Centrul natura Strategie tratament
Centrul natura: Strategie tratament
26 Apr, 2014 13:14
ZIUA de Constanta
12969
Marime text
STRATEGIE MODERNA DE TRATAMENT
Teoria dr. Tinus Smits
Materialul prezentat mai jos reprezintă o parte din volumul 7 al Colecţiei Curcubeu – intitulat „Analiza de grup – Remedii Universale”.
Este ultimul volum din Colecţia Curcubeu, cu o copertă de culoarea violet – care încheie un periplu de 7 ani în care am aprofundat, înţeles, aplicat şi transmis mai departe noua metodă de practică a homeopatiei – numită „Analiza de grup”, dezvoltată în special de Dr. Rajan Sankaran şi grupul său, din India şi de Jan Scholten şi grupul său din Olanda. Dar şi de mulţi alţi homeopaţi celebrii ai lumii.
Cartea va apare pe piaţă în următoarele luni, cu informaţii foarte noi şi adaptate la energia vremurilor în care trăim.
Dar am considerat că este foarte util să prezint, pentru colegii şi pacienţii mei, strategia dr. Tinus Smits – pe care o consider una dintre cele mai revoluţionare viziuni homeopate ale ultimilor 30 ani.
Cu siguranţă veţi înţelege de ce, parcurgând materialul (destul de voluminos) următor. Prelucrat şi un pic editat, acest material se va regăsi şi în carte, dar sper să vă fie util şi în forma lui „crudă” – pentru site-ul nostru (scuze anticipat pentru greşelile de scris, pentru repetiţii şi poate mici absenţe).
Am deja mulţi pacienţi care au început terapia după strategia dr. Tinus Smits, iar pentru aceştia, în special, am lucrat la acest material – să poată înţelege mai bine intenţiile mele şi să mă ajute în identificarea corectă a remediilor.
SĂ PORNIM LA DRUM!
Strategia dezvoltată de dr Tinus Smits este numită „Inspire Homeopathy” (tradusă ca „homeopatia inspirată” sau „homeopatia în spirală”).
Rădăcina cuvântului „inspire” (a inspira) provine din limba greacă, „spira” înseamnă spirală, iar „inspiraţia” este procesul prin care intrăm în spirală către propriul nostru Centru, către Esenţa noastră, către Sinele înalt sau nucleu Divin – sau orice alt nume dat acestei instanţe, prin creşterea forţei centripete şi prin rezolvarea una câte una a forţelor centrifuge, care ne îndepărtează de centru:
- lipsa de încredere în propriile puteri
- lipsa de iubire (de sine)
- lipsa de încarnare
- lipsa de protecţie
- traumele vechi (senzaţia de victimă)
- vinovăţia (senzaţia de agresor) şi
- deconectarea de Sinele înalt.
„Homeopatia inspirată” poate ajuta pacientul să devină conştient de faptul că se mişcă în cercuri în jurul centrului fiinţei sale, repetând continuu aceleaşi experienţe. Poate cataliza procesul de rezolvare a unor probleme mai profunde şi să ajute persoana să devină mai conştientă de sine.
În acelaşi timp, „inspiraţia” se referă la inhalarea aerului, care reprezintă prima acţiune fizică a fiinţei umane în această viaţă (copilul care iese din pântecele mamei inspiră aer). Acest lucru indică „inspiraţia” ca fiind un act de acceptare a „incarnării” fizice, a lumii materiale şi o confirmare a faptului că suntem gata să învăţăm prin experienţele acestei lumi.
Într-un final, inspiraţia înseamnă şi procesul de a fi inspirat de către Sinele nostru sau de Cosmos (Univers), conectându-ne şi fiind în armonie cu Marele Întreg. De fapt, Sinele şi Cosmos-ul sunt acelaşi lucru. Privită în acest mod, „Homeopatia inspirată” devine un instrument util pentru creşterea spirituală.
Acest lucru necesită o atitudine specială atât din partea homeopatului, cât şi din cea a pacientului. Sănătatea nu mai este considerată ca fiind o stare stabilă, ci mai degrabă ca una dinamică. Pierderea echilibrului devine o invitaţie pentru rezolvarea unor probleme mai profunde şi pentru creşterea conştientă către o înţelegere mai adâncă a scopului vieţii şi pentru obţinerea unui nivel energetic mai înalt.
Astfel, scopul terapiei nu se limitează doar la obţinerea unei stări de sănătate stabile, ci devine angajarea într-un proces de creştere la nivel fizic, emoţional, mintal şi spiritual.
Dr. Tinus Smits a postulat faptul că există o serie de „stări Universale” pe care el le-a denumit „nivele Universale” – care apar în viaţa fiecărei fiinţe umane şi pe care aceasta are nevoie să le rezolve în moduri creative, pentru a-şi menţine starea de sănătate şi pentru a-şi continua evoluţia spirituală. Sunt lecţii pentru care fiinţa umană vine pe pământ şi pe care are nevoie să le rezolve în această încarnare.
Principalele „nivele Universale” pe care le are de rezolvat fiecare fiinţă umană sunt identice cu forţele centrifuge care îndepărtează fiinţa de Centrul ei:
- 1) lipsa de încredere în propriile puteri
- 2) lipsa de iubire (de sine)
- 3) lipsa încarnării (sau deficienţa încarnării)
- 4) lipsa de protecţie (lipsa de „hotare”, de graniţe)
- 5) traumele vechi (starea de victimă)
- 6) vinovăţia (strarea de agresor) şi
- 7) deconectarea de Sinele înalt
Nu există o ordine anumite a acestor „straturi”, fiecare se manifestă în viaţa unei fiinţe umane diferit, în ordine diferită, funcţie de lecţiile acesteia.
Ele sunt studiate în ordinea de mai sus pentru că aşa le-a descoperit dr. Smits şi le-a indicat, în mod didactic, elevilor săi.
Atunci când aceste „stări Universale” sau „nivele Universale” sunt blocate, apar dezechilibre la toate nivelele şi procesul de vindecare nu poate avansa, în ciuda remediilor bine selectate.
Sau procesul de vindecare (declanşat de remediul personal sau de constituţie al persoanei) continuă până la un nivel – echilibrarea miasmatică – iar apoi, pacientul are nevoie să continue parcursul vieţii în alt fel – să-şi continue dezvoltarea personală începând cu starea de sănătate. Vindecarea nu înseamnă numai dispariţia simptomelor bolii, ci identificarea misiunii sau scopului vieţii şi aplicarea de măsuri creatoare pentru împlinirea acestuia. Multe persoane se blochează când este vorba despre aceste etape ale vieţii lor.
Soluţia practică pe care dr Tinus Smits a oferit-o a fost identificarea unor remedii corespunzătoare celor 7 nivele Universale identificate în teoria lui – care se administrează atunci când sunt evidente simptomele acestor nivele (straturi).
Dr. Smits a propus câte un remediu pentru fiecare dintre aceste nivele, iar alţi homeopaţi, precum P. Robbins, sugerează că ar putea fi mai multe remedii pentru aceste straturi. Dr Smits a recunoscut din timpul vieţii că Teoria sa este „incomplet dezvoltată” şi ne invită la propria descoperire.
Dr. Smits a arătat cum în afara „nivelelor Universale”, energia unui pacient este frecvent afectată de „nivele” sau „stări” accidentale – datorate fie unor operaţii, folosirii medicamentelor (antibiotice, cortizonice, contraceptive, anti-inflamatorii etc), vaccinărilor, tratamentelor dermatologice cu corticoizi etc.
Din fericire, există o modalitate foarte eficientă şi uşoară pentru corectarea acestora, şi ea face parte din protocolul CEASE – indicat de dr. Smits în tratamentul autismului şi altor afecţiuni cronice. Practic, izopatia, acea parte din homeopatie în care o tulburare energetică este tratată cu diluţii homeopate crescătoare din substanţa care a produs tulburarea – este baza reglării „stărilor accidentale”. Cu alte cuvinte, dacă apar probleme după o radiografie sau radioterapie, tratamentul cu Raze X in diluţiile 30, 200, 1M sau 10M ori alte diluţii poate corecta perturbaţiile complet.
Aşadar, un pacient poate avea nevoie de:
- I. remediul constituţional (personal), când este bine identificat şi homeopatul îl recunoaşte
- II. remediul „accidental” datorat perturbărilor induse în cursul vieţii pacientului (idendificat în anamneză) şi adminstrat sub forma Izopaticelor 30, 200, 1M şi 10M
- III. remediul „universal” identificat de prezenţa unuia dintre cele 7 nivele universale care apar prin simptomele pacientului.
De fiecare dată, un pacient are nevoie de UN SINGUR REMEDIU – care poate fi oricare dintre cele de mai sus (funcţie de cum se manifestă în acel moment în viaţa lui).
Înţelegând lucrurile în acest fel – pot în prezent să accept faptul că dacă un pacient merge la mai mulţi homeopaţi, poate primi remedii diferite – pentru că în viaţa pacientului se vor manifesta simptome ale remediului de constituţie, amestecate cu diferite simptome ale remediilor „accidentale” şi cu simptome ale remediilor Universale de care are nevoie în acel moment al vieţii.
Aşadar, fiecare homeopat, funcţie de momentul vieţii sale, de experienţa şi energia sa, va identifica un anumit remediu – dintre cele posibile ale pacientului.
Important pentru homoepatul deschis este să identifice remediul „cel mai la suprafaţă”, cel cu care să înceapă strategia de tratament şi apoi să urmărească apariţia altor simptome şi trecerea spre alte remedii, dacă şi atunci când apare.
Vom discuta pe larg despre cele 7 remedii (de fapt 9 remedii) pentru cele 7 nivele Universale, descrise de dr. Tinus Smits, care sunt:
- 1) lipsa de încredere în propriile puteri – Carcinosinum, Cuprum, Carcinosinum cum cuprum
- 2) lipsa de iubire (de sine) – Saccharum officinalis
- 3) lipsa încarnării (sau deficienţa încarnării) – Lac maternum
- 4) lipsa de protecţie (lipsa de „hotare”, de graniţe) – Vernix caseosa
- 5) traumele vechi (starea de victimă) – Rhus toxicodendron
- 6) vinovăţia (strarea de agresor) – Anacardium orientale
- 7) deconectarea de Sinele înalt – Hydrogenium
1) Carcinosinum este remediul nivelului denumit „deficitul Ego”-ului sau lipsa de încredere în propriile puteri.
Problema de bază la Carcinozinum – este aceeaşi cu cea a tumorii – organismul permite unei celule „străine” să se multiplice şi să-l cucerească, distrugându-l. Membrana celulelor organismului este slăbită şi instabilă, iar celula nu mai este în stare să-şi apere integritatea. La nivel emoţional şi mintal, personalitatea Carcinosinum are grijă de alţii în special şi uită de propriile nevoi.
Vaccinările multiple şi intensive sunt printre cele mai importante cauze care induc această „slăbiciune” a propriei entităţi, pentru că mesajul „energetic” al unui vaccin este: „nu eşti în stare să te aperi singur, eu te voi proteja”. Sistemul imunitar al copilului primeşte repetat mesajul că el nu este în stare, că trebuie să fie protejat din afară. Aşa că în timp, „se închide” şi nu mai lucrează – permiţând organismului să fie „cotropit” de multiple influenţe exterioare.
Persoana aflată în stare tip Carcinosinum caută puterea în afara sa, pentru că se simte slab şi vulnerabil în interior. La el, lipsa de încredere în propriile puteri se combină cu o voinţă slabă (nu este în stare să-şi susţină punctul de vedere, cedează rapid, ca ceilalţi să se simtă bine, acceptă lucruri pe care nu le doreşte, pentru a nu refuza).
Persoana are mereu frică de critici şi mai ales, de eşec, de aceea va căuta în permanenţă să obţină aprobarea celorlalţi. Se va simţi nesigur printre oamenii mai buni ca el. Devine chiar critic la adresa realizărilor altora, fiind în acelaşi timp, sensibil la critică.
De multe ori, se va refugia în lumi de fantezie şi vise, va citi ore întregi, va sta mai mult în natură, se va juca cu animalele sau va dansa ori va asculta ori interpreta muzică. Ştirile la radio şi tv îl vor impresiona foarte tare, pentru că are „graniţe” foarte slabe. Călătoriile sunt alte modalităţi de a scăpa de lumea dură din jur.
Mai există o modalitate de a scăpa de senzaţia de slăbiciune şi vulnerabilitate interioară, şi anume, să spună „nu” la orice i se cere. „Nu, nu ştiu. Nu, nu pot”. Sunt copii sau persoane timide, nesigure şi orice experienţă negativă pe care o au le confirmă această incapacitate. Sunt foarte uşor ofensaţi, sensibili la ceartă şi critică, foarte încăpăţânaţi şi incapabili să-şi recunoască greşelile. Le este foarte frică să se „producă” în public şi încearcă să evite dezamăgirea eşecului.
O altă modalitate de a rezolva senzaţia de slăbiciune interioară şi lipsa de valoare interioară o reprezintă nevoia de a controla totul. De aceea persoana devine foarte persistentă, bine organizată, îşi plănuieşte totul şi nu lasă nimic la întâmplare. Această atitudine sugerează deja al doilea remediu indicat pentru acest „strat” şi anume, Cuprum metallicum.
Pacienţii bolnavi de cancer au foarte frecvent concentraţii crescute de cupru în sânge, iar în orice tumoră, concentraţia de cupru este mai mare decât în ţesuturile normale. Cuprum metallicum este cel mai apropiat remediu de Carcinosinum, iar de multe ori la o persoană observăm atât tabloul de Carcinosinum, cât şi cel de Cuprum. De aceea dr Smits foloseşte de multe ori remediul Carcinosinum cum cuprum (CCC), preprat de firma Dolisos din Belgia, cu rezultate excelente la mulţi pacienţi.
Imaginea mentală la Cuprum metalicum este legată de lipsa de încredere în propriile puteri şi lupta din toate puterile să-şi dovedească valoarea, ţinând totul sub control. Aşadar, la Cuprum există mai multă putere şi voinţa este mai exersată, decât la Carcinosinum. Pacientul încearcă să-şi controleze viaţa la maxim, cu orice preţ şi să demonstreze că este în stare. Astfel, va deveni inflexibil, va respecta cu stricteţe regulile, precaut, tipicar, încăpăţânat, ambiţios, perseverent, uneori chiar dictatorial, foarte muncitor, obsedat de planificare, bine organizat şi cu succes în viaţa materială şi socială. Această persoană trăieşte în mod constant într-o stare intensă de stres, ceea ce-i provoacă epuizare mentală şi fizică, precum şi suprasolicitare mentală. Datorită controlului intens, nu este în stare nici să-şi elibereze sau manifeste emoţiile. La nivel fizic, se vor regăsi diferite tensiuni şi crampe: migrene, epilepsie, astmă, hipertensiune, angină pectorală, tensiune la nivelul cefei şi umerilor şi crampe musculare.
În continuare, vă prezentăm rezumate din tablourile de Carcinosinum, Cuprum metallicum şi Carcinosinum cum cuprum, aşa cum sunt ele prezentate cu generozitate în toate materialele oferite de dr. Tinus Smits – atât pe site-ul acestuia, cât şi prin cărţile şi notele de curs apărute.
CARCINOSINUM
- lipsa încredere
- conectarea cu forţa interioară
- cancerul, o înţelegere profundă
Carcinosinum-ul folosit de dr Tinus Smits este făcut din cel puţin 15 tumori diferite. Homeopaţii care au utilizat Carcinosinum în unele ţări nu au obţinut, nici după un tratament îndelungat, rezultate satisfăcătoare, adică trecerea la un nivel mai profund, de obicei, la Saccharum officinale. Explicaţia constă în faptul că, în unele ţări remediul este preparat doar dintr-o tumoră. De aceea, pe lângă aplicarea remediului, este importantă cunoaşterea structurii acestuia, pentru obţinerea rezultatelor.
Sunt unele indicii de bază care ne-ar face să ne gândim la Carcinosinum. Dorinţele şi aversiunile sunt deseori importante pentru mentalul unui Carcinosinum. Dar dacă înţelegem esenţa remediului, vedem că ele nu sunt indicaţii stabile pentru a prescrie Carcinosinum. Doar dorinţa de ciocolată este un simptom valoros pentru Carcinosinum Esenţa la Carcinosinum: Un ego slab si mecanismele lui de compensare
Carcinosinum este făcut din celule tumorale, aşa că trebuie să înţelegem ce i se întamplă unui pacient bolnav de cancer: celulele tumorale îi invadeaza corpul fără ca organismul pacientului să activeze celulele de apărare. Tumora este ca o entitate străina ce-l distruge, fără a-i respecta măcar structura (vase de sânge, muşchi etc). E ca şi cum hotarele unei ţări sunt încălcate de un soldat străin, iar armata nu intervine. Şi atunci soldatul îşi cheama prietenii şi fără a întâmpina nici o rezistenţă, ei invadează şi distrug ţara şi se tot extind, ocupând noi teritorii(metastazele) şi devenind tot mai puternici. Unica posibilitate de a se mai apăra mai rămâne chemarea ajutoarelor şi utilizarea “armelor grele” (chirurgia, radiaţiile şi chimioterapia). Dar lupta grea extenuează ţara şi rezultatul final e destul de incert.
La nivel celular se întâmplă acelaşi lucru: membrana celulară e instabilă şi slabă şi celula ingerează toxine, incapabilă să-şi apere integritatea. Aceste toxine ingerate îi dereglează funcţionarea normală, creeând anarhie şi îndepărtându-l de propria esenţă. Dar întregul proces a demarat cu mult mai devreme la nivel emoţional şi mental.
Atunci când persoana ia Carcinosinum încrederea lui în sine creşte, el începe să fie mai atent la nevoile proprii şi să se apere mai bine. Îşi întăreşte hotarele şi începe să realizeze ce e “al lui, propriu” şi ce e “străin”, nemaipermiţând energiei negative din exterior să-i pătrundă în interior. Are mai multă grijă de el, fiind atent la dorinţele şi nevoile proprii. Începe un proces de curăţare la toate nivelurile, relaţiile ce-l intoxicau sunt rupte sau modificate, sentimentul de a fi cineva ce merită respect şi dragoste înfloreşte treptat şi o gripă sau o infecţie cu febră mare pentru prima dată în 20 de ani curăţa otrava din corpul său. Toate acestea înseamnă că reactivitatea este în creştere.
DEZVOLTAREA TABLOULUI DE CARCINISINUM DE LA ESENŢA
Pacientul Carcinosinum are o foarte proastă părere despre sine şi o fundamentală lipsă de încredere în sine combinate cu o proastă apărare. O modalitate de supraveţuire este adaptarea şi evitarea criticii cât mai mult posibil.
SINTEZE :
1. ESENŢA : dorinţa de încredere în sine cu slabă putere de apărare : circumstanţe de apariţie: grosolănia celor din jur, sensibilitate la grosolănii, în general, dominarea pentru o perioadă lungă (relaţii familiale dominatoare, dictatoriale), control parental excesiv, educaţie severă, absenţa tatălui, responsabilităţi prea mari prea devreme, un efort prea mare de a-i face pe plac părintelui, în special tatălui (de la care aşteaptă confirmarea valorii de sine), lipsa aprobarii sau dezaprobare constantă, discreditarea încrederii în sine, aşteptări prea mari din partea părinţilor, lipsa posibilităţilor de a-şi realiza abilităţile, de a-şi face o carieră, fiind obligat să facă lucruri împotriva voinţei sale, tristeţe sau nefericire de durată, frici prelungite, supresii mentale, emoţionale sau fizice, anticipare, vaccinare.
2. ASPECTUL FIZIC: sclere albăstrui, pete “cafe-au-lait” (maronii), mulţi negi, mai ales pe spate, clipire frecventa a pleoapelor, negi pe tălpi sau palme, pacienţi a căror viaţă a fost o lungă şi grea bătălie.
3. ISTORIC FAMILIAL DE CANCER
4. MECANISME SLABE DE APĂRARE LA NIVEL MENTAL, EMOŢIONAL SAU FIZIC
5. LIPSA REACTIVITĂŢII : NU FACE FEBRĂ de multă vreme
6. Bolile copilăriei apar mai târziu in viaţa de adult, şi sunt deseori foarte severe, absenţa, sau invers, apariţia de mai multe ori în viaţă a bolilor copilăriei, tendinţa de a avea o boală inflamatorie foarte devreme (tuse convulsivă sau pneumonie), repetate supresii ale bolilor inflamatorii în copilărie.
7. LIPSA ÎNCREDERII ÎN SINE , frica de eşec, frica de a greşi, sensibilitate la reprimarea timidităţii.
8. SENSIBIL LA CRITICI, vede mereu partea negativă a lucrurilor
9. METICULOS in munca sa, NEGLIJENT în rest, dorinţa de a SOSI LA TIMP la o întâlnire, frica de a face greşeli, tendinţa de a se adapta la cerinţele altor oameni pentru a le obţine aprobarea, frica de a fi criticat
10. UN EXCESIV SIMŢ AL DATORIEI, simţindu-se responsabil pentru tot
11. WORKAHOLIC ; se simte vinovat dacă se odihneşte când nu a terminat treaba, chiar şi atunci când stă are senzaţia că trebuie să facă ceva : citind, croşetând etc
12. NEPUTINŢA DE A REFUZA CEVA, DOREŞTE MEREU SĂ FIE PE PLACUL TUTUROR, se simte vinovat dacă refuză pe cineva, ocupat cu problemele altora, dar neavând timp de ale lui, permite altora să-i depăşească limitele
13. ANTICIPAREA, anxietatea anticipării unui angajament, anxietate când oamenii întârzie, anxietăţi despre ceilalţi
14. PREOCUPAT DE CEILALŢI, anxietate despre alţii,
15. FRICĂ DE CANCER, teamă în mulţime, în locuri înguste, la înălţime, teamă de păianjeni, şoareci, şerpi, de a pica la examen, de faliment, furtuni
16. LUCRURILE ORIBILE îl afectează profund, nu poate vedea o crimă, suferinţă, cruzime, intervenţii chirurgicale. etc la TV
17. Sensibil la MUZICĂ, plânge la muzică
18. Iubeşte să DANSEZE, are un remarcabil simţ al ritmului
19. Dorinţa de a CITI sau DISLEXIE sau imposibilitatea de a citi din cauza dificultăţii de a se concentra sau epuizării mentale, dificultatea de a se concenta în timpul unei discuţii
20. Dorinţa de a CĂLĂTORI, GREAŢĂ MERGÂND într-un automobil
21. IUBEŞTE NATURA, MAREA, ANIMALELE, FURTUNILE, fulgerele
22. INSOMNIE, dificultatea de a adormi, idei multe, necesită câteva ore să adoarmă, se trezeşte la 4 dimineaţa, somn scurt ameliorează, insomnie o mare parte a nopţii, somn neodihnitor, insomnie după 4 dimineaţa
23. EPUIZARE, suprasolicitare, prea multă presiune
24. STAGNARE, confuzia minţii, dificultăţi de concentrare la învăţare, citire, memorie slabă.
25. Încăpăţânare
26. Roade unghiile
27. ACUZELE FIZICE PRINCIPALE: febră mare, corize cronice care durează mult, amigdalite şi sinuzite cronice, MONONUCLEOZĂ infecţioasă, acnee; fibroame, chisturi ovariene, sterilitate; negi pe palme şi tălpi; acnee şi pustule pe spate; acnee severă; molluscum contagiosum
28. AGG. ÎNAINTE DE MENSTRĂ: agresivitate, tristeţe, iritabilitate, activitate, inflamarea mameloanelor, mameloane dureroase
29.AMEL.: somn de scurtă durată, ocupaţia
30. DORINŢE: CIOCOLATĂ
COPIII CARCINOSINUM
1.ESENŢA: DORINŢA DE A AVEA ÎNCREDERE ÎN SINE CU APĂRARE SLABĂ, frica de eşec
2. ASPECTUL: ticuri, grimase, clipire frecventă pleoape, îşi rod unghiile, timiditate
3. CAUZE: vaccinări, prea multă responsabilitate, educaţie severă, control parental excesiv
4. LIPSA REACTIVITĂŢII, lipsa febrei, bolile copilăriei apar mai târziu, deseori manifestându-se sever, bolile obişnuite ale copiilor absente sau supresate
5. Tendinţa la boli INFLAMATORII severe, deseori tuse convulsivă sau pneumonie în frageda copilărie
6. Tendinţa de a fi un copil model, adaptându-se cerinţelor părinteşti pentru a le obţine iubirea şi aprobarea.
7. PRECOCITATE din cauza responsabilităţilor prea mari
8. ŢAP ISPĂŞITOR, e necăjit de ceilalţi copii deoarece ei îi simt apărarea slabă
9. Sensibil la MUSTRĂRI (plânge la cea mai mică ceartă sau ridicare a tonului)
10. Dorinţa de a citi
11. Iubeşte ANIMALELE, iubeşte natura
12. ÎNCĂPĂŢÂNARE, nesupunere, împotrivire la controlul parental, intoleranţi la CONTRAZICERE
13. INSOMNIA copilului
14. Frică de păianjeni, furtuni
15. Furie cu tendinţa de a distruge lucruri
16. Răceli frecvente
17. MONONUCLEOZĂ infecţioasă
18. Îsi rod unghiile
CARCINOSINUM CUM CUPRUM
Este o mixtură din Carcinosinum 5CH şi Cuprum metalicum 5CH — ideea de a face un remediu din ambele a apărut când dr. Tinus Smits a observat mulţi pacienţi Carcinosinum cu o foarte clară parte de Cuprum în ei.
Simptome comune Carcinosinum şi Cuprum metalicum
SINTEZE:
Esenţa: DORINŢA DE INCREDERE ÎN SINE, frica de eşec
Istoric familial:cancer sau boli cardiace
INCĂPĂŢÂNARE
- Carc.: deoarece se simte atât de nesigur
- Cuprum: deoarece admiţând că greşeşte, îşi discreditează scopul vieţii: de a dovedi că este valoros; simte că trebuie să fie puternic şi sigur în această privinţă şi niciodată să nu renunţe
METICULOS în munca sa, NEGLIJENT în totul exceptând ce face în prezent, cu dorinţa de a AJUNGE LA TIMP la o întâlnire, frica de a face greşeli, frica de a fi criticat
- Carc.: este meticulos şi atent la detalii, de multe ori doar în munca sa pentru a evita criticile
- Cuprum: devine iritabil sau nervos când alţii întârzie deoarece asta îi distruge planurile şi el vrea ca toţi să-i urmeze regulile, altfel capacitatea lui de a controla orice situaţie e discreditată. E mai uşor pentru el să facă greşeli dacă asta nu-i periclitează scopul final.
Simţ puternic al RESPONSABILITĂŢII, conştient de datoria sa
WORKAHOLIC („mania muncii”); mereu ocupat, ameliorare prin ocupaţie
- Carc.: senzaţie de vinovăţie când işi ia o pauză fără a termina treaba; chiar şi atunci când stă are sezaţia că trebuie să facă ceva: să citească, să croşeteze, să tricoteze etc.
- Cuprum: este workaholic („bolnav de muncă”) deoarece trebuie să aibă performanţe în viaţă; el trebuie să-şi termine treaba, deoarece aşa a planificat pentru acea zi; are mari aşteptări de la sine.
SE OFENSEAZĂ UŞOR, vede în toate partea negativă
- Carc.: deoarece vrea să-şi ascundă incertitudinea
- Cuprum.: deoarece nu suportă contradicţia, nu vrea să se simtă slab din cauza criticilor
ANTICIPARE, anxietate de anticipare la un angajament
- Carc.: îi este frică de eşec, se simte nesigur; anxietate când oamenii întârzie, din cauza dependenţei emoţionale, anxietate în privinţa altora
- Cuprum.: are anticipări deoarece nu poate controla situaţia, mai ales în situaţii noi, necunoscut; va încerca să se informeze pe cât e posibil şi va încerca să organizeze totul dinainte.
EPUIZARE
- Carc.: din cauza unei suprasolicitări şi de prea multă presiune; încearcă disperat să facă faţă aşteptărilor celorlalţi şi celor impuse de el pentru sine.
- Cuprum:: deoarece el are doar un scop în viaţă: să dovedească că poate şi din această cauză se relaxează greu şi lucrează cât două sau trei persoane la un loc; atunci când e obosit este de-a dreptul istovit.
Specific CARCINOSINUM:
1. SLABE MECANISME DE APĂRARE pe plan mental, emoţional şi fizic
2. LIPSĂ REACTIVITATE; nu face febră de mult timp
3. INCAPACITATEA DE A REFUZA CEVA; DOREŞTE MEREU SĂ FACĂ PE PLACUL CUIVA; sentimentul de vinovăţie când refuză pe cineva sau ceva; ocupat cu problemele altora; dar complet inconşient de ale sale; permite celorlalţi să-i depăşească limitele
4. PREOCUPAT DE CEILALŢI; anxietate pentru alţii
5. FRICĂ DE CANCER; teamă în mulţime; în spaţii înguste; la înălţime; păianjeni,
şoareci, şerpi, eşec la examen; faliment, furtuni
6. LUCRURILE ORIBILE îl afectează profund; nu suportă să vadă crime, suferinţe, cruzime etc la TV
7. Sensibil la MUZICĂ, plânge la muzică
8. Iubeşte să DANSEZE; un remarcabil simţ al ritmului
9. Dorinţa de a CITI sau DISLEXIA sau imposibilitatea de a citi din cauza dificultăţii de a se concentra sau a epuizării mentale; dificultatea de a se concentra la o discuţie
10. Dorinţa de a CĂLĂTORI
11. IUBEŞTE NATURA; MAREA; IUBEŞTE ANIMALELE; IUBEŞTE FURTUNILE; iubeşte fulgerele
12. INSOMNIE, dificultatea de a adormi, idei prea multe; se trezeşte la 4 dimineaţa; insomnie o mare parte a nopţii, somn neodihnitor, insomnie după 4 dimineaţa, ameliorat de un scurt somn ziua.
13. EPUIZARE: când e suprasolicitat sau a muncit prea mult, prea multă presiune
14. ACUZELE FIZICE PRINCIPALE: febră mare, corize cronice care durează mult, amigdalite şi sinuzite cronice, MONONUCLEOZĂ infecţioasă, acnee; fibroame, chisturi ovariene, sterilitate; negi pe palme şi tălpi; acnee şi pustule pe spate; acnee severă; molluscum contagiosum
15. AGG. ÎNAINTE DE MENSTRĂ: agresivitate, tristeţe, iritabilitate, activitate, inflamarea mameloanelor, mameloane dureroase
16. AMEL.: somn de scurtă durată, ocupaţia
Specific CUPRUM :
1. RIGIDITATE mentală; RIGIDITATE fizică; VOINŢĂ PUTERNICĂ
2. Foarte organizat; planifică totul; vrea să aibă o „privire de ansamblu” în orice situaţie; vrea să aibă totul sub control
3. CRAMPE sau TENSIUNE la nivel mental, emoţional şi fizic; RIGIDITATE mentală, RIGIDITATE fizică; lipsă flexibilitate
4. Tensiuni fizice: convulsii, migrene, astm, angină pectorală, hipertensiune, colon spastic, crampe şi încordări musculare, tremurat, spasme, boala Raynaud, extremităţi reci
5. AMBIŢIOS: va fi CEL MAI BUN
6. Respectă mereu REGULILE; furios cînd alţii nu o fac
7. Foarte sensibil la NEDREPTATE
8. PRECAUT
9. SERIOS; INTROVERTIT; sentimente supresate
10. FANATISM, nu renunţă niciodată
11. Îi place EXERCIŢIUL FIZIC INTENS ce necesită rezistenţă: alergat, înot, ciclism; vrea să învingă şi merge până la limită; se simte mult mai bine după exerciţiu fizic intens
12. MUNCEŞTE DIN GREU, foarte activ, niciodată nu are timp pentru odihnă sau relaxare; are multe activităţi, foarte organizat; cei din jur cred cu greu că o singură persoană poate face atâtea; munceşte atât de mult încât nu simte oboseala; planifică întraga zi; dorinţă puternică de a termina ce a început; PERSEVERENŢĂ, nu renunţă niciodată
13. DUR cu ceilalţi şi cu sine
14. Dorinţa de a fi INDEPENDENT, refractar la a cere ajutor; DICTATORIAL
15. PICIOARE RECI, reci ca gheaţa; maini şi degete reci(Sindrom RAYNAUD)
16. AGG.: surmenaj mental sau fizic; atingere, înainte de menstră; supresie, supresia transpiraţiei picioarelor
17. AMEL.: ocupaţia; băuturi reci (tuse, greaţă, vărsături, sughiţ şi spasme); dacă transpiră
CUPRUM METALLICUM
Tabloul mental este puţin cunoscut. Intr-un anume fel esenţa acestui remediu seamăna cu Carcinosinum, dar modul în care pacientul Cuprum tratează problemele lui fundamentale este diferit de Carcinosinum pur.
SINTEZE:
1.ESENŢA: Caută să-şi crească încrederea în sine cu dorinţa puternică de a demonstra că are valoare, încercând să ţină totul sub control
2. CAUZALITATE/REACTIVARE: lipsa aprobării sau dezaprobarea constantă, discreditarea încrederii în sine, aşteptări prea mari de la părinţi, lipsa oportunităţii de a-şi realiza abilităţile, de a-şi face o carieră, PREA MULT STRES ce cauzează EPUIZARE mentală sau fizică, SURMENAJ al minţii, insomnia, PREA MULT CONTROL supresând emoţiile, ERUPŢII SUPRESATE (tratamente cu unguente)
3. FIZIC: sclere albăstrui, edem periocular, ochi exoftalmici intr-un anume fel, cercuri albastre în jurul ochilor
4. CRAMPE sau TENSIUNE la nivel mental, emoţional sau fizic: convulsii, migrene, astm, angină pectorală, hipertensiune, colon spastic, crampe şi încordări musculare, tremurat, spasme, boala Raynaud, extremităţi reci
5. Teama de a PIERDE CONTROLUL, frica de boală, frica de cădere, frica de boală cardiacă, frica de întuneric, frica de apă.
6. FRICA DE MOARTE IMINENTĂ, frica de a nu muri în orice clipă, presentimentul morţii, diluzie cum că va muri, anxietate atunci când e singur.
7. Frica de a avea un ACCIDENT, mergând cu maşina
8. ANXIETATE IN PRIVINŢA VIITORULUI
9. ANXIETATE IPOHONDRĂ, anxietate după o spaimă, anxietate pentru alţii, în special pentru membrii familiei
10. RIGIDITATE mentală, RIGIDITATE fizică
11. Respectă mereu REGULILE; furios cînd alţii nu o fac
12. Foarte sensibil la NEDREPTATE
13. PRECAUT
14. ANTICIPARE
15. OCUPAŢIA amel.; exerciţiul fizic ameliorează, mereu ocupat, doreşte să-şi termine treaba
16. SERIOS, foarte INTROVERTIT, EMOŢII SUPRESATE (nu-şi manifestă emoţiile)
17. Un puternic sentiment al RESPONSABILITĂŢII, conştient de datoria sa
18. MINUŢIOS in munca sa, conştiincios, frică de FALIMENT, trebuie să-şi dovedească sie însuşi; doreşte să AJUNGĂ LA TIMPUL FIXAT
19. FANATISM, niciodată nu renunţă
20. AMBIŢIOS, va fi CEL MAI BUN; încearcă să dovedească cum că el poate rezolva problema, că el nu e un angajat oarecare şi că nu este prost (cum cred ceilalţi) etc
21. MUNCEŞTE DIN GREU, foarte activ, niciodată nu are timp să se odihnească sau să se relaxeze; are multe activităţi, foarte organizat, cei din jur cred cu greu că o singură persoană poate face atâtea; munceşte atât de mult încât nu simte oboseala; planifică întraga zi; dorinţă puternică de a termina ce a început; PERSEVERENŢĂ, nu renunţă niciodată
22. DUR cu sine şi cu ceilalţi
23. Doreşte să fie INDEPENDENT, refractar la a cere ajutor; DICTATORIAL, vobeşte cu autoritate; diluzia că e o persoană cu rang
24. PROSTRAŢIA MINŢII, EPUIZARE mentală şi fizică;” SFÂRŞIT”, MOLEŞEALĂ
25. SE OFENSEAZĂ UŞOR
26. PICIOARE RECI , rece ca GHEAŢA, mâini reci, degete reci (RAYNAUD)
27. AGG.: surmenaj mental sau fizic, atingere, înainte de menstră, supresie, transpiraţia picioarelor supresată (cu diferite loţiuni)
28. AMEL.: ocupaţia, băuturi reci, tuse, greaţă, vomă, sughiţ, spasme, transpiraţie
COPIII CUPRUM
1. TENSIUNE fizică şi psihică enormă, PUMNI STRÂNŞI
2. Frică de STRĂINI, in timpul dentiţiei, TIMIDITATE, frică de străinii ce se apropie
3. Aversiunea de a fi ATINS, aversiunea de a fi mângâiat, frică, copilul nu suportă ca cineva să se apropie de el, nu suportă să fie privit, niciodată nu se uită în ochii mamei, întoarce privirea sau faţa atunci când te uiţi la el
4.Aversiune faţă de SCHIMBARE, lucrurile NOI îl fac anxios
5. DICTATORIAL.
6. Se poate ameliora când e DUS ÎN BRAŢE sau plimbat cu maşina
7. Râde nervos, râde maliţios
8. MALIŢIOS, ciupeşte sau zgârâie faţa mamei, a tatălui sau a altor copii
9. Dorinţa de a MUŞCA; muşcă paharul când i se dă să bea, muşcă alţi copii
10. Copii IRITABILI
11. DISTRUCTIVI
12. Nu doresc să se JOACE
13. TERORI NOCTURNE, se trezeşte noaptea ţipând şi plângând, dar nu vrea să fie atins sau consolat
14. DIFICULTĂŢI DE ALIMENTAŢIE
15. Episoade de OPRIRE A RESPIRAŢIEI
16. CONVULSII: în timpul dentiţiei; când nu apare erupţia, din cauza emoţiilor excesive, la eşec, după ce e pedepsit
17. TUSE CONVULSIVĂ: copilul înţepeneşte, se opreşte respiraţia, tresare spasmodic; după un timp conştiinţa revine; anxietate înaintea unei crize de tuse convulsivă
18. TUSE SUFOCANTĂ, noaptea, copilul înţepeneşte şi devine albastru la faţă; copilul tuşeşte în crize şi în timpul crizei pare a fi mort
19. Laringită striduloasă; atacuri violente fără tuse; astm după erupţii supresate
2) Saccharum officinalis – este remediul pentru cel de-a doilea strat descris de dr. Tinus Smits, „stratul lipsei iubirii de sine”.
Saccharum-ul este un remediu homeopatic obţinut din sucul proaspăt de trestie de zahăr.
Esenţa acestui remediu este: lipsa iubirii de sine, frica de a nu merita iubirea mamei şi teama de a nu fi abandonat de către ea.
Frica de abandon nu este întotdeauna exprimată în copii şi adulţii care au nevoie de remediu, dar în timpul tratamentului poate apare pentru o perioadă, ca apoi să se diminueze şi să dispară treptat.
Senzaţia că nu suntem demni (că nu merităm) iubirea părinţilor noştri, în special pe cea a mamei, este o senzaţie cu rădăcini adânci în fiecare dintre noi, care are nevoie să se diminue treptat.
Sursa acestei frici este LIPSA IUBIRII DE SINE. Iar acest lucru se produce întrucât ni se pare (suntem iluzionaţi) că am fost deconectaţi de Sursa Iubirii interioare. Nu există nici o vinovăţie sau greşeală – este doar o parte a experienţei noastre umane în această lume materială. Avem nevoie să trăim în această iluzie a deconectării de Sursă, pentru a experimenta în mod direct „neiubirea”. În acest mod, devenim conştienţi de opusul ei, şi anume Iubirea universală sau necondiţionată.
Saccharum officinalis îl poate întoarce pe om din această diluzie a lipsei iubirii, sprijinindu-i experienţa de a fi o parte din Iubirea Universală.
Nu există Iubire fără Iubirea de Sine.
Lipsa Iubirii de Sine reprezintă o negare a Sufletului nostru, a Esenţei noastre, a apartenenţei noastre la Univers, o negare a Sursei şi a conştienţei faptului că toţi suntem o parte din experienţa divină.
Frica de a fi abandonat este conectată, la copil, de relaţia cu mama lui, pentru că un copil îşi experimentează mama drept fiind sursa de iubire, de căldură şi afecţiune, care îi satisface nevoile de hrană şi siguranţă.
Hipoglicemia – este o problemă legată de mecanismului zaharurilor în organism şi are simptome precum: apetit crescut, imediat după masă, poftă de mâncare constantă, niciodată satisfăcută; insomnie, ameliorată mâncând; tendinţa de a mânca (ronţăi) frecvent între mese; dorinţa irezistibilă pentru dulciuri; nevoia de a mânca dimineaţa, după trezire, pentru că apare o stare de slăbiciune sau chiar leşin; stări de tremurat, însoţind senzaţia de foame. Iritabilitate din cauza stării de foame, mai ales la trezire, dimineaţa.
Cauza materială a hipoglicemiei, atât de întâlnită în ultimul timp la pacienţi, este consumul exagerat de dulciuri concentrate, în special zahăr rafinat şi produse care conţin zahăr. Alte cauze materiale ar fi consumul de cafea, alcool şi fumatul. Cofeina din cafea, cola, ceai, ciocolată şi cacao stimulează glandele suprarenale să elibereze adrenalină, care la rândul său stimuelază eliberearea de zahăr (glucoză) din ficat în sânge. Circa 70% dintre consumatorii de alcool suferă de hipoglicemie. De asemenea, nivelul glicemiei la fumători este crescut după fumatul unei ţigări. Dar există şi cauze emoţionale puternice, precum lipsa de afecţiune sau inabilitatea de a face faţă afecţiunii (iubirii).
Hipoglicemia influenţează puternic comportamentul social al oamenilor şi stare lor de bine emoţională. La copii, datorită metabolismului instabil al zaharurilor apar crize violente de furie, cu lovituri, vandalism, agresivitate şi nemulţumire. Cercetătorii au descoperit faptul că în general, comportamentul delicvenţilor juvenilor se ameliora notabil când erau puşi pe o dietă fără zahăr.
Pentru a prescrie Saccharum officinalis şi să avem succese în terapie, este important să înţelegem mecanismele de compensare pe care fiinţa umană le foloseşte frecvent, când se confruntă cu lipsa iubirii de sine.
Majoritatea persoanelor au două opţiuni:
1) Încearcă să compenseze lipsa de afecţiune prin orice mijloace
2) Refuză orice formă de afecţiune
De aceea remediul Saccharum va avea multe simptome opuse, precum apetit insatiabil (cu situaţia extremă, bulimia) sau lipsa apetitului şi refuzul mâncării (incluzând anorexia). Sau sete pentru cantităţi mare de apă, ori lipsa completă a setei.
Modalitatea cea mai obişnuită de a compensa lipsa iubirii este consumul de dulciuri. De aceea vom găsi la mulţi pacienţi care au nevoie de Saccharum – simptome legate de dorinţe şi aversiuni alimentare, de apetit şi hrană. Cel mai frecvent simptom este dorinţa crescută pentru dulciuri, în special ciocolată, patiserii şi prăjituri.
La copii, vedem şi mai clar mecanismele de compensare: nevoia de mângâiere (se duc mereu peste adulţi, pentru a o primi), suptul exagerat al degetului sau rosul unghiilor (transformată la adulţi în nevoia incontrolabilă de a fuma), punerea a orice lucru în gură şi atingerea oricărui lucru. Este uimitor cum mulţi dintre copii care şi-au supt degetul în copilărie devin fumători. Mulţi adulţi fumează şi pentru a-şi controla greutatea corporală, pentru că au aflat că orice încercare de oprire a fumatului înseamnă mâncare mai multă, în special mai multe dulciuri.
Un alt mecanism frecvent de compensare a lipsei iubirii este locvacitatea, prin care aceste persoane solicită (în mod inconştient) atenţia celor din jur.
Copii au şi alte posibilităţi de a solicita atenţia celor din jur: să facă pozne, sau să ceară iar şi iar ceva ori să facă lucruri interzise, să-şi întrerupă permanent părinţii atunci când vorbesc cu cineva, sau să fie geloşi pe un frate ori o soră. Un copil poate folosi orice mijloc atunci când are nevoie de atenţie: să fie agitat, să ţipe, să se lupte, să urle, să se îmbolnăvească sau să se accidenteze.
La adulţi, aceste mecanisme pot persista sau se pot transforma în variante mai „mature”, precum o nevoie exagerată de a poseda obiecte sau de a obţine lucruri noi, fără ca ceea ce obţin să le aducă satisfacţia căutată. Lipsa iubirii de sine se poate manifesta şi prin inabilitatea de a avea o relaţie de durată cu cineva, căutând iar şi iar noi relaţii sau flirturi, dar fără a găsi ceea ce caută.
Acest nivel fundamental al lipsei de iubire şi această frustrare profundă – nu pot fi satisfăcute la nivelul material al vieţii – doar o transformare profundă şi o vindecare pot ajuta o astfel de persoană – iar remediile homeopatice pot fi instrumente importante.
SACCHARUM OFFICINALIS
SINTEZE:
1. ESENŢA: lipsa iubirii de sine cu frica de abandon, în special din partea mamei, cu teama de a nu-i merita iubirea; problema profundă a pacientului Saccharum este căutarea disperată a iubirii, afecţiunii şi atenţiei.
2. CAUZALITATE/ACTIVARE: lipsa iubirii (de sine); abandon sau neglijare emoţională; lipsa afecţiunii, lipsa de contact fizic la nou născuţi sau copii mici, în special la copii care nu sunt alăptaţi la sân, în combinaţie cu lipsa contactului fizic cu mama; lipsa atenţiei; când copii primesc dulciuri în loc de iubire şi când comportamentul acestora este recompensat cu dulciuri
3. ASPECT FIZIC: faţa palidă, pielea uscată, obezitate cu poftă de mâncare continuă, compulsivă, în special pentru dulciuri, prăjituri şi patiserii, chipsuri, cartofi prăjiţi etc; pot fi şi copii slabi, emaciaţi, de cele mai multe ori foarte agresivi
4. ANTECEDENTE: istoric familial de DIABET
5. Nevoie foarte mare de MÂNGÂIERE, de a fi dezmierdat şi atins, sau dificultatea de a admite această nevoie şi refuzul oricărui contact
6. Senzaţie de SINGURĂTATE, se simte PĂRĂSIT
7. DOR DE CASĂ, nostalgie, dificultate de a renunţa la obiecte sau relaţii cu oamenii; dificultatea acceptării pierderilor, de orice fel
8. GELOZIE, din cauza temei de a nu pierde persoana iubită; foarte nesigur cu privire la iubirea părinţilor sau a partenerului
9. LOCVACITATE, în special pentru atragerea atenţiei; vorbire fără oprire şi precipitată
10. STARE DE SPIRIT ALTERNATIVĂ: gentileţe care alternează cu agresivitate
11. NEHOTĂRÂRE, şovăială
12. IRITABILITATE, mai ales dimineaţa la trezire, până la micul dejun; sau dacă nu mănâncă una-două ore; iritabilitate când este flămând, ameliorată de mâncare. Se trezeşte greu dimineaţa, este morocănos şi se simte mai bine după ce mănâncă; sau se poate trezi dimineaţa devreme şi este direct în picioare
13. Apetit scăzut sau lipsa apetitului dimineaţa, dar foarte crescut către seară; sau nu simte deloc foame, toată ziua, lipsa dorinţei de a mânca
14. ANOREXIE
15. SLĂBICIUNE brusc apărută, lipsă de energie; slăbiciune, ameliorată dacă mănâncă; slăbiciune apărută după dulciuri; hiperactivitate, urmată de slăbiciune brusc apărută
16. AGITAŢIE intensă; nu este în stare să stea liniştit, îşi mişcă mereu mâinile şi picioarele
17. SUGE DEGETUL întreaga zi şi întreaga noapte, sau niciodată nu a supt degetul. Pune totul în gură sau nu atinge absolut nimic cu gura; îşi suge degetul până la o vârstă înaintată
18. ROADE UNGHIILE, chiar şi pe cele de la picioare
19. SENSIBILITATE LA DURERE sau LIPSA DE SENSIBILITATE LA DURERE; leşină de durere, frică să nu leşine, frică atunci când vede sânge; leşină dacă vede sânge; leşină după injecţii sau luare de sânge
20. AGG: la excitaţie, la dulciuri, ciocolată, vreme caldă, dimineaţa devreme, cu dificultatea începerii zilei.
21. AMEL: seara, la dulciuri, dacă mănâncă sau după micul dejun
22. AVERSIUNI: vegetale (gătite, verdeţuri), mâncare caldă, orice cu excepţia dulciurilor, dulciuri, lapte cald
23. DORINŢE: ciocolată, dulciuri, patiserii şi prăjituri; alimente făinoase; dulciuri după mese, în special înainte de menstră sau seara; vegetale crude; carne, ceai, băuturi reci, în special apă; lapte cald sau rece; grăsimi, unt, pâine şi unt; acrituri, limonadă; muştar
24. SETE pentru cantităţi mari de apă: doreşte apă sau ceai; sau absenţa setei
25. APETIT crescut imediat după ce mănâncă, cu senzaţia de gol în stomac şi de slăbiciune generală; tendinţa de a mânca frecvent între mese; trebuie să mănânce la ora de masă, altfel se simte slăbit, ameţit, tremură, are dureri de cap etc; apetit crescut, dimineaţa, după ce se trezeşte, trebuie neapărat să mănânce ceva; apetit insaţiabil, neameliorat de mâncare
26. MÂNCAT COMPULSIV, BULIMIE, ANOREXIE
27. AGRESIVITATE extremă, certăreţ, violent, maliţios, răutăcios, în special după ce mănâncă ciocolată sau dulciuri; loveşte şi răneşte.
28. CRIZE DE FURIE, nu se poate apropia nimeni de el
29. NEMULŢUMIT cu sine (de sine) şi de totul din jur; greu de mulţumit, greu i se face pe plac
30. Călduros, picioarele sunt fierbinţi, le scoate din pat, uneori doar un singur picior; sau scoate un braţ ori ambele de sub pătură, ori doarme cu jumătatea superioară a corpului dezvelită
31. USCĂCIUNE extremă: a pielii, a părului, a unghiilor, a mâinilor, a picioarelor, a părţii interioare a nasului, a ochilor, gurii, gâtului, vaginului, scaunului
32. Ovulaţie dureroasă şi menstre dureroase; se plânge înainte de menstră de tristeţe, iritabilitate, sâni măriţi şi dureroşi, scurgeri maronii sanguinolente care preced menstra
33. Furnicături şi parestezii în degete, braţe şi picioare, agravate noaptea
34. Echimoze, face uşor vânătăi, la cea mai mică atingere.
COPII SACCHARUM
1. TIP CONSTITUŢIONAL: foarte palizi, albi ca zahărul; transpiraţie profuză, în special noaptea, uneori numai la nivelul capului, precum Calcarea carbonica
2. SENZAŢIE DE ABANDON: frică de a nu fi iubiţi de mama lor, de a nu fi abandonaţi de ea; se agaţă de mama; dorinţa de a sta în braţe la mama; dorinţa de a fi purtaţi în braţe; dorinţa de a dormi cu mama, cu părinţii; întotdeauna umbla după mama şi ţipă/urlă atunci când aceasta dispare pentru câteva clipe
3. ANTISOCIALI, au senzaţia că sunt neglijaţi şi se află într-o poziţie dezavantajoasă; se simt dispreţuiţi, sunt invidioşi, GELOZIE, foarte nesiguri cu privire la iubirea părinţilor, iubire posesivă
4. Diluzia, că părinţii nu-i iubesc sau că-i iubesc mai puţin decât pe fraţii lor
5. Nevoia imensă de a se cuibări, de a fi mângâiaţi sau atinşi, sau dificultate de a admite această nevoie şi refuzul oricărui contact
6. FAC NĂZBÂTII pentru atrage atenţia, iubesc să se afle pe scenă, în centrul atenţiei
7. Foarte COMUNICATIVI, AMABILI, fără timiditate sau foarte TIMIZI
8. ATING TOTUL fără să acorde o atenţie deosebită la ceva sau cuiva
9. CONCENTRAŢIE DIFICILĂ, trec de la o jucărie la alta, de la un joc la altul, schimbând în permanenţă activitatea, fără a fi în stare să-şi stabilească atenţia pe ceva anume
10. AGITAŢIE EXTREMĂ, agravată după consum de dulciuri; aleargă, se mişcă tot timpul, agitaţie când stau pe scaun (mişcă mâinile, degetele, picioarele etc)
11. STARE DE SPIRIT ALTERNATIVĂ: blândeţe, care alternează cu agresivitate
12. NOSTALGIE, dor de casă
13. LOCVACITATE – pentru a atrage atenţia; pune mereu întrebări; vorbeşte continuu, cu voce tare; strigă, ţipă, urlă.
14. NEHOTĂRÂRE
15. SUPTUL DEGETULUI; aproape întreaga zi şi în timpul nopţii, sau nu şi-au supt niciodata degetul; duc totul la gură, sau nu pun gura pe nimic; îşi sug degetul până la o vârstă avansată
16. ROSUL UNGHIILOR, uneori şi a celor de la picioare
17. NERĂBDARE, vrea ca orice să le fie satisfăcut imediat, altfel se înfurie; nu li se poate distrage atenţia sau nu li se poate explica nimic
18. AGRESIVITATE extremă, certăreţi, violenţi, maliţioşi, răutăcioşi şi provocatori, în special după ce mănâncă ciocolată sau dulciuri; împing, ciupesc, lovesc
19. CRIZE DE FURIE, nimeni nu se poate apropia de ei în acele momente
20. Insolenţă, obrăznicie, neascultare
21. Sensibili la ceartă sau nu le pasă deloc dacă sunt certaţi; imposibil de corectat
22. DURERI ABDOMINALE ÎN JURUL BURICULUI, ca urmare a dificultăţii de a se detaşa de mama; adesea şi dureri de cap
23. SENSIBILITATE LA DURERE sau LIPSA SENSIBILITĂŢII LA DURERE; LEŞINĂ DE DURERE
24. SE TREZESC DIMINEAŢA DEVREME
25. Colecţionează de toate, nu sunt în stare să arunce lucruri; sunt foarte ataşaţi de obiecte
26. Afte la copii; cu salivaţie profuză
27. Oxiuri (viermi cilindrici)
3) Lac maternum este remediul celui de-al treilea nivel descris de dr. Tinus Smits, cel a cărui problemă de rezolvat este reprezentată de „lipsa incarnării” sau „incarnarea incompletă”.
Acest nivel se ocupă de incarnarea în lumea fizică, care are loc în timpul sarcinii dar nu este completă la naştere. Laptele matern este cel datorită căruia copilul este ajutat „să se stabilizeze” treptat în corpul fizic creat pentru el de mama.
Lipsa de incarnare poate duce la apariţia multor simptome. Persoanele care au nevoie de remediu se simt ca şi cum ar fi pierdute aici, pe pământ, fiind blocate într-o stare de „intermediar” – fără a participa cu adevărat la viaţa reală.
Pacienţii se plâng de senzaţii de plutire, de ameţeală, de gândire înceţoşată, de lipsă de îndemânare (scapă obiecte din mână, se împiedică, se lovesc de obiecte etc), tendinţa de a amâna lucruri, lipsa curajului, anxietate cu privire la viaţă, senzaţia de nereal etc. În acelaşi timp, nu sunt atenţi la propriile nevoi şi nu îşi prea asumă responsabilitatea pentru viaţa lor.
Adesea, lipsa completă a incarnării duce la apariţia unei stări de tristeţe de foarte devreme, din copilărie. Sunt persoane cărora le lipseşte, cu adevărat, bucuria de a trăi. De multe ori au pofte legate de primii ani de viaţă (dulce, ceva de dus la gură, de ronţăit) când încă mai sugeau la sân sau biberon. Au dorinţa de a se cuibări lângă cineva, de a fi mângâiaţi, de a fi îngrijiţi şi se găsesc adeseori în relaţii simbiotice. Nu sunt în stare să aibă grijă de ei.
Suferă de frilozitate şi vom înţelege acest lucru dacă aflăm că bebeluşii nu sunt în stare să-şi adapteze temperatura corporală la mediul înconjurător.
Mai mult, se plâng de lipsa clarităţii mentale; gândirea le este înceţoşată şi nu prea reuşesc să se apere împotriva lumii exterioare.
Remediul Lac maternum ajută adeseori o persoană să devină mai conştientă de propriile hotare şi îi permite să-şi curăţe mai eficient energia de tot ceea ce nu este „el”.
Se pare că incarnaţia şi protecţia fac parte din nivelul de Lac maternum (chiar dacă Vernix, remediul de nivel 4, este util pentru apărarea energiei fiinţei umane).
Acest remediu poate fi folosit pentru pacienţi de orice vârstă.
LAC MATERNUM
Remediul e făcut din laptele a 9 femei, de la 3 zile (colostru) până la 10 luni după naştere.
1. ESENŢA: problema de bază a persoanelor care necesită remediul e lipsa de „încarnare” din câteva motive majore, cum ar fi : anxietetea de a accepta starea fizică, înţelegerea dificultăţii sarcinii noastre în timpul acestei încarnări, dor lumea astrală, neacceptarea copilului de către părinţi la începutul sarcinii (a venit o fată şi părinţii îşi doreau un băiat, sau invers) sau anxietatea părinţilor pentru responsabilităţile de îngrijire ale unei noi vieţi etc. Persoana care are nevoie de Lac maternum nu-şi conştientizează identitatea, nu este centrată şi energia îi este uşor tulburată de influenţa altor persoane sau a mediului înconjurător. Mintea e confuză. Apărarea faţă de lumea exterioară e diminuată, nu ştie să spună „nu” Deseori cei din jur folosesc
Teoria dr. Tinus Smits
Materialul prezentat mai jos reprezintă o parte din volumul 7 al Colecţiei Curcubeu – intitulat „Analiza de grup – Remedii Universale”.
Este ultimul volum din Colecţia Curcubeu, cu o copertă de culoarea violet – care încheie un periplu de 7 ani în care am aprofundat, înţeles, aplicat şi transmis mai departe noua metodă de practică a homeopatiei – numită „Analiza de grup”, dezvoltată în special de Dr. Rajan Sankaran şi grupul său, din India şi de Jan Scholten şi grupul său din Olanda. Dar şi de mulţi alţi homeopaţi celebrii ai lumii.
Cartea va apare pe piaţă în următoarele luni, cu informaţii foarte noi şi adaptate la energia vremurilor în care trăim.
Dar am considerat că este foarte util să prezint, pentru colegii şi pacienţii mei, strategia dr. Tinus Smits – pe care o consider una dintre cele mai revoluţionare viziuni homeopate ale ultimilor 30 ani.
Cu siguranţă veţi înţelege de ce, parcurgând materialul (destul de voluminos) următor. Prelucrat şi un pic editat, acest material se va regăsi şi în carte, dar sper să vă fie util şi în forma lui „crudă” – pentru site-ul nostru (scuze anticipat pentru greşelile de scris, pentru repetiţii şi poate mici absenţe).
Am deja mulţi pacienţi care au început terapia după strategia dr. Tinus Smits, iar pentru aceştia, în special, am lucrat la acest material – să poată înţelege mai bine intenţiile mele şi să mă ajute în identificarea corectă a remediilor.
SĂ PORNIM LA DRUM!
Strategia dezvoltată de dr Tinus Smits este numită „Inspire Homeopathy” (tradusă ca „homeopatia inspirată” sau „homeopatia în spirală”).
Rădăcina cuvântului „inspire” (a inspira) provine din limba greacă, „spira” înseamnă spirală, iar „inspiraţia” este procesul prin care intrăm în spirală către propriul nostru Centru, către Esenţa noastră, către Sinele înalt sau nucleu Divin – sau orice alt nume dat acestei instanţe, prin creşterea forţei centripete şi prin rezolvarea una câte una a forţelor centrifuge, care ne îndepărtează de centru:
- lipsa de încredere în propriile puteri
- lipsa de iubire (de sine)
- lipsa de încarnare
- lipsa de protecţie
- traumele vechi (senzaţia de victimă)
- vinovăţia (senzaţia de agresor) şi
- deconectarea de Sinele înalt.
„Homeopatia inspirată” poate ajuta pacientul să devină conştient de faptul că se mişcă în cercuri în jurul centrului fiinţei sale, repetând continuu aceleaşi experienţe. Poate cataliza procesul de rezolvare a unor probleme mai profunde şi să ajute persoana să devină mai conştientă de sine.
În acelaşi timp, „inspiraţia” se referă la inhalarea aerului, care reprezintă prima acţiune fizică a fiinţei umane în această viaţă (copilul care iese din pântecele mamei inspiră aer). Acest lucru indică „inspiraţia” ca fiind un act de acceptare a „incarnării” fizice, a lumii materiale şi o confirmare a faptului că suntem gata să învăţăm prin experienţele acestei lumi.
Într-un final, inspiraţia înseamnă şi procesul de a fi inspirat de către Sinele nostru sau de Cosmos (Univers), conectându-ne şi fiind în armonie cu Marele Întreg. De fapt, Sinele şi Cosmos-ul sunt acelaşi lucru. Privită în acest mod, „Homeopatia inspirată” devine un instrument util pentru creşterea spirituală.
Acest lucru necesită o atitudine specială atât din partea homeopatului, cât şi din cea a pacientului. Sănătatea nu mai este considerată ca fiind o stare stabilă, ci mai degrabă ca una dinamică. Pierderea echilibrului devine o invitaţie pentru rezolvarea unor probleme mai profunde şi pentru creşterea conştientă către o înţelegere mai adâncă a scopului vieţii şi pentru obţinerea unui nivel energetic mai înalt.
Astfel, scopul terapiei nu se limitează doar la obţinerea unei stări de sănătate stabile, ci devine angajarea într-un proces de creştere la nivel fizic, emoţional, mintal şi spiritual.
Dr. Tinus Smits a postulat faptul că există o serie de „stări Universale” pe care el le-a denumit „nivele Universale” – care apar în viaţa fiecărei fiinţe umane şi pe care aceasta are nevoie să le rezolve în moduri creative, pentru a-şi menţine starea de sănătate şi pentru a-şi continua evoluţia spirituală. Sunt lecţii pentru care fiinţa umană vine pe pământ şi pe care are nevoie să le rezolve în această încarnare.
Principalele „nivele Universale” pe care le are de rezolvat fiecare fiinţă umană sunt identice cu forţele centrifuge care îndepărtează fiinţa de Centrul ei:
- 1) lipsa de încredere în propriile puteri
- 2) lipsa de iubire (de sine)
- 3) lipsa încarnării (sau deficienţa încarnării)
- 4) lipsa de protecţie (lipsa de „hotare”, de graniţe)
- 5) traumele vechi (starea de victimă)
- 6) vinovăţia (strarea de agresor) şi
- 7) deconectarea de Sinele înalt
Nu există o ordine anumite a acestor „straturi”, fiecare se manifestă în viaţa unei fiinţe umane diferit, în ordine diferită, funcţie de lecţiile acesteia.
Ele sunt studiate în ordinea de mai sus pentru că aşa le-a descoperit dr. Smits şi le-a indicat, în mod didactic, elevilor săi.
Atunci când aceste „stări Universale” sau „nivele Universale” sunt blocate, apar dezechilibre la toate nivelele şi procesul de vindecare nu poate avansa, în ciuda remediilor bine selectate.
Sau procesul de vindecare (declanşat de remediul personal sau de constituţie al persoanei) continuă până la un nivel – echilibrarea miasmatică – iar apoi, pacientul are nevoie să continue parcursul vieţii în alt fel – să-şi continue dezvoltarea personală începând cu starea de sănătate. Vindecarea nu înseamnă numai dispariţia simptomelor bolii, ci identificarea misiunii sau scopului vieţii şi aplicarea de măsuri creatoare pentru împlinirea acestuia. Multe persoane se blochează când este vorba despre aceste etape ale vieţii lor.
Soluţia practică pe care dr Tinus Smits a oferit-o a fost identificarea unor remedii corespunzătoare celor 7 nivele Universale identificate în teoria lui – care se administrează atunci când sunt evidente simptomele acestor nivele (straturi).
Dr. Smits a propus câte un remediu pentru fiecare dintre aceste nivele, iar alţi homeopaţi, precum P. Robbins, sugerează că ar putea fi mai multe remedii pentru aceste straturi. Dr Smits a recunoscut din timpul vieţii că Teoria sa este „incomplet dezvoltată” şi ne invită la propria descoperire.
Dr. Smits a arătat cum în afara „nivelelor Universale”, energia unui pacient este frecvent afectată de „nivele” sau „stări” accidentale – datorate fie unor operaţii, folosirii medicamentelor (antibiotice, cortizonice, contraceptive, anti-inflamatorii etc), vaccinărilor, tratamentelor dermatologice cu corticoizi etc.
Din fericire, există o modalitate foarte eficientă şi uşoară pentru corectarea acestora, şi ea face parte din protocolul CEASE – indicat de dr. Smits în tratamentul autismului şi altor afecţiuni cronice. Practic, izopatia, acea parte din homeopatie în care o tulburare energetică este tratată cu diluţii homeopate crescătoare din substanţa care a produs tulburarea – este baza reglării „stărilor accidentale”. Cu alte cuvinte, dacă apar probleme după o radiografie sau radioterapie, tratamentul cu Raze X in diluţiile 30, 200, 1M sau 10M ori alte diluţii poate corecta perturbaţiile complet.
Aşadar, un pacient poate avea nevoie de:
- I. remediul constituţional (personal), când este bine identificat şi homeopatul îl recunoaşte
- II. remediul „accidental” datorat perturbărilor induse în cursul vieţii pacientului (idendificat în anamneză) şi adminstrat sub forma Izopaticelor 30, 200, 1M şi 10M
- III. remediul „universal” identificat de prezenţa unuia dintre cele 7 nivele universale care apar prin simptomele pacientului.
De fiecare dată, un pacient are nevoie de UN SINGUR REMEDIU – care poate fi oricare dintre cele de mai sus (funcţie de cum se manifestă în acel moment în viaţa lui).
Înţelegând lucrurile în acest fel – pot în prezent să accept faptul că dacă un pacient merge la mai mulţi homeopaţi, poate primi remedii diferite – pentru că în viaţa pacientului se vor manifesta simptome ale remediului de constituţie, amestecate cu diferite simptome ale remediilor „accidentale” şi cu simptome ale remediilor Universale de care are nevoie în acel moment al vieţii.
Aşadar, fiecare homeopat, funcţie de momentul vieţii sale, de experienţa şi energia sa, va identifica un anumit remediu – dintre cele posibile ale pacientului.
Important pentru homoepatul deschis este să identifice remediul „cel mai la suprafaţă”, cel cu care să înceapă strategia de tratament şi apoi să urmărească apariţia altor simptome şi trecerea spre alte remedii, dacă şi atunci când apare.
Vom discuta pe larg despre cele 7 remedii (de fapt 9 remedii) pentru cele 7 nivele Universale, descrise de dr. Tinus Smits, care sunt:
- 1) lipsa de încredere în propriile puteri – Carcinosinum, Cuprum, Carcinosinum cum cuprum
- 2) lipsa de iubire (de sine) – Saccharum officinalis
- 3) lipsa încarnării (sau deficienţa încarnării) – Lac maternum
- 4) lipsa de protecţie (lipsa de „hotare”, de graniţe) – Vernix caseosa
- 5) traumele vechi (starea de victimă) – Rhus toxicodendron
- 6) vinovăţia (strarea de agresor) – Anacardium orientale
- 7) deconectarea de Sinele înalt – Hydrogenium
1) Carcinosinum este remediul nivelului denumit „deficitul Ego”-ului sau lipsa de încredere în propriile puteri.
Problema de bază la Carcinozinum – este aceeaşi cu cea a tumorii – organismul permite unei celule „străine” să se multiplice şi să-l cucerească, distrugându-l. Membrana celulelor organismului este slăbită şi instabilă, iar celula nu mai este în stare să-şi apere integritatea. La nivel emoţional şi mintal, personalitatea Carcinosinum are grijă de alţii în special şi uită de propriile nevoi.
Vaccinările multiple şi intensive sunt printre cele mai importante cauze care induc această „slăbiciune” a propriei entităţi, pentru că mesajul „energetic” al unui vaccin este: „nu eşti în stare să te aperi singur, eu te voi proteja”. Sistemul imunitar al copilului primeşte repetat mesajul că el nu este în stare, că trebuie să fie protejat din afară. Aşa că în timp, „se închide” şi nu mai lucrează – permiţând organismului să fie „cotropit” de multiple influenţe exterioare.
Persoana aflată în stare tip Carcinosinum caută puterea în afara sa, pentru că se simte slab şi vulnerabil în interior. La el, lipsa de încredere în propriile puteri se combină cu o voinţă slabă (nu este în stare să-şi susţină punctul de vedere, cedează rapid, ca ceilalţi să se simtă bine, acceptă lucruri pe care nu le doreşte, pentru a nu refuza).
Persoana are mereu frică de critici şi mai ales, de eşec, de aceea va căuta în permanenţă să obţină aprobarea celorlalţi. Se va simţi nesigur printre oamenii mai buni ca el. Devine chiar critic la adresa realizărilor altora, fiind în acelaşi timp, sensibil la critică.
De multe ori, se va refugia în lumi de fantezie şi vise, va citi ore întregi, va sta mai mult în natură, se va juca cu animalele sau va dansa ori va asculta ori interpreta muzică. Ştirile la radio şi tv îl vor impresiona foarte tare, pentru că are „graniţe” foarte slabe. Călătoriile sunt alte modalităţi de a scăpa de lumea dură din jur.
Mai există o modalitate de a scăpa de senzaţia de slăbiciune şi vulnerabilitate interioară, şi anume, să spună „nu” la orice i se cere. „Nu, nu ştiu. Nu, nu pot”. Sunt copii sau persoane timide, nesigure şi orice experienţă negativă pe care o au le confirmă această incapacitate. Sunt foarte uşor ofensaţi, sensibili la ceartă şi critică, foarte încăpăţânaţi şi incapabili să-şi recunoască greşelile. Le este foarte frică să se „producă” în public şi încearcă să evite dezamăgirea eşecului.
O altă modalitate de a rezolva senzaţia de slăbiciune interioară şi lipsa de valoare interioară o reprezintă nevoia de a controla totul. De aceea persoana devine foarte persistentă, bine organizată, îşi plănuieşte totul şi nu lasă nimic la întâmplare. Această atitudine sugerează deja al doilea remediu indicat pentru acest „strat” şi anume, Cuprum metallicum.
Pacienţii bolnavi de cancer au foarte frecvent concentraţii crescute de cupru în sânge, iar în orice tumoră, concentraţia de cupru este mai mare decât în ţesuturile normale. Cuprum metallicum este cel mai apropiat remediu de Carcinosinum, iar de multe ori la o persoană observăm atât tabloul de Carcinosinum, cât şi cel de Cuprum. De aceea dr Smits foloseşte de multe ori remediul Carcinosinum cum cuprum (CCC), preprat de firma Dolisos din Belgia, cu rezultate excelente la mulţi pacienţi.
Imaginea mentală la Cuprum metalicum este legată de lipsa de încredere în propriile puteri şi lupta din toate puterile să-şi dovedească valoarea, ţinând totul sub control. Aşadar, la Cuprum există mai multă putere şi voinţa este mai exersată, decât la Carcinosinum. Pacientul încearcă să-şi controleze viaţa la maxim, cu orice preţ şi să demonstreze că este în stare. Astfel, va deveni inflexibil, va respecta cu stricteţe regulile, precaut, tipicar, încăpăţânat, ambiţios, perseverent, uneori chiar dictatorial, foarte muncitor, obsedat de planificare, bine organizat şi cu succes în viaţa materială şi socială. Această persoană trăieşte în mod constant într-o stare intensă de stres, ceea ce-i provoacă epuizare mentală şi fizică, precum şi suprasolicitare mentală. Datorită controlului intens, nu este în stare nici să-şi elibereze sau manifeste emoţiile. La nivel fizic, se vor regăsi diferite tensiuni şi crampe: migrene, epilepsie, astmă, hipertensiune, angină pectorală, tensiune la nivelul cefei şi umerilor şi crampe musculare.
În continuare, vă prezentăm rezumate din tablourile de Carcinosinum, Cuprum metallicum şi Carcinosinum cum cuprum, aşa cum sunt ele prezentate cu generozitate în toate materialele oferite de dr. Tinus Smits – atât pe site-ul acestuia, cât şi prin cărţile şi notele de curs apărute.
CARCINOSINUM
- lipsa încredere
- conectarea cu forţa interioară
- cancerul, o înţelegere profundă
Carcinosinum-ul folosit de dr Tinus Smits este făcut din cel puţin 15 tumori diferite. Homeopaţii care au utilizat Carcinosinum în unele ţări nu au obţinut, nici după un tratament îndelungat, rezultate satisfăcătoare, adică trecerea la un nivel mai profund, de obicei, la Saccharum officinale. Explicaţia constă în faptul că, în unele ţări remediul este preparat doar dintr-o tumoră. De aceea, pe lângă aplicarea remediului, este importantă cunoaşterea structurii acestuia, pentru obţinerea rezultatelor.
Sunt unele indicii de bază care ne-ar face să ne gândim la Carcinosinum. Dorinţele şi aversiunile sunt deseori importante pentru mentalul unui Carcinosinum. Dar dacă înţelegem esenţa remediului, vedem că ele nu sunt indicaţii stabile pentru a prescrie Carcinosinum. Doar dorinţa de ciocolată este un simptom valoros pentru Carcinosinum Esenţa la Carcinosinum: Un ego slab si mecanismele lui de compensare
Carcinosinum este făcut din celule tumorale, aşa că trebuie să înţelegem ce i se întamplă unui pacient bolnav de cancer: celulele tumorale îi invadeaza corpul fără ca organismul pacientului să activeze celulele de apărare. Tumora este ca o entitate străina ce-l distruge, fără a-i respecta măcar structura (vase de sânge, muşchi etc). E ca şi cum hotarele unei ţări sunt încălcate de un soldat străin, iar armata nu intervine. Şi atunci soldatul îşi cheama prietenii şi fără a întâmpina nici o rezistenţă, ei invadează şi distrug ţara şi se tot extind, ocupând noi teritorii(metastazele) şi devenind tot mai puternici. Unica posibilitate de a se mai apăra mai rămâne chemarea ajutoarelor şi utilizarea “armelor grele” (chirurgia, radiaţiile şi chimioterapia). Dar lupta grea extenuează ţara şi rezultatul final e destul de incert.
La nivel celular se întâmplă acelaşi lucru: membrana celulară e instabilă şi slabă şi celula ingerează toxine, incapabilă să-şi apere integritatea. Aceste toxine ingerate îi dereglează funcţionarea normală, creeând anarhie şi îndepărtându-l de propria esenţă. Dar întregul proces a demarat cu mult mai devreme la nivel emoţional şi mental.
Atunci când persoana ia Carcinosinum încrederea lui în sine creşte, el începe să fie mai atent la nevoile proprii şi să se apere mai bine. Îşi întăreşte hotarele şi începe să realizeze ce e “al lui, propriu” şi ce e “străin”, nemaipermiţând energiei negative din exterior să-i pătrundă în interior. Are mai multă grijă de el, fiind atent la dorinţele şi nevoile proprii. Începe un proces de curăţare la toate nivelurile, relaţiile ce-l intoxicau sunt rupte sau modificate, sentimentul de a fi cineva ce merită respect şi dragoste înfloreşte treptat şi o gripă sau o infecţie cu febră mare pentru prima dată în 20 de ani curăţa otrava din corpul său. Toate acestea înseamnă că reactivitatea este în creştere.
DEZVOLTAREA TABLOULUI DE CARCINISINUM DE LA ESENŢA
Pacientul Carcinosinum are o foarte proastă părere despre sine şi o fundamentală lipsă de încredere în sine combinate cu o proastă apărare. O modalitate de supraveţuire este adaptarea şi evitarea criticii cât mai mult posibil.
SINTEZE :
1. ESENŢA : dorinţa de încredere în sine cu slabă putere de apărare : circumstanţe de apariţie: grosolănia celor din jur, sensibilitate la grosolănii, în general, dominarea pentru o perioadă lungă (relaţii familiale dominatoare, dictatoriale), control parental excesiv, educaţie severă, absenţa tatălui, responsabilităţi prea mari prea devreme, un efort prea mare de a-i face pe plac părintelui, în special tatălui (de la care aşteaptă confirmarea valorii de sine), lipsa aprobarii sau dezaprobare constantă, discreditarea încrederii în sine, aşteptări prea mari din partea părinţilor, lipsa posibilităţilor de a-şi realiza abilităţile, de a-şi face o carieră, fiind obligat să facă lucruri împotriva voinţei sale, tristeţe sau nefericire de durată, frici prelungite, supresii mentale, emoţionale sau fizice, anticipare, vaccinare.
2. ASPECTUL FIZIC: sclere albăstrui, pete “cafe-au-lait” (maronii), mulţi negi, mai ales pe spate, clipire frecventa a pleoapelor, negi pe tălpi sau palme, pacienţi a căror viaţă a fost o lungă şi grea bătălie.
3. ISTORIC FAMILIAL DE CANCER
4. MECANISME SLABE DE APĂRARE LA NIVEL MENTAL, EMOŢIONAL SAU FIZIC
5. LIPSA REACTIVITĂŢII : NU FACE FEBRĂ de multă vreme
6. Bolile copilăriei apar mai târziu in viaţa de adult, şi sunt deseori foarte severe, absenţa, sau invers, apariţia de mai multe ori în viaţă a bolilor copilăriei, tendinţa de a avea o boală inflamatorie foarte devreme (tuse convulsivă sau pneumonie), repetate supresii ale bolilor inflamatorii în copilărie.
7. LIPSA ÎNCREDERII ÎN SINE , frica de eşec, frica de a greşi, sensibilitate la reprimarea timidităţii.
8. SENSIBIL LA CRITICI, vede mereu partea negativă a lucrurilor
9. METICULOS in munca sa, NEGLIJENT în rest, dorinţa de a SOSI LA TIMP la o întâlnire, frica de a face greşeli, tendinţa de a se adapta la cerinţele altor oameni pentru a le obţine aprobarea, frica de a fi criticat
10. UN EXCESIV SIMŢ AL DATORIEI, simţindu-se responsabil pentru tot
11. WORKAHOLIC ; se simte vinovat dacă se odihneşte când nu a terminat treaba, chiar şi atunci când stă are senzaţia că trebuie să facă ceva : citind, croşetând etc
12. NEPUTINŢA DE A REFUZA CEVA, DOREŞTE MEREU SĂ FIE PE PLACUL TUTUROR, se simte vinovat dacă refuză pe cineva, ocupat cu problemele altora, dar neavând timp de ale lui, permite altora să-i depăşească limitele
13. ANTICIPAREA, anxietatea anticipării unui angajament, anxietate când oamenii întârzie, anxietăţi despre ceilalţi
14. PREOCUPAT DE CEILALŢI, anxietate despre alţii,
15. FRICĂ DE CANCER, teamă în mulţime, în locuri înguste, la înălţime, teamă de păianjeni, şoareci, şerpi, de a pica la examen, de faliment, furtuni
16. LUCRURILE ORIBILE îl afectează profund, nu poate vedea o crimă, suferinţă, cruzime, intervenţii chirurgicale. etc la TV
17. Sensibil la MUZICĂ, plânge la muzică
18. Iubeşte să DANSEZE, are un remarcabil simţ al ritmului
19. Dorinţa de a CITI sau DISLEXIE sau imposibilitatea de a citi din cauza dificultăţii de a se concentra sau epuizării mentale, dificultatea de a se concenta în timpul unei discuţii
20. Dorinţa de a CĂLĂTORI, GREAŢĂ MERGÂND într-un automobil
21. IUBEŞTE NATURA, MAREA, ANIMALELE, FURTUNILE, fulgerele
22. INSOMNIE, dificultatea de a adormi, idei multe, necesită câteva ore să adoarmă, se trezeşte la 4 dimineaţa, somn scurt ameliorează, insomnie o mare parte a nopţii, somn neodihnitor, insomnie după 4 dimineaţa
23. EPUIZARE, suprasolicitare, prea multă presiune
24. STAGNARE, confuzia minţii, dificultăţi de concentrare la învăţare, citire, memorie slabă.
25. Încăpăţânare
26. Roade unghiile
27. ACUZELE FIZICE PRINCIPALE: febră mare, corize cronice care durează mult, amigdalite şi sinuzite cronice, MONONUCLEOZĂ infecţioasă, acnee; fibroame, chisturi ovariene, sterilitate; negi pe palme şi tălpi; acnee şi pustule pe spate; acnee severă; molluscum contagiosum
28. AGG. ÎNAINTE DE MENSTRĂ: agresivitate, tristeţe, iritabilitate, activitate, inflamarea mameloanelor, mameloane dureroase
29.AMEL.: somn de scurtă durată, ocupaţia
30. DORINŢE: CIOCOLATĂ
COPIII CARCINOSINUM
1.ESENŢA: DORINŢA DE A AVEA ÎNCREDERE ÎN SINE CU APĂRARE SLABĂ, frica de eşec
2. ASPECTUL: ticuri, grimase, clipire frecventă pleoape, îşi rod unghiile, timiditate
3. CAUZE: vaccinări, prea multă responsabilitate, educaţie severă, control parental excesiv
4. LIPSA REACTIVITĂŢII, lipsa febrei, bolile copilăriei apar mai târziu, deseori manifestându-se sever, bolile obişnuite ale copiilor absente sau supresate
5. Tendinţa la boli INFLAMATORII severe, deseori tuse convulsivă sau pneumonie în frageda copilărie
6. Tendinţa de a fi un copil model, adaptându-se cerinţelor părinteşti pentru a le obţine iubirea şi aprobarea.
7. PRECOCITATE din cauza responsabilităţilor prea mari
8. ŢAP ISPĂŞITOR, e necăjit de ceilalţi copii deoarece ei îi simt apărarea slabă
9. Sensibil la MUSTRĂRI (plânge la cea mai mică ceartă sau ridicare a tonului)
10. Dorinţa de a citi
11. Iubeşte ANIMALELE, iubeşte natura
12. ÎNCĂPĂŢÂNARE, nesupunere, împotrivire la controlul parental, intoleranţi la CONTRAZICERE
13. INSOMNIA copilului
14. Frică de păianjeni, furtuni
15. Furie cu tendinţa de a distruge lucruri
16. Răceli frecvente
17. MONONUCLEOZĂ infecţioasă
18. Îsi rod unghiile
CARCINOSINUM CUM CUPRUM
Este o mixtură din Carcinosinum 5CH şi Cuprum metalicum 5CH — ideea de a face un remediu din ambele a apărut când dr. Tinus Smits a observat mulţi pacienţi Carcinosinum cu o foarte clară parte de Cuprum în ei.
Simptome comune Carcinosinum şi Cuprum metalicum
SINTEZE:
Esenţa: DORINŢA DE INCREDERE ÎN SINE, frica de eşec
Istoric familial:cancer sau boli cardiace
INCĂPĂŢÂNARE
- Carc.: deoarece se simte atât de nesigur
- Cuprum: deoarece admiţând că greşeşte, îşi discreditează scopul vieţii: de a dovedi că este valoros; simte că trebuie să fie puternic şi sigur în această privinţă şi niciodată să nu renunţe
METICULOS în munca sa, NEGLIJENT în totul exceptând ce face în prezent, cu dorinţa de a AJUNGE LA TIMP la o întâlnire, frica de a face greşeli, frica de a fi criticat
- Carc.: este meticulos şi atent la detalii, de multe ori doar în munca sa pentru a evita criticile
- Cuprum: devine iritabil sau nervos când alţii întârzie deoarece asta îi distruge planurile şi el vrea ca toţi să-i urmeze regulile, altfel capacitatea lui de a controla orice situaţie e discreditată. E mai uşor pentru el să facă greşeli dacă asta nu-i periclitează scopul final.
Simţ puternic al RESPONSABILITĂŢII, conştient de datoria sa
WORKAHOLIC („mania muncii”); mereu ocupat, ameliorare prin ocupaţie
- Carc.: senzaţie de vinovăţie când işi ia o pauză fără a termina treaba; chiar şi atunci când stă are sezaţia că trebuie să facă ceva: să citească, să croşeteze, să tricoteze etc.
- Cuprum: este workaholic („bolnav de muncă”) deoarece trebuie să aibă performanţe în viaţă; el trebuie să-şi termine treaba, deoarece aşa a planificat pentru acea zi; are mari aşteptări de la sine.
SE OFENSEAZĂ UŞOR, vede în toate partea negativă
- Carc.: deoarece vrea să-şi ascundă incertitudinea
- Cuprum.: deoarece nu suportă contradicţia, nu vrea să se simtă slab din cauza criticilor
ANTICIPARE, anxietate de anticipare la un angajament
- Carc.: îi este frică de eşec, se simte nesigur; anxietate când oamenii întârzie, din cauza dependenţei emoţionale, anxietate în privinţa altora
- Cuprum.: are anticipări deoarece nu poate controla situaţia, mai ales în situaţii noi, necunoscut; va încerca să se informeze pe cât e posibil şi va încerca să organizeze totul dinainte.
EPUIZARE
- Carc.: din cauza unei suprasolicitări şi de prea multă presiune; încearcă disperat să facă faţă aşteptărilor celorlalţi şi celor impuse de el pentru sine.
- Cuprum:: deoarece el are doar un scop în viaţă: să dovedească că poate şi din această cauză se relaxează greu şi lucrează cât două sau trei persoane la un loc; atunci când e obosit este de-a dreptul istovit.
Specific CARCINOSINUM:
1. SLABE MECANISME DE APĂRARE pe plan mental, emoţional şi fizic
2. LIPSĂ REACTIVITATE; nu face febră de mult timp
3. INCAPACITATEA DE A REFUZA CEVA; DOREŞTE MEREU SĂ FACĂ PE PLACUL CUIVA; sentimentul de vinovăţie când refuză pe cineva sau ceva; ocupat cu problemele altora; dar complet inconşient de ale sale; permite celorlalţi să-i depăşească limitele
4. PREOCUPAT DE CEILALŢI; anxietate pentru alţii
5. FRICĂ DE CANCER; teamă în mulţime; în spaţii înguste; la înălţime; păianjeni,
şoareci, şerpi, eşec la examen; faliment, furtuni
6. LUCRURILE ORIBILE îl afectează profund; nu suportă să vadă crime, suferinţe, cruzime etc la TV
7. Sensibil la MUZICĂ, plânge la muzică
8. Iubeşte să DANSEZE; un remarcabil simţ al ritmului
9. Dorinţa de a CITI sau DISLEXIA sau imposibilitatea de a citi din cauza dificultăţii de a se concentra sau a epuizării mentale; dificultatea de a se concentra la o discuţie
10. Dorinţa de a CĂLĂTORI
11. IUBEŞTE NATURA; MAREA; IUBEŞTE ANIMALELE; IUBEŞTE FURTUNILE; iubeşte fulgerele
12. INSOMNIE, dificultatea de a adormi, idei prea multe; se trezeşte la 4 dimineaţa; insomnie o mare parte a nopţii, somn neodihnitor, insomnie după 4 dimineaţa, ameliorat de un scurt somn ziua.
13. EPUIZARE: când e suprasolicitat sau a muncit prea mult, prea multă presiune
14. ACUZELE FIZICE PRINCIPALE: febră mare, corize cronice care durează mult, amigdalite şi sinuzite cronice, MONONUCLEOZĂ infecţioasă, acnee; fibroame, chisturi ovariene, sterilitate; negi pe palme şi tălpi; acnee şi pustule pe spate; acnee severă; molluscum contagiosum
15. AGG. ÎNAINTE DE MENSTRĂ: agresivitate, tristeţe, iritabilitate, activitate, inflamarea mameloanelor, mameloane dureroase
16. AMEL.: somn de scurtă durată, ocupaţia
Specific CUPRUM :
1. RIGIDITATE mentală; RIGIDITATE fizică; VOINŢĂ PUTERNICĂ
2. Foarte organizat; planifică totul; vrea să aibă o „privire de ansamblu” în orice situaţie; vrea să aibă totul sub control
3. CRAMPE sau TENSIUNE la nivel mental, emoţional şi fizic; RIGIDITATE mentală, RIGIDITATE fizică; lipsă flexibilitate
4. Tensiuni fizice: convulsii, migrene, astm, angină pectorală, hipertensiune, colon spastic, crampe şi încordări musculare, tremurat, spasme, boala Raynaud, extremităţi reci
5. AMBIŢIOS: va fi CEL MAI BUN
6. Respectă mereu REGULILE; furios cînd alţii nu o fac
7. Foarte sensibil la NEDREPTATE
8. PRECAUT
9. SERIOS; INTROVERTIT; sentimente supresate
10. FANATISM, nu renunţă niciodată
11. Îi place EXERCIŢIUL FIZIC INTENS ce necesită rezistenţă: alergat, înot, ciclism; vrea să învingă şi merge până la limită; se simte mult mai bine după exerciţiu fizic intens
12. MUNCEŞTE DIN GREU, foarte activ, niciodată nu are timp pentru odihnă sau relaxare; are multe activităţi, foarte organizat; cei din jur cred cu greu că o singură persoană poate face atâtea; munceşte atât de mult încât nu simte oboseala; planifică întraga zi; dorinţă puternică de a termina ce a început; PERSEVERENŢĂ, nu renunţă niciodată
13. DUR cu ceilalţi şi cu sine
14. Dorinţa de a fi INDEPENDENT, refractar la a cere ajutor; DICTATORIAL
15. PICIOARE RECI, reci ca gheaţa; maini şi degete reci(Sindrom RAYNAUD)
16. AGG.: surmenaj mental sau fizic; atingere, înainte de menstră; supresie, supresia transpiraţiei picioarelor
17. AMEL.: ocupaţia; băuturi reci (tuse, greaţă, vărsături, sughiţ şi spasme); dacă transpiră
CUPRUM METALLICUM
Tabloul mental este puţin cunoscut. Intr-un anume fel esenţa acestui remediu seamăna cu Carcinosinum, dar modul în care pacientul Cuprum tratează problemele lui fundamentale este diferit de Carcinosinum pur.
SINTEZE:
1.ESENŢA: Caută să-şi crească încrederea în sine cu dorinţa puternică de a demonstra că are valoare, încercând să ţină totul sub control
2. CAUZALITATE/REACTIVARE: lipsa aprobării sau dezaprobarea constantă, discreditarea încrederii în sine, aşteptări prea mari de la părinţi, lipsa oportunităţii de a-şi realiza abilităţile, de a-şi face o carieră, PREA MULT STRES ce cauzează EPUIZARE mentală sau fizică, SURMENAJ al minţii, insomnia, PREA MULT CONTROL supresând emoţiile, ERUPŢII SUPRESATE (tratamente cu unguente)
3. FIZIC: sclere albăstrui, edem periocular, ochi exoftalmici intr-un anume fel, cercuri albastre în jurul ochilor
4. CRAMPE sau TENSIUNE la nivel mental, emoţional sau fizic: convulsii, migrene, astm, angină pectorală, hipertensiune, colon spastic, crampe şi încordări musculare, tremurat, spasme, boala Raynaud, extremităţi reci
5. Teama de a PIERDE CONTROLUL, frica de boală, frica de cădere, frica de boală cardiacă, frica de întuneric, frica de apă.
6. FRICA DE MOARTE IMINENTĂ, frica de a nu muri în orice clipă, presentimentul morţii, diluzie cum că va muri, anxietate atunci când e singur.
7. Frica de a avea un ACCIDENT, mergând cu maşina
8. ANXIETATE IN PRIVINŢA VIITORULUI
9. ANXIETATE IPOHONDRĂ, anxietate după o spaimă, anxietate pentru alţii, în special pentru membrii familiei
10. RIGIDITATE mentală, RIGIDITATE fizică
11. Respectă mereu REGULILE; furios cînd alţii nu o fac
12. Foarte sensibil la NEDREPTATE
13. PRECAUT
14. ANTICIPARE
15. OCUPAŢIA amel.; exerciţiul fizic ameliorează, mereu ocupat, doreşte să-şi termine treaba
16. SERIOS, foarte INTROVERTIT, EMOŢII SUPRESATE (nu-şi manifestă emoţiile)
17. Un puternic sentiment al RESPONSABILITĂŢII, conştient de datoria sa
18. MINUŢIOS in munca sa, conştiincios, frică de FALIMENT, trebuie să-şi dovedească sie însuşi; doreşte să AJUNGĂ LA TIMPUL FIXAT
19. FANATISM, niciodată nu renunţă
20. AMBIŢIOS, va fi CEL MAI BUN; încearcă să dovedească cum că el poate rezolva problema, că el nu e un angajat oarecare şi că nu este prost (cum cred ceilalţi) etc
21. MUNCEŞTE DIN GREU, foarte activ, niciodată nu are timp să se odihnească sau să se relaxeze; are multe activităţi, foarte organizat, cei din jur cred cu greu că o singură persoană poate face atâtea; munceşte atât de mult încât nu simte oboseala; planifică întraga zi; dorinţă puternică de a termina ce a început; PERSEVERENŢĂ, nu renunţă niciodată
22. DUR cu sine şi cu ceilalţi
23. Doreşte să fie INDEPENDENT, refractar la a cere ajutor; DICTATORIAL, vobeşte cu autoritate; diluzia că e o persoană cu rang
24. PROSTRAŢIA MINŢII, EPUIZARE mentală şi fizică;” SFÂRŞIT”, MOLEŞEALĂ
25. SE OFENSEAZĂ UŞOR
26. PICIOARE RECI , rece ca GHEAŢA, mâini reci, degete reci (RAYNAUD)
27. AGG.: surmenaj mental sau fizic, atingere, înainte de menstră, supresie, transpiraţia picioarelor supresată (cu diferite loţiuni)
28. AMEL.: ocupaţia, băuturi reci, tuse, greaţă, vomă, sughiţ, spasme, transpiraţie
COPIII CUPRUM
1. TENSIUNE fizică şi psihică enormă, PUMNI STRÂNŞI
2. Frică de STRĂINI, in timpul dentiţiei, TIMIDITATE, frică de străinii ce se apropie
3. Aversiunea de a fi ATINS, aversiunea de a fi mângâiat, frică, copilul nu suportă ca cineva să se apropie de el, nu suportă să fie privit, niciodată nu se uită în ochii mamei, întoarce privirea sau faţa atunci când te uiţi la el
4.Aversiune faţă de SCHIMBARE, lucrurile NOI îl fac anxios
5. DICTATORIAL.
6. Se poate ameliora când e DUS ÎN BRAŢE sau plimbat cu maşina
7. Râde nervos, râde maliţios
8. MALIŢIOS, ciupeşte sau zgârâie faţa mamei, a tatălui sau a altor copii
9. Dorinţa de a MUŞCA; muşcă paharul când i se dă să bea, muşcă alţi copii
10. Copii IRITABILI
11. DISTRUCTIVI
12. Nu doresc să se JOACE
13. TERORI NOCTURNE, se trezeşte noaptea ţipând şi plângând, dar nu vrea să fie atins sau consolat
14. DIFICULTĂŢI DE ALIMENTAŢIE
15. Episoade de OPRIRE A RESPIRAŢIEI
16. CONVULSII: în timpul dentiţiei; când nu apare erupţia, din cauza emoţiilor excesive, la eşec, după ce e pedepsit
17. TUSE CONVULSIVĂ: copilul înţepeneşte, se opreşte respiraţia, tresare spasmodic; după un timp conştiinţa revine; anxietate înaintea unei crize de tuse convulsivă
18. TUSE SUFOCANTĂ, noaptea, copilul înţepeneşte şi devine albastru la faţă; copilul tuşeşte în crize şi în timpul crizei pare a fi mort
19. Laringită striduloasă; atacuri violente fără tuse; astm după erupţii supresate
2) Saccharum officinalis – este remediul pentru cel de-a doilea strat descris de dr. Tinus Smits, „stratul lipsei iubirii de sine”.
Saccharum-ul este un remediu homeopatic obţinut din sucul proaspăt de trestie de zahăr.
Esenţa acestui remediu este: lipsa iubirii de sine, frica de a nu merita iubirea mamei şi teama de a nu fi abandonat de către ea.
Frica de abandon nu este întotdeauna exprimată în copii şi adulţii care au nevoie de remediu, dar în timpul tratamentului poate apare pentru o perioadă, ca apoi să se diminueze şi să dispară treptat.
Senzaţia că nu suntem demni (că nu merităm) iubirea părinţilor noştri, în special pe cea a mamei, este o senzaţie cu rădăcini adânci în fiecare dintre noi, care are nevoie să se diminue treptat.
Sursa acestei frici este LIPSA IUBIRII DE SINE. Iar acest lucru se produce întrucât ni se pare (suntem iluzionaţi) că am fost deconectaţi de Sursa Iubirii interioare. Nu există nici o vinovăţie sau greşeală – este doar o parte a experienţei noastre umane în această lume materială. Avem nevoie să trăim în această iluzie a deconectării de Sursă, pentru a experimenta în mod direct „neiubirea”. În acest mod, devenim conştienţi de opusul ei, şi anume Iubirea universală sau necondiţionată.
Saccharum officinalis îl poate întoarce pe om din această diluzie a lipsei iubirii, sprijinindu-i experienţa de a fi o parte din Iubirea Universală.
Nu există Iubire fără Iubirea de Sine.
Lipsa Iubirii de Sine reprezintă o negare a Sufletului nostru, a Esenţei noastre, a apartenenţei noastre la Univers, o negare a Sursei şi a conştienţei faptului că toţi suntem o parte din experienţa divină.
Frica de a fi abandonat este conectată, la copil, de relaţia cu mama lui, pentru că un copil îşi experimentează mama drept fiind sursa de iubire, de căldură şi afecţiune, care îi satisface nevoile de hrană şi siguranţă.
Hipoglicemia – este o problemă legată de mecanismului zaharurilor în organism şi are simptome precum: apetit crescut, imediat după masă, poftă de mâncare constantă, niciodată satisfăcută; insomnie, ameliorată mâncând; tendinţa de a mânca (ronţăi) frecvent între mese; dorinţa irezistibilă pentru dulciuri; nevoia de a mânca dimineaţa, după trezire, pentru că apare o stare de slăbiciune sau chiar leşin; stări de tremurat, însoţind senzaţia de foame. Iritabilitate din cauza stării de foame, mai ales la trezire, dimineaţa.
Cauza materială a hipoglicemiei, atât de întâlnită în ultimul timp la pacienţi, este consumul exagerat de dulciuri concentrate, în special zahăr rafinat şi produse care conţin zahăr. Alte cauze materiale ar fi consumul de cafea, alcool şi fumatul. Cofeina din cafea, cola, ceai, ciocolată şi cacao stimulează glandele suprarenale să elibereze adrenalină, care la rândul său stimuelază eliberearea de zahăr (glucoză) din ficat în sânge. Circa 70% dintre consumatorii de alcool suferă de hipoglicemie. De asemenea, nivelul glicemiei la fumători este crescut după fumatul unei ţigări. Dar există şi cauze emoţionale puternice, precum lipsa de afecţiune sau inabilitatea de a face faţă afecţiunii (iubirii).
Hipoglicemia influenţează puternic comportamentul social al oamenilor şi stare lor de bine emoţională. La copii, datorită metabolismului instabil al zaharurilor apar crize violente de furie, cu lovituri, vandalism, agresivitate şi nemulţumire. Cercetătorii au descoperit faptul că în general, comportamentul delicvenţilor juvenilor se ameliora notabil când erau puşi pe o dietă fără zahăr.
Pentru a prescrie Saccharum officinalis şi să avem succese în terapie, este important să înţelegem mecanismele de compensare pe care fiinţa umană le foloseşte frecvent, când se confruntă cu lipsa iubirii de sine.
Majoritatea persoanelor au două opţiuni:
1) Încearcă să compenseze lipsa de afecţiune prin orice mijloace
2) Refuză orice formă de afecţiune
De aceea remediul Saccharum va avea multe simptome opuse, precum apetit insatiabil (cu situaţia extremă, bulimia) sau lipsa apetitului şi refuzul mâncării (incluzând anorexia). Sau sete pentru cantităţi mare de apă, ori lipsa completă a setei.
Modalitatea cea mai obişnuită de a compensa lipsa iubirii este consumul de dulciuri. De aceea vom găsi la mulţi pacienţi care au nevoie de Saccharum – simptome legate de dorinţe şi aversiuni alimentare, de apetit şi hrană. Cel mai frecvent simptom este dorinţa crescută pentru dulciuri, în special ciocolată, patiserii şi prăjituri.
La copii, vedem şi mai clar mecanismele de compensare: nevoia de mângâiere (se duc mereu peste adulţi, pentru a o primi), suptul exagerat al degetului sau rosul unghiilor (transformată la adulţi în nevoia incontrolabilă de a fuma), punerea a orice lucru în gură şi atingerea oricărui lucru. Este uimitor cum mulţi dintre copii care şi-au supt degetul în copilărie devin fumători. Mulţi adulţi fumează şi pentru a-şi controla greutatea corporală, pentru că au aflat că orice încercare de oprire a fumatului înseamnă mâncare mai multă, în special mai multe dulciuri.
Un alt mecanism frecvent de compensare a lipsei iubirii este locvacitatea, prin care aceste persoane solicită (în mod inconştient) atenţia celor din jur.
Copii au şi alte posibilităţi de a solicita atenţia celor din jur: să facă pozne, sau să ceară iar şi iar ceva ori să facă lucruri interzise, să-şi întrerupă permanent părinţii atunci când vorbesc cu cineva, sau să fie geloşi pe un frate ori o soră. Un copil poate folosi orice mijloc atunci când are nevoie de atenţie: să fie agitat, să ţipe, să se lupte, să urle, să se îmbolnăvească sau să se accidenteze.
La adulţi, aceste mecanisme pot persista sau se pot transforma în variante mai „mature”, precum o nevoie exagerată de a poseda obiecte sau de a obţine lucruri noi, fără ca ceea ce obţin să le aducă satisfacţia căutată. Lipsa iubirii de sine se poate manifesta şi prin inabilitatea de a avea o relaţie de durată cu cineva, căutând iar şi iar noi relaţii sau flirturi, dar fără a găsi ceea ce caută.
Acest nivel fundamental al lipsei de iubire şi această frustrare profundă – nu pot fi satisfăcute la nivelul material al vieţii – doar o transformare profundă şi o vindecare pot ajuta o astfel de persoană – iar remediile homeopatice pot fi instrumente importante.
SACCHARUM OFFICINALIS
SINTEZE:
1. ESENŢA: lipsa iubirii de sine cu frica de abandon, în special din partea mamei, cu teama de a nu-i merita iubirea; problema profundă a pacientului Saccharum este căutarea disperată a iubirii, afecţiunii şi atenţiei.
2. CAUZALITATE/ACTIVARE: lipsa iubirii (de sine); abandon sau neglijare emoţională; lipsa afecţiunii, lipsa de contact fizic la nou născuţi sau copii mici, în special la copii care nu sunt alăptaţi la sân, în combinaţie cu lipsa contactului fizic cu mama; lipsa atenţiei; când copii primesc dulciuri în loc de iubire şi când comportamentul acestora este recompensat cu dulciuri
3. ASPECT FIZIC: faţa palidă, pielea uscată, obezitate cu poftă de mâncare continuă, compulsivă, în special pentru dulciuri, prăjituri şi patiserii, chipsuri, cartofi prăjiţi etc; pot fi şi copii slabi, emaciaţi, de cele mai multe ori foarte agresivi
4. ANTECEDENTE: istoric familial de DIABET
5. Nevoie foarte mare de MÂNGÂIERE, de a fi dezmierdat şi atins, sau dificultatea de a admite această nevoie şi refuzul oricărui contact
6. Senzaţie de SINGURĂTATE, se simte PĂRĂSIT
7. DOR DE CASĂ, nostalgie, dificultate de a renunţa la obiecte sau relaţii cu oamenii; dificultatea acceptării pierderilor, de orice fel
8. GELOZIE, din cauza temei de a nu pierde persoana iubită; foarte nesigur cu privire la iubirea părinţilor sau a partenerului
9. LOCVACITATE, în special pentru atragerea atenţiei; vorbire fără oprire şi precipitată
10. STARE DE SPIRIT ALTERNATIVĂ: gentileţe care alternează cu agresivitate
11. NEHOTĂRÂRE, şovăială
12. IRITABILITATE, mai ales dimineaţa la trezire, până la micul dejun; sau dacă nu mănâncă una-două ore; iritabilitate când este flămând, ameliorată de mâncare. Se trezeşte greu dimineaţa, este morocănos şi se simte mai bine după ce mănâncă; sau se poate trezi dimineaţa devreme şi este direct în picioare
13. Apetit scăzut sau lipsa apetitului dimineaţa, dar foarte crescut către seară; sau nu simte deloc foame, toată ziua, lipsa dorinţei de a mânca
14. ANOREXIE
15. SLĂBICIUNE brusc apărută, lipsă de energie; slăbiciune, ameliorată dacă mănâncă; slăbiciune apărută după dulciuri; hiperactivitate, urmată de slăbiciune brusc apărută
16. AGITAŢIE intensă; nu este în stare să stea liniştit, îşi mişcă mereu mâinile şi picioarele
17. SUGE DEGETUL întreaga zi şi întreaga noapte, sau niciodată nu a supt degetul. Pune totul în gură sau nu atinge absolut nimic cu gura; îşi suge degetul până la o vârstă înaintată
18. ROADE UNGHIILE, chiar şi pe cele de la picioare
19. SENSIBILITATE LA DURERE sau LIPSA DE SENSIBILITATE LA DURERE; leşină de durere, frică să nu leşine, frică atunci când vede sânge; leşină dacă vede sânge; leşină după injecţii sau luare de sânge
20. AGG: la excitaţie, la dulciuri, ciocolată, vreme caldă, dimineaţa devreme, cu dificultatea începerii zilei.
21. AMEL: seara, la dulciuri, dacă mănâncă sau după micul dejun
22. AVERSIUNI: vegetale (gătite, verdeţuri), mâncare caldă, orice cu excepţia dulciurilor, dulciuri, lapte cald
23. DORINŢE: ciocolată, dulciuri, patiserii şi prăjituri; alimente făinoase; dulciuri după mese, în special înainte de menstră sau seara; vegetale crude; carne, ceai, băuturi reci, în special apă; lapte cald sau rece; grăsimi, unt, pâine şi unt; acrituri, limonadă; muştar
24. SETE pentru cantităţi mari de apă: doreşte apă sau ceai; sau absenţa setei
25. APETIT crescut imediat după ce mănâncă, cu senzaţia de gol în stomac şi de slăbiciune generală; tendinţa de a mânca frecvent între mese; trebuie să mănânce la ora de masă, altfel se simte slăbit, ameţit, tremură, are dureri de cap etc; apetit crescut, dimineaţa, după ce se trezeşte, trebuie neapărat să mănânce ceva; apetit insaţiabil, neameliorat de mâncare
26. MÂNCAT COMPULSIV, BULIMIE, ANOREXIE
27. AGRESIVITATE extremă, certăreţ, violent, maliţios, răutăcios, în special după ce mănâncă ciocolată sau dulciuri; loveşte şi răneşte.
28. CRIZE DE FURIE, nu se poate apropia nimeni de el
29. NEMULŢUMIT cu sine (de sine) şi de totul din jur; greu de mulţumit, greu i se face pe plac
30. Călduros, picioarele sunt fierbinţi, le scoate din pat, uneori doar un singur picior; sau scoate un braţ ori ambele de sub pătură, ori doarme cu jumătatea superioară a corpului dezvelită
31. USCĂCIUNE extremă: a pielii, a părului, a unghiilor, a mâinilor, a picioarelor, a părţii interioare a nasului, a ochilor, gurii, gâtului, vaginului, scaunului
32. Ovulaţie dureroasă şi menstre dureroase; se plânge înainte de menstră de tristeţe, iritabilitate, sâni măriţi şi dureroşi, scurgeri maronii sanguinolente care preced menstra
33. Furnicături şi parestezii în degete, braţe şi picioare, agravate noaptea
34. Echimoze, face uşor vânătăi, la cea mai mică atingere.
COPII SACCHARUM
1. TIP CONSTITUŢIONAL: foarte palizi, albi ca zahărul; transpiraţie profuză, în special noaptea, uneori numai la nivelul capului, precum Calcarea carbonica
2. SENZAŢIE DE ABANDON: frică de a nu fi iubiţi de mama lor, de a nu fi abandonaţi de ea; se agaţă de mama; dorinţa de a sta în braţe la mama; dorinţa de a fi purtaţi în braţe; dorinţa de a dormi cu mama, cu părinţii; întotdeauna umbla după mama şi ţipă/urlă atunci când aceasta dispare pentru câteva clipe
3. ANTISOCIALI, au senzaţia că sunt neglijaţi şi se află într-o poziţie dezavantajoasă; se simt dispreţuiţi, sunt invidioşi, GELOZIE, foarte nesiguri cu privire la iubirea părinţilor, iubire posesivă
4. Diluzia, că părinţii nu-i iubesc sau că-i iubesc mai puţin decât pe fraţii lor
5. Nevoia imensă de a se cuibări, de a fi mângâiaţi sau atinşi, sau dificultate de a admite această nevoie şi refuzul oricărui contact
6. FAC NĂZBÂTII pentru atrage atenţia, iubesc să se afle pe scenă, în centrul atenţiei
7. Foarte COMUNICATIVI, AMABILI, fără timiditate sau foarte TIMIZI
8. ATING TOTUL fără să acorde o atenţie deosebită la ceva sau cuiva
9. CONCENTRAŢIE DIFICILĂ, trec de la o jucărie la alta, de la un joc la altul, schimbând în permanenţă activitatea, fără a fi în stare să-şi stabilească atenţia pe ceva anume
10. AGITAŢIE EXTREMĂ, agravată după consum de dulciuri; aleargă, se mişcă tot timpul, agitaţie când stau pe scaun (mişcă mâinile, degetele, picioarele etc)
11. STARE DE SPIRIT ALTERNATIVĂ: blândeţe, care alternează cu agresivitate
12. NOSTALGIE, dor de casă
13. LOCVACITATE – pentru a atrage atenţia; pune mereu întrebări; vorbeşte continuu, cu voce tare; strigă, ţipă, urlă.
14. NEHOTĂRÂRE
15. SUPTUL DEGETULUI; aproape întreaga zi şi în timpul nopţii, sau nu şi-au supt niciodata degetul; duc totul la gură, sau nu pun gura pe nimic; îşi sug degetul până la o vârstă avansată
16. ROSUL UNGHIILOR, uneori şi a celor de la picioare
17. NERĂBDARE, vrea ca orice să le fie satisfăcut imediat, altfel se înfurie; nu li se poate distrage atenţia sau nu li se poate explica nimic
18. AGRESIVITATE extremă, certăreţi, violenţi, maliţioşi, răutăcioşi şi provocatori, în special după ce mănâncă ciocolată sau dulciuri; împing, ciupesc, lovesc
19. CRIZE DE FURIE, nimeni nu se poate apropia de ei în acele momente
20. Insolenţă, obrăznicie, neascultare
21. Sensibili la ceartă sau nu le pasă deloc dacă sunt certaţi; imposibil de corectat
22. DURERI ABDOMINALE ÎN JURUL BURICULUI, ca urmare a dificultăţii de a se detaşa de mama; adesea şi dureri de cap
23. SENSIBILITATE LA DURERE sau LIPSA SENSIBILITĂŢII LA DURERE; LEŞINĂ DE DURERE
24. SE TREZESC DIMINEAŢA DEVREME
25. Colecţionează de toate, nu sunt în stare să arunce lucruri; sunt foarte ataşaţi de obiecte
26. Afte la copii; cu salivaţie profuză
27. Oxiuri (viermi cilindrici)
3) Lac maternum este remediul celui de-al treilea nivel descris de dr. Tinus Smits, cel a cărui problemă de rezolvat este reprezentată de „lipsa incarnării” sau „incarnarea incompletă”.
Acest nivel se ocupă de incarnarea în lumea fizică, care are loc în timpul sarcinii dar nu este completă la naştere. Laptele matern este cel datorită căruia copilul este ajutat „să se stabilizeze” treptat în corpul fizic creat pentru el de mama.
Lipsa de incarnare poate duce la apariţia multor simptome. Persoanele care au nevoie de remediu se simt ca şi cum ar fi pierdute aici, pe pământ, fiind blocate într-o stare de „intermediar” – fără a participa cu adevărat la viaţa reală.
Pacienţii se plâng de senzaţii de plutire, de ameţeală, de gândire înceţoşată, de lipsă de îndemânare (scapă obiecte din mână, se împiedică, se lovesc de obiecte etc), tendinţa de a amâna lucruri, lipsa curajului, anxietate cu privire la viaţă, senzaţia de nereal etc. În acelaşi timp, nu sunt atenţi la propriile nevoi şi nu îşi prea asumă responsabilitatea pentru viaţa lor.
Adesea, lipsa completă a incarnării duce la apariţia unei stări de tristeţe de foarte devreme, din copilărie. Sunt persoane cărora le lipseşte, cu adevărat, bucuria de a trăi. De multe ori au pofte legate de primii ani de viaţă (dulce, ceva de dus la gură, de ronţăit) când încă mai sugeau la sân sau biberon. Au dorinţa de a se cuibări lângă cineva, de a fi mângâiaţi, de a fi îngrijiţi şi se găsesc adeseori în relaţii simbiotice. Nu sunt în stare să aibă grijă de ei.
Suferă de frilozitate şi vom înţelege acest lucru dacă aflăm că bebeluşii nu sunt în stare să-şi adapteze temperatura corporală la mediul înconjurător.
Mai mult, se plâng de lipsa clarităţii mentale; gândirea le este înceţoşată şi nu prea reuşesc să se apere împotriva lumii exterioare.
Remediul Lac maternum ajută adeseori o persoană să devină mai conştientă de propriile hotare şi îi permite să-şi curăţe mai eficient energia de tot ceea ce nu este „el”.
Se pare că incarnaţia şi protecţia fac parte din nivelul de Lac maternum (chiar dacă Vernix, remediul de nivel 4, este util pentru apărarea energiei fiinţei umane).
Acest remediu poate fi folosit pentru pacienţi de orice vârstă.
LAC MATERNUM
Remediul e făcut din laptele a 9 femei, de la 3 zile (colostru) până la 10 luni după naştere.
1. ESENŢA: problema de bază a persoanelor care necesită remediul e lipsa de „încarnare” din câteva motive majore, cum ar fi : anxietetea de a accepta starea fizică, înţelegerea dificultăţii sarcinii noastre în timpul acestei încarnări, dor lumea astrală, neacceptarea copilului de către părinţi la începutul sarcinii (a venit o fată şi părinţii îşi doreau un băiat, sau invers) sau anxietatea părinţilor pentru responsabilităţile de îngrijire ale unei noi vieţi etc. Persoana care are nevoie de Lac maternum nu-şi conştientizează identitatea, nu este centrată şi energia îi este uşor tulburată de influenţa altor persoane sau a mediului înconjurător. Mintea e confuză. Apărarea faţă de lumea exterioară e diminuată, nu ştie să spună „nu” Deseori cei din jur folosesc
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii