Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Efectele benefice ale consumului de rodii

ro

12 Jun, 2021 00:00 2987 Marime text
  • Efecte benefice ale consumului de rodii sunt următoarele: efecte anti-imbătrînire, luptă împotriva apariției unor maladii ca Altzheimer, cancer, boli de inimă, artrite și chiar protejează creierul fatului.
  • Rodia este o excelentă sursă de: -Vitamina C, Vitamina B12, Acid pantotenic, Potasiu, Polifenoliantioxidanți. 
Rodia este un arbore mic sau arbust foios de înălțime până la 5–8 m. În fapt, termenul de rodie reprezintă fructul, iar planta se numește rodiu sau rodier.
 
Semințele de rodie pot fi consumate ca atare având un gust ușor tahinat. Cu toate acestea, rodia nu e o sursă importantă de nutrimente.
 
Sucul de rodie este folosit în diverse cocktailuri dar si în compoziția unor alimente din bucătăria persană cum ar fi fesenjan (un sos gros din nuci și suc de rodie, de regulă servit cu carne de rață sau altă pasăre și orez) și ash-e anar (supă de rodie).În Turcia, sosul de rodie (turcănar ekșisi) este folosit la salate, la marinarea cărnii, sau este băut. Semințele de rodie sunt și ele folosite în salate, în muhammara (pastă turcească de usturoi cu nucă) și în güllaç, un desert turcesc.
 
În Azerbaidjan și Armenia, rodia este folosită și pentru producerea unui vin. Rodia este folosită și pentru lichior, topping de înghețată, sau amestecată cu iaurt, sau sub formă de gem.
 
Efecte benefice ale consumului de rodii: efecte anti-imbătrînire, luptă împotriva apariției unor maladii ca Altzheimer, cancer, boli de inimă, artrite și chiar protejează creierul fatului. Rodia este o excelentă sursă de: -Vitamina C, Vitamina B12, Acid pantotenic, Potasiu, Polifenoliantioxidanți.
 
Cei mai abundenți polifenoli din sucul de rodie sunt taninii hidrolizabili numiți punicalagini prezentați în literature de specialitate ca având capacitatea de a epura radicalii liberi puternici (studii de laborator). 
 
Asemenea efecte antioxidante ale punicalaginilor nu au fost dovedite la oameni.
 
Mulți producători de alimente și de suplimente alimentare au constatat avantajele utilizării extractelor de rodie, care nu conțin zahăr, calorii sau aditivi, în locul sucului, ca ingrediente favorabile sănătății în produsele lor. În majoritate, extractele de rodie conțin în mod special acid elagic, care poate fi absorbit în corpul uman numai după consumul de punicalagini.


În studii preliminare de cercetare în laborator și în cadrul unor studii pilot efectuate pe oameni, sucul de rodie s-a dovedit eficient în reducerea factorilor de risc pentru maladiile cardiace, incluzând oxidarea LDL , statusul oxidativ al macrofagelor și formarea celulelor spumoase, toate acestea fiind etape în ateroscleroză și în producerea bolii cardiovasculare. 
 
Taninii de tipul punicalaginilor au fost identificați ca fiind primele componente responsabile de reducerea stress-ului oxidativ la care duc acești factori de risc. S-a arătat că rodia intervine în reducerea tensiunii arteriale sistolice prin inhibarea enzimei serice de conversie a angiotensinei (ACE).
 
Alte studii verifică efectele consumului de suc de rodie în cancerul de prostată, în diabet sau în limfom.
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii