Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:27 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Cum pregătim o bruschetă cu papaya. De ce ingrediente avem nevoie

ro

27 Jul, 2021 00:00 3033 Marime text

 
  • Florile mascule de papaya au culoarea verde, sunt mici şi cresc înghesuite sub frunze, pe când florile femele sunt mai mari şi cresc singure sau maxim grupate câte 2 sau 3 către vârful arborelui. 
Planta este originară din America Centrală iar in jurul anului 1600 spaniolii o plantau in coloniile din Oceanul Pacific, de unde a fost dusă în India. Acum, insă, o putem găsi în toate ţările subtropicale. Referirile la „copacul medicament” sau „pepenele sanatatii” sunt la ordinea zilei printre nutriţionişti, dar nu mulţi ştiu că însuşi Cristopher Columbus a categorisit papaya drept „fructul îngerilor”, când a călcat pentru prima oară pe pământ american.
 
Trunchiul arborelui de papaya este zvelt, curios, însă, fiind faptul că acesta nu are ramuri, ci numai o tulpină înaltă de 3 până la 10 metrii. În vârful acesteia cresc frunze aranjate asemenea unei spirale. Ele sunt formate din 7 loburi şi au diametrul cuprins între 50 şi 70 de cm. În partea inferioară a trunchiului se observă locuri în care frunzele mai vechi au lăsat în urma căderii cicatrici.
 
Florile mascule de papaya au culoarea verde, sunt mici şi cresc înghesuite sub frunze, pe când florile femele sunt mai mari şi cresc singure sau maxim grupate câte 2 sau 3 către vârful arborelui.
 
Din flori se dezvoltă binecunoscutele fructe de papaya. Acestea variază în lungime de la 15 la 45 cm şi în lăţime de la 10 la 30 cm. Uneori cântoresc chiar şi 5 kg. Atunci când se coc, fructele se înmoaie şi capătă o culoare plăcută galben-portocalie.
 
Ceva ce nu mulţi ştiu este că extractul de papaină se foloseste in cantitati mici chiar şi la curăţarea şi întreţinerea lentilelor de contact, dar, bineînţeles, lista nu se termină aici.
 
Cu numai 39-40 de calorii la 100 de grame, papaya este indicat în orice fel de dietă. În domeniul alimentar, papaya este întrebuinţat sub formă de pudră la făgezirea cărnii, dar şi poraspăt (carnea se unge cu o felie de fruct şi se lasă câteva ore). Cei din țările de provienienţă ale acestui fruct folosesc frunzele pentru a înfăşura carnea peste noapte.
 
Dar să începem aventura prin universul „fructului îngerilor”cu ceva mai simplu, un aperitiv.
 

Pentru a prepara o bruschetă cu papaya vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
  • 1 papaya tăiat în cuburi mici
  • 1 roşie tocată
  • 1 /2 ceapă roşie tocată mărunt
  • 1 ardei tocat mic
  • 1/4 ceaşcă busuioc verde tocat
  • 2 linguri zahăr
  • 1/4 cească oţet de vin roşu
  • 1/4 ceaşcă ulei vegetal
  • 1/2 linguriţă pudră de muştar
  • 2 cepe verzi tăiate rondele
  • baghetă franţuzească
  • 2 linguri seminţe de papaya 
Mod de preparare:
 
Se amestecă papaya, roşia, ceapa roşie şi busuiocul într-un castron. Se amestecă la blender semintele de papaya, zahărul, oţetul, uleiul, muştarul şi ceapa verde. Se toarnă peste amestecul din castron şi se amestecă. Se taie pâinea în felii şi se serveşte cu amestecul din castron deasupra.
 
 Sursa text: www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii