Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:52 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Solstițiul de iarnă 2015

ro

21 Dec, 2015 00:00 3503 Marime text


22 decembrie – ziua cea mai scurtă a anului și noaptea cea mai lungă

Pe lista cu postul ortodox, a 38-a zi din cele 40 de zile.
În proiectul ”Ficat sănătos și fețe zâmbitoare” – de asemenea, cea de-a 38-a zi.
Ce minunat parcurs de curățenie, de ”primenire”, de ”împrospătare”, de eliminare a tuturor deșeurilor!
Am identificat în acestă perioadă multe dintre ”însușirile” pe care nu le mai doresc cu mine, în anul care urmează.
Și multe dintre calitățile pe care le-aș dori cultivate mai mult.
Una dintre principalele mele TEME pentru întreaga perioadă de proiect ”Ficat sănătos” a fost CENTRAREA – și evitarea DISPERSĂRII.
Mi-am propus să mă CENTREZ pe lucrurile cu adevărat importante pentru mine (pentru corpul, sufletul și mintea mea).
Mintea este în permanență ”trasă” în toate direcțiile de milioanele de informații oferite de cum deschid ochii – de cum deschid calculatorul – sau orice carte.
Pentru a o menține ”centrată” – mi-am propus să-i ofer ”teme de centrare” – nu mai multe de 2-3, identificând proiecte importante pentru mine, în anul care urmează.
Procesul de ”învățare” este o zonă excepțională de ”centrare” pentru minte – important este să fie cât mai ”focalizat” și nu dispersat în prea multe direcții (cum este, din nefericire, pentru bieții școlari și studenți).
Adulții au privilegiul de a-și alege 1-2 direcții de focalizare ale procesului de învățare – și a-și concentra toate eforturile în acele direcții.
Sufletul este și el tras în toate părțile – de multiplii stimuli ai lumii.

Dramele și telenovelele în care se prind, inconștient, toți cei din jur – ne pot trage și distrage în toate direcțiile – dacă nu ne ”centrăm” pe ceva semnificativ.
Și aici mi-am propus ca temă principală a anului 2016 – COMPASIUNEA – ca fiind ”valoarea” esențială pe care să-mi centrez toate demersurile – și unde să mă întorc de câte ori voi fi prinsă în ”plasa” jocurilor lumii.
Dacă mă voi trezi în stare de nemulțumire, frustrare, iritare sau nesiguranță, frică sau grijă – îmi voi reaminti continuu de COMPASIUNE (în special cea pentru mine) pentru a reveni la ”vibrația de echilibru” interior.
Iar corpul este tras în toate direcțiile și descentrat de multitudinea alimentelor, aromelor, savorilor și substanțelor pe care le introducem în el.
Am experimentat în perioada proiectului ”Ficat sănătos și fețe zâmbitoare” zile de post cu sucuri, de post negru sau de câteva fructe consumate întreaga zi. Adică zile de MAXIMĂ SIMPLITATE a alimentației.
Am călătorit consumând doar suc de portocale (și mărturisesc că a fost una dintre cele mai plăcute experiențe de călătorie ale anului – cu energie bună, minte limpede, vedere clară și vibrație pozitivă).
Pentru mine a fost o altă confirmare a nevoii de simplitate a corpului.
Claritatea mentală și prezența – experimentate în perioada acestui proiect au fost fără precedent. Mi-au permis să-mi apropfundez procesul personal de curățenie și să ajung în zone și mai profunde, ne-explorate anterior.
M-am confruntat cu toate impusurile de ”lăcomie”, de ”bietul de mine”, de ”vreau și eu” sau ”dar eu?” și cu fiecare depășire a slăbiciunilor apărute, mi-am împuternicit VOINȚA și am realizat că există multă putere în deciziile mele.

Și am realizat că organismul meu are nevoie de foarte puțin pentru a se simți bine. ȘI că întotdeauna l-am abuzat – chiar și cu regimul crud, raw-vegan – întotdeauna a fost ”prea mult”.
Anterior – a fost prea multă hrană procesată.
Acum – a fost prea multă hrană ”crudă”.
Chiar și prea multe fructe fac rău – corpului nu-i trebuie CANTITATE, ci mai ales CALITATE. Puțin și bun. Exact cât are nevoie să funcționeze optim.
Ficatul mi-a semnalizat în toată perioada starea sa – și fiecare ”depășire” de linie de echilibru.
M-am trezit cumpărând ceva ce ar fi trebuit să evit (eu credeam că este un suc natural într-o sticlă, fiind de fapt, ceva contrafăcut, cu substanțe colorante în el) și am scăpat la propriu sticla din mână, spărgând-o. Nu am văzut semnul (în orbirea lăcomiei de moment) și am cumpărat altă sticlă – pe care am băut-o cu lăcomie – fără să aștept ”OK”-ul corpului. Și au urmat câteva ore de tortură și supliciu – cu cârcei, crampe și dureri ÎNGROZITOARE, care m-au paralizat la propriu. Am urlat de durere (în interiorul meu, că era prea multă lume în jur) și am învățat lecția.
Altădată, în timp ce lingeam o bucățică dintr-un fruct pe care nu ar fi trebuit să-l consum la 9 seara (dar mi-era poftă!) a început INSTANT să-mi curgă apă din nas – ca la robinet! Și m-am oprit, râzând – din lăcomie. De data aceasta, am văzut semnul!
Și tot așa – am avut iar și iar semne – la fiecare consum – fie mici dureri, înțepături în zona ficatului, fie mici spasme sau contracții ale mușchilor (care-mi semnalizau ”neplăcerea” introducerii acelui aliment) sau senzația de ochi grei (și usturimi) cu sau fără mici dureri de cap (sau tâmplă).
Așa am înțeles, încă odată – cum toate durerile de cap (migrenele) au o legătură DIRECTĂ ȘI CLARĂ cu ficatul / fierea și cu mâncarea consumată (care are legătură directă cu starea noastră emoțională).
CENTRAREA”, adunarea forțelor, re-energizarea și re-facerea – este exact TEMA SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2015.
Observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu din București, ”instanța” astronomică de unde îmi iau informațiile cu privire la mișcarea astrelor pe cer – anunță că ora pentru solstițiul de iarnă 2015 este 6:48 dimineața, pe 22 decembrie.
Așa încât, avem timp de un ritual minunat în seara zilei de 21 decembrie – luni seară – un ritual care să simbolizeze ”terminarea” (temporară! desigur) a curățeniei pentru acest an – și pregătirea noastră pentru lumina cu care vine anul următor.
Acest SOLSTIȚIU vine cu mesajul de LINIȘTE, ÎNTUNERIC, OPRIRE din alergare, REPAUS, REFACERE, REGENERARE, RELAXARE.
De aceea – și ritualul nostru va avea aceeași energie.
Vom pregăti pe masa noastră de seară – servită nu mai târziu de 7-8 seara – un vas cu apă, o lumânare, o mică vază cu flori (sau un ghiveci cu flori) și desigur, mâncarea serii.
Puteți servi fie fructe, fie legume, după cum alegeți.
Puteți servi un platou de fructe ”de toamnă” / iarnă – orice simțiți că vă ajută să intrați în ”vibrația” linișii (aș sugera FRUCTE ALCALINE = galben-portocalii – precum banane, pepene galben, pere, papaya, struguri albi, gutui, pomelo, portocale (doar dacă sunt foarte dulci), mere Golden).
Toate fructele au culorile GALBEN – PORTOCALIU (ale soarelui care se pregătește să re-apară, după ce se va duce puțin ”la culcare”).
Dacă doriți să serviți legume – folosiți aceeași gamă cromatică – alb / galben / portocaliu – morcovi, țelină (salată de măr, morcov, țelină), varză cu morcov ( salată), cu turmeric sau ghimbir, roșii cherry galbene, ardei gras galben, păstăi galbene (la abur, fierte), sau paste de mălai (sau mămăligă), sau dovleac copt / fiert, sau cartofi / patate coapte (sau fierte, sau chiar prăjite, în unt de cocos, să fie mai dietetice!), mei cu legume, quinoa cu legume, orez cu legume (și turmeric, să-l faceți galben!) sau orice altă legumă sau amidonoasă fără gluten (și de culoare galbenă).
Împărțiți masa cu familia, aranjați-o frumos și înainte de o servi, spuneți-i fiecărui membru să rostească cu voce tare ce ar dori să lase în 2015 și să nu mai ia cu sine în 2016.
Orice acțiune, emoție sau gând, obiect sau relație (una sau mai multe) – pe care nu le mai dorește cu sine.
Apoi aprindeți lumânarea de pe masă și ”ardeți” toate acele energii pe care nimeni nu le mai dorește.
Spălați-vă ochii cu apa din vasul de pe masă – să vedeți mai clar pentru următoarea periodă.
Spuneți o rugăciune de mulțumire, cu propriile cuvinte – pentru tot ce ați primit bun în 2015.
Și binecuvântați mâncarea și împărtășiți-o cu cei iubiți – în liniștea și tăcerea inimilor tuturor!

Vă dorim să faceți un ritual de solstițiu cât mai frumos – mai ales împreună cu copii și cu întreaga familie.

Perioadele de schimbări astronomice (solstițiile și echinocțiile) marchează SCHIMBĂRILE ENERGIEI Pământului și erau consemnate și respectate de strămoșii noștri, dacii.
Eu au construit majoritatea sanctuarelor din Munții Daciei orientate înspre astrele care marcau aceste momente astronomice.
Noi, urmașii lor – ne reamintim importanța ”schimbărilor” energiei Naturii și posibilitatea de a ne ”alinia” propriile vibrații la cele ale Universului.
Pentru noi, ACUM – la solstițiul de iarnă – se termină ANUL ASTRONOMIC 2015.
Aici este FINALUL!
Aici facem BILANȚUL și identificăm CE NU MAI DORIM să purtăm cu noi mai departe.
Masa noastră de luni seară – cu lumânare – apă – flori și alimente galbene / portocalii – va reprezenta ÎNCHEIEREA UNEI ALTE ”ture” în jurul Soarelui – și pregătirea pentru ”o nouă” tură.
Mulțumim tuturor celor care ați fost alături de noi în proiectul ”Ficat sănătos și fețe zâmbitoare”!
Mulțumim că v-ați străduit să faceți pași pe calea vindecării interioare.
Și mulțumim pentru toate zâmbetele primite și trimise!
Să aveți o zi de Solstițiu minunată și să vă treziți cu toții, pe 22 decembrie – în NOUA ENERGIE a Noului An Astronomic!

http://www.centrulnatura.ro/solstitiul-de-iarna-2015/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii