Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura.ro Cum putem compara o dietă săracă în grăsimi fructariană cu o dietă bogată în grăsimi raw?

ro

20 Sep, 2021 00:00 3068 Marime text

 

 
 
  • Michael Arnstein vorbește despre cum putem compara o dietă săracă în grăsimi fructariană cu o dietă bogată în grăsimi raw.
  • De-a lungul anilor, a început să elimine tot mai multe alimente nesănătoase și a învățat mai multe despre nutriție și formarea ca atlet de performanță. 
Spune-ne mai multe despre tine, unde locuiești, cu ce te ocupi, despre familia ta etc.?
 
Numele meu este Michael Arnstein. M-am născut în Ianuarie 1977, am 36 de ani, sunt căsătorit și am 3 copii de 12, 11 și respectiv 7 ani. Dețin o companie de dimensiuni medii de software în domeniul comertului on line din industria bijuteriilor, „The Natural Sapphire Company”. Locuiesc și muncesc în New York.
 
Descrie- ne călătoria ta spre Fructarianism. Spune-ne despre alte diete pe care le-ai încercat, cum ai învățat despre veganism, acum devenind fructarian.
 
Am crescut într-o casă în care se mânca diferit ceea ce se consideră Dieta Standard Americană (SAD) . Ideea mamei despre o alimentatie sănătoasă era ceva de genul:
 
Mic dejun: lapte (parțial degresat 2%), precum și orice cereale în care zahărul nu a fost primul ingredient pe cutie.

Prânz: Unt de arahide și jeleu, sau ton (cu ulei), morcovi, și poate o prăjitură de ciocolată.

 
Cină: cotlete de miel, friptură, sau pește prăjit, broccoli la aburi (cu unt), piure de cartofi (cu mai mult unt). Fast-food la sfârșit de săptămână era considerat un lux iar sucurile acidulate erau primite doar cu ocazia unor petreceri sau evenimente speciale.
 
Crescând am fost dolofan, dar nu un copil gras. Mă duceam la doctor pentru o durere în gât sau boli virale, bacteriene cam de 5-6 ori pe an. Am crescut luând toate medicamentele găsite în magazine de la siropuri reci la antibiotice.Credeam că e ceva normal.
 
Am avut un frate mai mare și o soră, care au început să învețe mai mult despre o alimentație sănătoasă, atunci când au intrat la un liceu sportiv. Am adoptat aceleași obiceiuri de a încerca să mănânc mai sănătos urmându-le exemplul odată ce am intrat la liceu, la vârsta de 15 ani. Alimentație mai sănătoasă a însemnat, practic, eliminarea cărnii roșii și a alimentelor prăjite. Astfel încât călătoria mea pentru a-mi îmbunătăți dieta a început în mod eficient atunci când aveam 15 ani.
 
De-a lungul anilor, am început sa elimin tot mai multe alimente nesănătoase și am învățat mai multe despre nutriție și formarea mea ca atlet de performanță. Am fost un alergător competitiv în timpul liceului și am intrat în clasamentul statal în ultimul an. În acel moment mă consideram vegetarian; cea mai mare parte a mâncării mele consta in plante si cereale, fierte cu includerea ocazională de pește, lactate / brânză cu conținut scăzut de grăsimi și ouă.


Eram mândru de disciplina mea alimentară de la o vârstă fragedă. Credeam că mâncam extrem de sănătos, și mă simțeam bine cu privire la aspectele etice și de mediu de a nu mânca aproape nici un aliment de origine animală.

Când am ajuns la 20 de ani, am început să elimin alte alimente, în fiecare an de la 1 ianuarie ca o rezoluție de Anul Nou.

Pește un an, apoi brânză încă un an (care a fost greu!), apoi toate lactatele (lapte / smântână), apoi ouă și produse realizate cu ouă, și în cele din urmă toate alimentele prăjite.

Până când am ajuns la 26 sau 27 de ani, eram deja un vegan foarte strict.

Curând nu am mai avut nimic in dieta mea nimic la care să „renunț” la 1 ianuarie … sau cel puțin așa credeam..
 
La 27 de ani am încercat dieta tradițională „raw”, care era compusă în principal din unturi din semințe (nuci) foarte bogate in grăsimi, super-alimente, de tone de avocado și toate tipurile de „biscuiți/gustări raw” bogate în grăsimi și deshidratate. Unul din motivele pentru care am dorit să fac o altă schimbare în dietă a avut de a face cu greutatea mea în constantă creștere în ultimii ani. Am început din nou să mă implic în competițiile sportive de alergări (între timp au apărut și copiii) și am devenit conștient de faptul că greutatea corporală era un factor important în a obține performanță
 
 Cum putem compara o dietă săracă în grăsimi fructariană cu o dietă bogată în grăsimi raw? Cum le percepi pe ambele în mod diferit?
 
Ca și atlet mă simt mult mai bine și am performanțe mai bune atunci când mențin o dietă săracă în grăsimi. Dacă consum prea multă grăsime cu o noapte înainte de un antrenament, mă simt letargic în dimineața următoare. Aceasta nu este o reacție psihologică! Am observat o diferență reală de fiecare dată. Cu cât consum mai puțină grăsime cu atât starea mea de spirit e mai bună și rezultatele mele ca și atlet sunt mai bune. Estimez că în porția mea de calorii zilnică 5-15% este grăsime, 75-85% glucide și 10-15% proteine.

Am avut o dietă cu conținut mare de grăsime cea mai mare parte a vieții mele, și chiar am încercat dieta raw cu conținut mare de grăsime pentru o perioadă mai lungă de timp.
 
De la adoptarea unui regim alimentar în întregime raw, o dietă fructariană cu conținut sărac în grăsime, m-am simțim indubitabil mult mai bine iar performanțele mele sportive s-au îmbunătățit.
 
Ai vreodată poftă de alimente gătite sau alimente raw bogate în grăsimi?

Consider că de multe ori alimentele gătite, foarte procesate, și chiar alimentele raw cu conținut ridicat de grăsime creează dependență alimentară pe viață. Am fost absolut dependent de aceste alimente nenaturale de multe ori în viața mea, și ocazional tânjesc în a le mânca.
 
Dar în acest moment al vieții mele sunt foarte conștient de modul în care aceste lucruri mă fac să mă simt după ce le-am mâncat; astfel menținerea unei diete fructariene mi se pare mult mai ușor de făcut și chiar nu depun un efort deosebit.
 
În mare parte din punct de vedere emotional pot spune că am “divorțat “de consumul de alimente care nu mă fac să mă simt bine și nu sunt bune pentru sănătatea mea. În același fel percep fumatul unei țigări ca și consumul de droguri. În mintea mea, există o diferență mică între ele.
 
Întotdeauna mi-am dorit să mă simt și bine și să am rezultate bune ca și sportiv. Nici nu vreau să mă gândesc să iau în considerare măcar să regresez în ceea ce privește sănătatea mea. Apreciez sănătatea mea fizică mai mult decât celelalte lucruri din viața mea.
 
 Sursa text: www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii