute de majoriatea postitorilor.

1) folosirea produselor de panificație – a pâinii, biscuiților, grisinelor și altor ”patiserii” de post

Vă rog sa vă informați! Făina de grâu modern ESTE O OTRAVĂ!
Consumul de făinoase în timpul postului – vă declanșează stări de slăbiciune, de leșin, lipsă de putere (cicluri hipoglicemie – hiperglicemie) și vă agravează problemele de sănătate – dureri articulare – creștearea tensiunii – dureri de cap – erupții pe piele – căderea părului etc etc!

2) combinații alimentare greșite – de exemplu – pâine cu hummus (piure de năut) sau fasole bătută, sau pâine/mămăligă/cartofi/orez cu produse de soia – deci combinația de glucide cu proteine. Această combinație stă ore întregi în stomac/tubul digestiv – chiar peste 24 de ore uneori – și produce fermentație, gaze, dureri , disconfort etc etc
3) folosirea în exces a uleiului și sării. Alimente des folosite în ”postul ortodox” sunt salate de vinete și zacusca, precum și murăturile – produse foarte greoaie pentru ficat și fiere. Ficatul este și așa foarte muncit în perioada iernii – când se ocupă și de adaptarea termică, cât și de apărarea imunitară. Dacă îl chinuiți și cu uleiuri și amestecurile imposibile din zacuscă, sau cu sărurile din murături – veți crea cu siguranță o colică biliară sau pietre la fiere.
4) Folosirea zahărului și a dulciurilor – în toate formele și felurile ”de post”. Zahărul este o altă otravă, alături de făina de grâu. Dulciurile preparate de gospodine slăbesc pancreasul, slăbesc ficatul și afectează tot tractul digestiv. (Oare de ce se chinuie femeile in bucătărie cu orele – doar să confecționeze alimente tip deșeu – care mai mult fac rău decât hrănesc corpurile? Ce tip de programare s-a făcut minții umane – de am ajuns ca mamele și soțiile noastre să ne omoare pas cu pas, cu fiecare masă preparată ”cu iubire”?)

5) Lipsa unui meniu de ”post ortodox” echilibrat – cu multe fructe crude/sucuri de fructe – pentru mesele de dimineață, a unei salate de crudități cu cartofi/orez/mămăligă la prânz și a unor legume gătite cu puține leguminoase (năut, linte, fasole, mazăre, soia, bob, bame, capere, ciuperci și altele) – seara.

6) Consumul de alimente ”preparate” din conserve, cutii și ambalaje – denumite pompos ”de post” – de fapt – ”bombe chimice” inutile și inutilizabile de corpul nostru – care are nevoie de SIMPLITATE și ALIMENTE UȘOARE – DOAR DE FRUCTE ȘI LEGUME.

7) Lipsa hidratării cu sucuri de fructe/legume din abundență (corpul nu vrea apă în anotimpul rece – primește mult mai bine sucurile din fructe/legume – vrea supe/crème/ciorbe – îi trebuie mult mai multe lichide pentru spălare și curățenie).

8) Lipsa odihnei. Orice dietă cu intenție de detoxifiere trebuie combinată cu mult repaus și odihnă – pentru a permite corpului să-și elimine reziduurile. Altfel, stârnim mizeriile în interior – și nu le permitem ieșirea din corp (corpul nostru nu elimină decât în somn și la repaus – acizii reziduali și resturile alimentare. Pe stres, suntem și mai constipați, și nici rinichii nu elimină bine acizii!).

Oamenii vor să țină post și să-și mențină stilul ”normal” de viață – cu alergătură de dimineața până seara. Care nu este ”normal” – ci foarte ”anormal” – dar aici este altă discuție.

Mulți oameni sunt în stare de oboseală cronică – cu suprarenalele epuizate – și abia dacă se opresc și se odihnesc – realizează cât sunt de obosiți.
Și nu le place ce descoperă.
Preferă să facă mereu câte ceva – să acopere reala oboseală a corpului cu stimulenți și „cârje” (cafea, tutun, alcool, zahăr/dulciuri, mâncare, întâlniri cu ceilalți, muncă obsesivă) – până când ”cad din picioare” sau se declanșează câte o boală care îi silește să se ”regrupeze” și să facă ceva pentru ei.

Nu este de mirare că multă lume se simte FOARTE RĂU în timpul postului (dietei vegane – tip detoxifiere) și-l abandonează rapid.
Pentru că multora nu le place ce descoperă despre propria stare.

Despre cât sunt de demolați și cât de mult de lucru este pe curățenia interioară.
Dacă doriți să țineți ”dieta vegană” numită post ortodox – succes!

Încercați să o faceți cât mai echilibrat, folosiți alimente proaspete, de câte ori aveți ocazia, odihniți-vă mai mult, hidratați-vă (sucuri de fructe/legume proaspăt stoarse și proaspăt consumate!) și fiți buni și blânzi cu propriile reacții care apar.

Dacă doriți să țineți ”post ortodox” (post cu apă) orice fel de număr de zile (de la una la 7 zile sau mai mult) – aveți nevoie să vă izolați temporar de social, să vă odihniți foarte mult, să stați în liniște interioară și să vă informați despre procesul care are loc în corpul dv – pentru a nu cădea pradă fricilor și agitației interioare.

La ”Școala Sănătate 5D” – pe care o vom deschide în luna ianuarie 2015 – vom învăța foarte multe despre toți pașii de detoxifiere prin dietă – și vă vom ghida către cele două posibilități – cu toate informațiile și experiența pe care o avem.

Nici un process de curățenie nu este ușor.
Dar nici imposibil.
Ființa umană are puteri nebănuite și procesul de curățenie – de postire – le aduce la suprafață și le antrenează – CUMPĂTAREA, TEMPERANȚA, ÎNFRÂNAREA, RĂBDAREA, PERSEVERENȚA, CREDINȚA – toate sunt folosite la maxim în timpul postului.

Vă doresc tuturor să vă găsiți răspunsurile la toate întrebările și să călătoriți frumos pe drumurile cunoașterii!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii