Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:14 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Rinichiul

ro

01 May, 2014 09:20 2356 Marime text
În Medicina Tradiţională Chineză (MTC)

Am văzut în articolele precedente că Splina, ca organ energetic al Medicinii Tradiţionale Chineze, se ocupă de domeniul „Nutriţiei şi Sprijinului” întregului tub digestiv, în timp ce Aparatul Respirator (numit „Plămânul” în MTC) se ocupă de integritatea „hotarelor” fizice şi emoţionale ale persoanei (adică, ceea ce numim „apărare imunitară”).
Următorul organ energetic important al organismului, este RINICHIUL, care face parte din Loja energetică APĂ, împreună cu organul pereche, Vezica Urinară.

RIHICHIUL este cel care furnizează FUNDAŢIA întregului nostru organism. Este considerat organul cheie pentru menţinerea structurii fizice şi a creşterii corpului.
RINICHIUL este organul cel mai strâns legat de sursa vieţii materiale – întrucât prin intermediul energiei lui exprimăm impulsurile fundamentale de SUPRAVIEŢUIRE, REPRODUCERE şi manifestare a CURIOZITĂŢII SPONTANE.

Rinichiul este responsabil pentru producerea impulsurilor de bază – care ne fac să ne menţinem viaţa, să creştem şi să ne reproducem.

Rinichiul este responsabil atât de VITALITATEA organismului, cât şi de armonia esenţială între forţele contrarii ale organismului (Yin şi Yang, Apă şi Foc, Odihnă şi Mişcare, Cald şi Rece etc). Prin intermediul Rinichiului, suntem în legătură cu strămoşii, întrucât ADN-ul primit de la ei a realizat constituţia corpului fizic pe care îl avem. Sarcina Rinichiului este să folosească la maxim constituţia pe care am moştenit-o, să o reînnoiască continuu şi să conserve forţa vieţii, prin activarea ei constantă.

DOMENIUL FIZIC AL RINICHIULUI
Pentru că este principalul organ care se ocupă de structura corpului fizic, este direct responsabil de toate elementele fizice ale acesteia:
- oasele şi scheletul osos, inclusiv dinţii

- măduva spinării şi creierul
- sistemul endocrin şi funcţia sa.
Dezvoltarea şi buna funcţie a tuturor acestor elemente este sarcina energiei Rinichiului.
Sistemul endocrin este legat de Sistemul Nervos Autonom – cel care ne pregăteşte pentru acţiune, mobilizează resursele corpului şi stimulează creierul. Dualitatea stimulare/relaxare reprezintă zona de acţiune a Rinichiului.

Rinichiul are o legătură specială cu partea inferioară a spatelui, cu zona lombară şi cu zona pelvisului.

Genunchii, care sprijină partea inferioară a spatelui, sunt în legătură cu funcţionarea Rinichilor.
Rinichii sunt responsabili, energetic, de funcţia de reproducere de la nivelul uterului, ovarelor, prostatei şi testiculelor – fiind principalul organ care determină fertilitatea/infertilitatea unei fiinţe uman. Orice afecţiuni ale acestor organe sunt determinate de perturbarea energiei Rinichilor.

De asemenea, Rinichii guvernează drenajul, echilibrarea şi purificarea fluidelor corpului, prin acţiunea rinichilor, a vezicii urinare şi intestinului gros (legătura cu Loja Metal, Plămân, Intestin Gros).

Practic, Rinichii sunt responsabili de fluiditatea, fluxul şi circulaţia fluidelor în organism. Orice stagnare în fluxul normal al fluidelor determină apariţia de „simptome” (dureri sau boli).

DOMENIUL „NON-FIZIC” al RINICHIULUI
La nivelul Rinichiului apar cele mai profunde impulsuri ale unei fiinţe umane: spre SUPRAVIEŢUIRE („luptă sau fugi”) şi spre REPRODUCERE (Sexualitatea).
Aceste forţe puternice din interiorul psihicului uman stau la baza tuturor comportamentelor umane.
Rinichii sunt o sursă de putere fenomenală, sunt simbolul „VOINŢEI DE A TRĂI”.
Modul în care manifestăm această putere în viaţa noastră este o măsură a cât de liberă sau de constrânsă este energia Rinichilor noştri.

Voinţa de a trăi declanşează ENERGIA SEXUALĂ. Cu cât exprimăm mai sănătos sexualitatea în viaţa noastră, cu atât mai sănătoşi sunt Rinichii.
Fizic, acest lucru se poate observa prin prezenţa unui pelvis mobil, cu o circulaţie bună şi o bună funcţionare a organelor sexuale şi de reproducere.
Psihologic, acest lucru se exprimă printr-o sexualitate neinhibată, eliberată de emoţii precum ruşinea, vinovăţia sau represia.
Nu este neapărat nevoie să se exprime sexualitatea ca şi comportament sexual, ci se poate canaliza această energie în munca zilnică sau prin artă. Dorinţa de a crea îşi are „scânteia” în energia Rinichilor. Blocarea creativităţii noastre (mai ales la femei) duce la blocajul energiei Rinichilor, cu apariţia multor tulburări emoţionale, mentale şi fizice.
Creativitatea se poate manifesta în gesturile simple ale vieţii, de la aranjarea unei mese cât mai artistice şi aspectuoase, până la detalii mici dar artistice ale îmbrăcăminţii, machiajului sau decorării casei (biroului, grădinii etc).

Rinichiul este considerat sursa SPONTANEITĂŢII şi a CURIOZITĂŢII IMPULSIVE. Vedem aceste instincte naturale de a explora la copiii mici. Fiecare dintre acţiunile acestora sunt încărcate de uimire, acceptare, iar corpul lor se mişcă în fluxul natural al curiozităţii şi explorării lipsite de ruşine sau vinovăţie. Cultura societăţii în care este crescut copilul va „modifica” fluxului energiei Rinichilor, prin „NU” şi „DA” spus repetat la diferitele căi de exprimare ale acestei curiozităţi.

Multe societăţi vestice, inclusiv cea românească, sunt societăţi represive sexual şi emoţional. Sexualitatea este considerată „un păcat” şi „ruşine”, iar copii sunt învăţaţi să se ferească şi să-şi ascundă exprimarea curiozităţii naturale legate de funcţionarea corpului lor. Astfel, energia Rinichilor este inhibată foarte devreme în viaţa multor persoane şi foarte frecvent, oamenilor le este extrem de dificil să-şi reia în totalitate sursa propriei lor vitalităţi. Când sexualitatea este inhibată, modalităţile ei de exprimare sociale devin exagerate – fie trec în domeniul „ilegal” al pornografiei şi prostituţiei, fie într-o proiecţie exterioară social acceptată (sexualizarea filmelor, cărţilor, revistelor, „consumerism” sexual”.
Cu cât o cultură este mai represivă, cu atât expresiile sexualităţii sau creativităţii devin din ce în ce mai „deviante”.
Uitaţi-vă la televizor, la reclamele afişate şi la modelele pe care tinerele fete încearcă să le imite!
Moda „cu mijlocul gol” a tinerelor fete este o tentativă (eronată) de expunere (indirectă) a „zonei sexualităţii” lor (Rinichii). Din păcate, singurul efect este expunerea la curenţi reci de aer şi slăbirea şi mai mult a energiei Rinichilor – care se manifestă în viaţa fiecărei femei, după prima sarcină. Copilul unei femei se „hrăneşte” din energia Rinichilor acesteia. După orice sarcină, o femeie pierde o parte din energia ei vitală, în favoarea copilului.
Este vitală conservarea şi menţinerea într-o bună stare a energiei Rinichilor la femei. De aceasta depinde fertilitatea femeii, precum şi vitalitatea acesteia (capacitatea de a da naştere la copii sănătoşi şi rezistenţi).

RINICHIUL BINE HRĂNIT
Un Rinichi puternic este experimentat ca o rezervă puternică de energie a vieţii, care ne permite să ne desfăşurăm multe activităţi într-o stare de energie bună.
Chiar dacă obosim fizic, după un somn bun, energia revine.
O persoană cu Rinichii sănătoşi are reacţii rapide, are mintea vie şi curioasă, iar energia sexuală este abundentă şi liberă. Zona pelvină este caldă şi flexibilă, iar coloana vertebrală este puternică şi suplă. Spatele este drept, mişcările sunt graţioase, mişcările trec din partea superioară în cea inferioară a corpului fără obstacol, corpul are talie şi are siluetă.
Energia Rinichilor abundentă ajută persoana să-şi depăşească fricile şi să pună fundaţia unei Voinţe puternice, să dorească să trăiască şi să creeze.
Când energia Rinichilor este puternică, Viaţa este o Aventură – întâmpinată cu Spontaneitate şi Curaj.

Voinţa de a trăi ne oferă atât Curiozitatea naturală, cât şi Instincte de supravieţuire puternice.
Rinichiul este extrem de susceptibil la orice semnale de pericol, furnizând mari rezerve de energie în caz de ameninţare. Dacă ne simţim în pericol şi ameninţaţi tot timpul riscăm să epuizăm Rinichiul. De aceea este important să învăţăm cum să ne gestionăm stresul vieţii şi să facem faţă fricilor cronice. Frica permanentă epuizează Rinichii.

La nivel psihologic, toate tulburările Rinichilor îşi au originea în blocarea răspunsurilor spontane la provocările vieţii. Pierdem legătura cu viaţa instinctuală, de aceea devenim fricoşi, anxioşi sau nervoşi, tresărim cu uşurinţă şi reacţionăm exagerat. Suntem înfricoşaţi de propriile impulsuri sexuale, pe care le negăm şi inhibăm. Ne agăţăm de „controlul” exterior (ne tot luăm „măsuri de siguranţă” – un soţ, o familie, o casă, un serviciu, o diplomă, o maşină, bani, bunuri, mâncare, poliţe de asigurare etc) şi nu-i mai permitem vieţii să se deruleze fluent, în curgerea ei naturală. În timp, vor apare DEPRESII, EPUIZARE şi comportamente ilogice.
Fizic pot apare probleme precum infertilitatea sau tulburări la nivelul sistemului reproducător, apare rigidizarea taliei (sau „colăcelul de grăsime” la nivelul taliei), apar probleme cu aparatul urinar (infecţii urinare, cistite, pietre la rinichi etc) şi multe alte probleme legate de zona de influenţă a Rinichilor (dureri de genunchi sau înţepenirea genunchilor, probleme ale urechilor, dinţilor sau ale părului – carii dentare, infecţii ale dinţilor, căderea părului etc).

HRĂNIREA RINICHILOR
Echilibrarea energiei rinichilor se face prin alternarea ACTIVITĂŢII cu ODIHNA.
Stimularea care duce la acţiune are nevoie să fie echilibrată prin LINIŞTEA meditaţiei sau a odihnei.
REŢETA SĂNĂTĂŢII RINICHILOR este: „MUNCĂ, ODIHNĂ şi JOACĂ”.
O activitate satisfăcătoare şi stimulatoare are nevoie să fie echilibrată printr-o odihnă revigoratoare şi somn.

Pentru a nutri aspectul dinamic al Rinichilor avem nevoie în viaţa noastră de AVENTURĂ. Viaţa ne furnizează multă stimulare acolo unde apar provocări şi se trezeşte voinţa de a rămâne în viaţă. Aceasta înseamnă să găsim mai multă motivaţie în muncă sau viaţa zilnică, sau să plecăm din când în când în câte o excursie aventuroasă.
Fizic, aspectul dinamic al Rinichilor are nevoie de exerciţii fizice, pentru ca întregul organism să resimtă că este „viu”, că „trăieşte”.
Aspectul mai static al energiei Rinichilor are nevoie de odihnă, de linişte, de contemplare tăcută sau meditaţie. Înseamnă să închidem toate sursele de stimuli, televizorul, computerul, telefonul mobil şi să rămânem tăcuţi, atenţi la starea noastră interioară.

Pentru a hrăni Rinichii, este nevoie să întărim şi regiunea inferioară a spatelui. Acest lucru se poate face prin practici precum Qi gong sau orice exerciţiu fizic care tonifică spatele şi picioarele. Creşterea mobilităţii splinei şi uşurarea compresiunii dintre vertebre (simplul exerciţiu de a sta culcat pe spate, pe jos, cu picioarele îndoite şi capul pe o carte, timp de 20 minute) va ajuta mult energia Rinichilor. Cu cât mai mult se mişcă pelvisul („dansul din buric”!, dansurile latine), cu atât mai liber circulă energia Rinichilor.
Terapii corporale precum Shiatsu, terapia cranio-sacrală; terapia Feldenkrais şi altele permit accesarea ritmurilor mai profunde ale fiinţei, putând elibera corpul spre o mai mare spontaneitate. De asemenea, joaca alături de copii ne permite să ne manifestăm natura exuberantă a Rinichilor. Orice joc, de adulţi sau de copii, este util pentru recâştigarea mobilităţii interioare.

Pentru a ne „hrăni” Rinichii, avem nevoie să ne conectăm din ce în ce mai mult cu propriile impulsuri spontane şi cu voinţa de a trăi.
FRICA este cea care ne constrânge, nu FRICA – cea care ne avertizează de pericole, ci mesajul CRONIC al FRICII, care a pătruns adânc în sistemul nostru. Eliberarea de frica cronică, principala emoţie asociată cu Rinichii, în Medicina Tradiţională Chineză, înseamnă deschiderea Rinichilor pentru „hrănire”. Orice modalitate de a explora şi elibera frica va ajuta, în final, Rinichii.

Alimentele care să nutrească Rinichii trebuie să fie echilibrate din punct de vedere al nutrienţilor, să aibă mineralele, vitaminele şi enzimele necesare echilibrului delicat al acestor organe. Alimentele care provin din apă, din mare, peştele, fructele de mare, algele, conţin nutrienţi valoroşi pentru rinichi. La fel şi seminţele (cerealele, grâu, orez, hrişcă, mei, ovăz, orz, quinoa, seminţe diferite de floarea soarelui, dovleac, alune, miez de nucă etc) – sunt foarte bogate în nutrienţi, pentru că ele asistă la creşterea plantei.
Alimentele mai sărate sprijină Rinichii, sosul de soia şi murăturile, de ex, dar dacă este prea multă sare pot avea efectul opus.
Alimentele de culori închise, negru sau roşu închis, strugurii, afinele, coacăzele, fasolea neagră, lintea neagră etc sunt importante.
Apa este elementul esenţial de hrănire a Rinichilor, cu condiţia să nu fie consumată în exces (să suprasolicite Rinichii). De asemenea, este necesară evitarea băuturilor care sunt prea stimulatoare sau care deshidratează (toată băuturile dulci, cafeaua, ceaiul etc).

RINICHIUL este sursa FORŢEI VITALE a organismului.
Este unul dintre cele mai importante organe de protejat, vindecat şi menţinut în stare bună de funcţionare.
Împreună cu celelalte organe, asigură ARMONIA CORPULUI FIZIC – care atunci când funcţionează bine, reuşeşte să ajute SPIRITUL care îl ocupă să evolueze prin experienţe şi învăţare – Scopul suprem al vieţii noastre pe Pământ.

VINDECAŢI RINICHII! Aveţi grijă de FORŢA VITALĂ!

http://www.centrulnatura.ro/rinichiul/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii