Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:01 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Proprietățile terapeutice ale piersicilor

ro

31 May, 2021 00:00 2853 Marime text
  • Principalele acţiuni terapeutice ale piersicilor sunt: energizante, stimulează apetitul si secreţia sucurilor gastrice şi biliare, diuretice şi laxative, ajutând în acelaşi timp la echilibrarea sistemului nervos şi întărirea imunitãţii organismului. 
  • Un detaliu care este caracteristic piersicilor este acela că raportul dintre vitamina C (7 mg/100 g) şi vitamina A este perfect, astfel că cele douã vitamine se asimileazã complet.
Piersicul este un pom fructifer, din familia Rosaceae, genul Prunus, specia „Persica”. Este un arbore care atinge 8 m înălţime, crengile fiind relativ drepte şi cu ramificaţii puţine.
 
Frunzele au marginile uşor zimţate şi sunt de formã lanceolatã, pe când florile acestuia au diametrul de 2,5-3,5 cm, au o formã cupolã şi sunt de culoare rozã sau galbenã. Fructele, numite piersici, sunt acoperite frecvent de peri, au formã sfericã cu un diametru de 4-10 cm, având nuanţe de la verde deschis, la galben şi chiar roşiatic. Sâmburele aşezat central este de consistenţã durã.
 
Se disting mai multe soiuri de piersici în specia din care acestea fac parte, cultivate în România, cum ar fi soiul Herăstrău (fructul turtit), Cardinal, Redhaven, Flacãra sau Superba de toamnã.

Condiţii de cultură 

În Europa Centrală, pentru a fi ferit de frig, este plantat în podgorii de viță de vie. Pomii sunt sensibili la frig, de aceea se practică frecvent altoirea prunului cu mlădițe de piersic. Piersicul rezistă la temperaturi de până la -30 de grade Celsius în timpul iernii, însă dacă după înflorirea ramurilor, temperatura scade la mai puțin de -4 de grade, florile se scutură iar pomul nu mai poate produce fructe în anul respectiv. Astfel, înghețurile neașteptate din timpul primăverii sunt destul de problematice, întrucât piersicul înflorește destul de devreme (la începutul primăverii). De asemenea, pentru ca fructele să se coacă, este nevoie ca temperatura din timpul verii, în luna cea mai fierbinte, să fie între 20 și 30 de grade.
 
Piersicile au un gust dulce, aromat, sunt zemoase, deosebit de gustoase şi hidrateazã organismul (87% din conţinut este apã). Mai mult, acestea reprezintã o sursã bogatã de vitamine şi minerale, cu importante proprietãţi terapeutice. Au un conţinut mare de vitamina C şi provitamina A, vitaminele B3, B5 şi E. Acestea mai au în componenţa lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu. Conţin, de asemenea, cantităţi deloc neglijabile de fitonutrienţi, antioxidanţi şi fibre.
 
Un detaliu care este caracteristic piersicilor este acela că raportul dintre vitamina C (7 mg/100 g) şi vitamina A este perfect, astfel că cele douã vitamine se asimileazã complet. În plus, nu conţine nicio unitate de sodiu, ceea ce face ca acest fruct să fie perfect pentru persoanele care suferă un dezechilibru al raportului de sodiu şi potasiu, şi pentru cele cărora le este recomandatã o dietă sãracă în sodiu.

Principalele acţiuni terapeutice ale piersicilor sunt: energizante, stimulează apetitul si secreţia sucurilor gastrice şi biliare, diuretice şi laxative, ajutând în acelaşi timp la echilibrarea sistemului nervos şi întărirea imunitãţii organismului. Datorită constituenţilor sãi, piersica poate fi de un real beneficiu în cazul persoanelor astenice, slăbite, fără poftă de mâncare, a celor aflate în convalescenţã sau care prezintă stări depresive.
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii