Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:29 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Perele, o sursă rapidă şi naturală de energie. De ce ar trebui să le consumăm. Unde se află cei mai mari cultivatori din lume

ro

09 Jun, 2021 00:00 2695 Marime text
  • Perele constituie o sursă rapidă şi naturală de energie, graţie conţinutului ridicat de glucoză şi fructoză.
  • Au un efect răcoritor, un pahar de suc de pere fiind capabil să reducă febra, atunci cand aceasta apare.
  • Cei mai mari cultivatori de pere din Lume sunt Italia, China si SUA. 
Para (Pyrus communis L), este originară din Orientul Mijlociu unde era cultivată iniţial în nordul Indiei, în Afganistan, Rusia şi China. Anumite soiuri de pere au ajuns în Grecia şi au fost îmbunătăţite.
 
În jurul anului 850 î. Hr. Homer a scris că în grădinile lui Alcinous sunt cultivate fructele numite “darul zeilor”. Din Grecia, romanii au răspândit perele în toată Europa.
 
Pyrus communis, sau părul, este un arbore cu frunze căzătoare din familia Rosaceae care creşte până la 10-20 m înălţime şi al carui fruct este para. În medie trăieşte 65 de ani, dar în cazuri excepţionale poate atinge 400 de ani. Are rădăcină lemnoasă și profundă, trunchiul drept, de culoare gri cu coaja crăpată si frunze ovale.
 
Florile sale sunt albe sau roz cu petale de 1,5 cm, iar fructul este comestibil. Crește în regiuni cu climat temperat și umed, rezistă bine la frig, dar verile calde și secetoase împiedică fructele să crească. Clima cea mai bună se caracterizează prin ierni cu frig, dar cu puține înghețuri și veri cu temperaturi moderate. Înflorește la 7 °C și rezistă până la -18 °C.
 
În prezent există aproximativ 3000 de soiuri de pere organizate în două categorii: de provenienţă europeană și de provenienţă asiatică. Cei mai mari cultivatori de pere din Lume sunt Italia, China si SUA.
 
Fibrele din pere nu numai că previn constipaţia, dar reglează şi tranzitul intestinal. De asemena, acestea scad nivelul colesterolului printr-un mecanism foarte simplu: fibrele din colon formează legaturi cu sarurile biliare si le poartă afară din organism. Fibrele formează legaturi şi cu substantele chimice provocatoare de cancer din colon, prevenind efectul lor distrugător asupra celulelor.
 
Perele constituie o sursă rapidă şi naturală de energie, graţie conţinutului ridicat de glucoză şi fructoză. Au un efect răcoritor, un pahar de suc de pere fiind capabil să reducă febra, atunci cand aceasta apare. Conţin bor -substanţă ce ajută organismul să absoarbă calciu, ceea ce previne osteoporoza. De asemena contin şi acid folic, substanţă indispensabilă femeilor însărcinate.
    
 

Sursa text: www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii