Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:32 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Cum facem lapte din nucă de cocos. Iată pașii ce trebuiesc urmați

ro

05 Aug, 2021 00:00 2981 Marime text

    
  • Multă vreme uleiul de cocos a fost blamat, fiind considerat nesănătos din cauza nivelului mare de grăsimi.
  • Abia recent s-a demonstrat contrariul.
  • Grăsimile din acest ulei sunt foarte bune pentru sănătatea nostră, prin prezența acidului lauric, pe care îl mai găsim doar în laptele de mamă. 
Cocotierul (Cocos nucifera) este o plantă care face parte din familia arecaceae (familia palmierilor). Este singura specie din genul cocos, și este un palmier mare, cu înălțimi de până la 30 metri, cu frunze penate, cu lungime de 4-6 m; frunzele bătrâne se desprind, lăsând trunchiul neted. Termenul nucă de cocos se referă la fructul cocotierului.
 
Din punct de vedere botanic nu este o nucă, fiind clasificată ca o sămânță (cea mai mare din lume), fie ca o drupă, alături de cireșe și prune.
 
Nuca de cocos este bogată în multe vitamine, nutrienţi şi carbohidraţi benefici organismului. Bogat în proteine, miezul alb al nucii de cocos conține vitamina B, zinc, fosfor și fier.
 
Multă vreme uleiul de cocos a fost blamat, fiind considerat nesănătos din cauza nivelului mare de grăsimi. Abia recent s-a demonstrat contrariul. Grăsimile din acest ulei sunt foarte bune pentru sănătatea nostră, prin prezența acidului lauric, pe care îl mai găsim doar în laptele de mamă. Este cel care face laptele de mama atât de bine digerabil, protejând organismul de infecții și sprijinind sistemul imunitar.
 
Lapte de nucă de cocos
 
De preferat sunt nucile cele mai mari şi grele, care au multă apă în interior. Dacă nucile sunt uşoare şi nu au deloc zeamă, atunci ele sunt prea vechi, sau stricate.
 
Inspectaţi bine cei 3 ochi ai nucii – să fie intacţi, fără gauri. Apoi cercetaţi cu grija coaja – ea nu trebuie să aibe crăpături, fisuri şi nici urme de mucegai. Dacă o nucă are chiar si cele mai mici fisuri atunci sigur în interior miezul e compromis.
 

În ciuda tuturor acestor măsuri de precauţie inainte de a cumpara o nucă este totuşi foarte posibil ca atunci cand ajungeţi acasă să observati că nuca nu e deloc bună la gust, că e fie stricată, fie mucegaită, fie are gust rau.

Dupa ce ati cumparat nuca, cel mai bine e s-o folositi in ziua respectiva sau a doua zi. Puteti s-o puneti in frigider ca sa nu se degradeze, insa cu cat sta mai mult cu atat exista posibilitatea mai mare ca nuca sa nu fie asa cum v-ati dorit. Oricum, n-o tineti la Soare sau la cald pentru ca atunci sigur se acreste.
 
Cum facem laptele din nucă de cocos
 
Miezul de nucă se mărunțește la blender. Se pun cam 750-900 ml apă curată, buna de băut, la încălzit.
 
Apa trebuie să fie fierbinte. Între timp pregătiți o sită mărișoară pe care așezați o bucata de tifon în start dublu. Tifonul trebuie să fie suficient de mare că să puteți după aceea stoarce cu ușurință nuca. Vă mai trebuie 3 castroane: unul în care stoarceți primul lapte, unul mai mare în care stoarceți al doilea lapte și unul tot mărișor în care puneți nuca stoarsă la final. Turnați o cană de apă fierbinte peste nuca mărunțită.

 
Blenduiți 1 minut apoi așezați nuca pe tifon (toată deodata sau împarțită în doua, după cum preferați). Presați-o puțin cu dosul unei linguri așa încât lichidul să înceapă să curgă în castron.
 
Apoi lăsați-0 2-3 minute să se răcorească, strângeți marginile tifonului și începeți să stoarceți cât mai bine, până nu mai iese nici un pic de lapte. Acesta este primul lapte sau lapte gros, cel mai gros și mai cremos, care conține cea mai mare parte din grăsimea nucii.
 
Puneți nuca stoarsă înapoi în blender/robot și turnați restul de apa fierbinte.
 
Mixați încă 1-2 minute, apoi procedați că mai sus, având grija să scurgeți nuca în alt castron, mai mărișor, fară să amestecați cu primul lapte. După ce ați stors bine de tot nuca, ați obținut al doilea lapte sau lapte subțire. Acesta este mai “lung” și conține mai multa apă și mai putină grăsime. Nuca rămasă o aruncați. Ea nu mai are nici o valoare și nici un gust.
 
Tifonul îl spălați cu apă caldă și săpun și-l puneți la uscat pentru o folosire viitoare.
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii