Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:05 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura.ro Ideală pe timp de vară. Cum pregătim o salată de fructe și legume

ro

11 Aug, 2021 00:00 3261 Marime text

 
  • Lychee este un fruct rotund şi uşor alungit, având diametrul de 2-5 cm. Este acoperit cu o coajă flexibilă şi fermă la atingere, care nu trebuie să fie nici crăpată, nici prea moale.
  • La maturitate, coaja este roz sau roşie.
  • După cules, coaja de Lychee este unsă cu sulf pentru a i se limita fragilitatea în timpul transportului. 
Lychee este unul dintre cele mai delicioase fructe exotice, importat din ce în ce mai mult în România. Originar din sudul Chinei, Lychee reprezenta o ofrandă tradiţională a mandarinilor (funcţionari civili sau militari în China) adusă suveranilor lor. Cu 2000 de ani înaintea erei noastre, împăratul Chinei se ospăta cu aceste fructe, considerate cele mai delicioase din Imperiul Celest.
 
Lychee este cultivat în China, dar şi în nordul Thailandei, Laos, Cambodgia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, India şi sudul Japoniei. Mai nou se cultivă şi în California, Hawaii, Florida, sudul Africii, Australia.
 
Lychee este un fruct rotund şi uşor alungit, având diametrul de 2-5 cm. Este acoperit cu o coajă flexibilă şi fermă la atingere, care nu trebuie să fie nici crăpată, nici prea moale. La maturitate, coaja este roz sau roşie. După cules, coaja de Lychee este unsă cu sulf pentru a i se limita fragilitatea în timpul transportului.
 
Această tehnică de conservare este controlată şi nu prezintă nici un risc pentru consumatori.
 
Savoarea fructului se apropie de cea a căpşunelor, trandafirilor şi muscatului, iar aroma variază în funcţie de gradul de maturitate. Uscate, fructele seamănă la gust cu stafidele.
 
Lychee este un desert delicios, care poate fi consumat proaspăt sau uscat. Proaspăt, Lychee se păstrează patru-cinci zile într-o cutie ermetică, la frigider. Nu este recomandată păstrarea la congelator.
 
Lychee se foloseşte în salate de fructe, îngheţate, salate cu brânză şi maioneză, dar şi la garnituri pentru fripturi. India şi China exportă compoturi din acest fruct. După ce îl curăţaţi de coajă şi îi scoateţi sâmburele, Lychee poate fi folosit în salate, alături de rondele de castravete crud, morcov, salată verde şi câţiva creveţi roz decorticaţi. Servită rece, cu sos de muştar şi mentă, salata are o savoare rafinată.
 

Salată de fructe și legume
 
Timp de preparare: Rapid

Număr de portii: 4 persoane

Complexitate: ușor
 
Ingrediente

 
Dressing:

dressing cu mac

Salata:
  • 300 g Lychee
  • 4 kiwi, curatate si taiate
  • 2 tulpini de apio, taiate
  • 100 g frunze de spanac
  • 1 avocado, curatat si taiat
  • 1 ceapa mare, taiata marunt
  • nuci pecan
  • blue cheese, zdrobita 
Mod de preparare
 
Aranjați toate ingredientele într-un bol, turnati dressingul peste salata de fructe și legume și amestecați.
 
www.centrulnatura.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii