centrulnatura.ro Beneficiile nutriţionale ale merelor
centrulnatura.ro: Beneficiile nutriţionale ale merelor
15 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3035
Marime text
- Beneficiile nutriţionale ale merelor se pot rezuma în proverbul englezesc “Un măr pe zi ţine doctul departe”.
- Ele ajută să ne păstrăm sănătatea dinţilor, ne feresc de Alzheimer şi Parkinson, reduc riscul diabetului şi cancerului, scad nivelul colesterolului şi, în consecinţă, ne îmbunătăţesc sănătatea în multe moduri.
În ceea ce priveşte compoziţia chimică, mărul conţine: vitamina A(2%), C(8%, cea mai “puternică” vitamină din măr), E(1%) şi K(2%) dar şi folate(1%), niacin(1%), acid pantotenic(1%), piridoxine(3%), riboflavin(2%) şi thiamin(1%). Mineralele existente în măr sunt: calciu (0.6%), fier (1%), magneziu (1&), fosfor (2%), zinc (<1%) şi electroliţii sodiu (<1%) și potasiu (2%), restul de 85.56% fiind apă.
Beneficiile nutriţionale ale merelor se pot rezuma în proverbul englezesc “Un măr pe zi ţine doctul departe”. Ele ajută să ne păstrăm sănătatea dinţilor, ne feresc de Alzheimer şi Parkinson, reduc riscul diabetului şi cancerului, scad nivelul colesterolului şi, în consecinţă, ne îmbunătăţesc sănătatea în multe moduri.
Merele se găsesc în bucătării din toată lumea, consumându-se crude, coapte, uscate, glazurate, afumate, etc. Sunt un important ingredient în multe deserturi (plăcinta de mere, tortul de mere), fiind componenta principală a merelor toffee tradiţionale britanice.
Mărul se acoperă în caramel fierbinte şi se lasă la răcit. Gustări asemănătoare se găsesc în SUA sub numele de “mere bomboane” sau “mere caramel”. De asemenea, de revelionul evreiesc, merele sunt mâncate cu miere şi simbolizează “dulcele” nou an.
Cu toate acestea, merele nu sunt utilizate în diferitele tradiţii doar pentru consum. Un joc popular al sărbătorii americane cu fantome înspăimântătoare şi monştri, Halloween, este cel în care participanţii au sarcina de a apuca merele dintr-un bol plin cu apă şi…mere. Prinderea mărului se face cu mâinile legate la spate si le este permis sa folosească doar dinții.
În concluzie, merele sunt de cele mai multe ori considerate unele (dacă nu chiar cele mai) sănătoase produse care trebuie să facă parte din dieta noastră, având avantajul de a fi răspândite în întreaga lume și prezente în majoritatea bucătăriilor.
Personal, consider mărul un fruct delicios, dar uneori subestimat de caracterul său comun. Desigur, acest proiect nu ar fi fost complet fără experimente personale cu diferite tipuri de mere (ionatalene fiind favoritele mele) si recomand cu plăcere oricui să înclocuiasca gustările nesănătoase cu unul sau două mere.
Sursa text: www.centrulnatura.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii