Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Rețetă de dulceață din coji de portocale și coji de portocale glasate

ro

15 Jul, 2021 00:00 2714 Marime text
  • Tratamentul cu coajă de portocală realizat acasă s-a dovedit a fi foarte eficient în tratarea acneei.
  • Pentru tratament coaja de portocală se rade, se amestecă cu puțină apă și se aplică pe zonele afectate de acnee.
Portocalul dulce este un arbore fructifer din genul Citrus, care face parte din familia Rutaceae. Este vorba despre un arbore de mărime mijlocie, dar în condiții optime poate ajunge la 13 m înălțime, are coroana mare, rotundă sau piramidală, cu frunze ovale de 7–10 cm cu margine dreaptă și ramuri care uneori au spini mari de 10 cm. Florile sunt albe parfumate, care apar izolat sau în buchet. Fructul este Portocala dulce.
 
Recent s-a dovedit că portocalul, considerat în mod tradițional specie din genul Citris este de fapt hibrid produs din Pomelo (Citrus maxima), mandarina (Citrus reticulata) și Chitra (Citrus medica), iar numele științific corect este Citrus sinensis. Vechiul nume, fără specificația de hibrid, se folosește încă mult.
 
Legende, simboluri, superstiții
 
Se crede că portocala este „marul de aur” din mitologia grecească. Mărul de aur a fost fructul dăruit de Juno lui Jupiter în ziua căsătoriei lor celeste. Inocența și fertilitatea simbolizate de portocală sunt regasite într-o altă legendă grecească.
 
Atlanta, cea mai rapidă alergatoare dintre muritori, promisese că se va mărita cu acel bărbat capabil să o înfrângă într-o competiție atletică. Pe de alta parte, orice curtezan înfrânt în cursa de alegare era sortit morții. Aphrodite, zeița dragostei, a decis la un moment dat să il ajute pe Milanion, un flăcău îndrăgostit până peste cap de Atlanta, dăruindu-i un mănunchi de portocale.
 
Milanion a aruncat aceste fructe, unul cate unul, pe parcursul întregii competiții cu Atlanta, iar fata, care nu văzuse până atunci aceasta roade minunate, a fost distrasă și atrasă de portocale, din această pricină Milanion ajungând să caștige cursa. Flăcăul s-a căsătorit cu alesa inimii sale, iar Atlanta a devenit curând mamă și gospodină, un simbol recunoscut al inocenței și fertilității din Grecia antica.
 
Chinezii considerau portocala un fruct norocos, însăși numele ei în limba chineză echivalând cu prosperitatea, bunele auspicii și norocul.
Florile de portocală așezate în părul miresei, florile simbolizează fecioria acesteia, în timp ce plasate în buchetul ei, aduc noroc.
 

O superstiție hilară, rezervată probabil copiilor lacomi, spunea că dacă înghiți un sâmbure de portocală, urmează să îți crescă în burtă un arbore de portocal.
 
Utilizări în medicina alternativă
 
Florile de portocal sunt benefice pentru sănătate, prin stimularea sistemului nervos, dar și pentru protejarea circulației sangvine.
 
Trebuie subliniate proprietățile anticancerigene și beneficiile pe care le aduc în ansamblul problemelor cardiovasculare, reducând colesterolul, reglând tensiunea arterială, susținând vasele de sânge și prevenind bolile de inimă. În plus, previn osteoporoza și prezintă efecte pozitive în afecțiuni precum diabet și scleroză multiplă, Alzheimer sau Parkinson, dar și în prevenția artritei reumatoide.
 
Tratamentul cu coajă de portocală realizat acasă s-a dovedit a fi foarte eficient în tratarea acneei. Pentru tratament coaja de portocală se rade, se amestecă cu puțină apă și se aplică pe zonele afectate de acnee.

 
Rețetă
 
Dulceața din coji de portocale și coji de portocale glasate
  • 4 portocale
  • 400 gr zahar
Decojim portocalele în 4 sau 6 bucăți. Fiecare bucată se curăță de partea albă pe cat posibil, se rulează și se fixează cu o scobitoare.
 
Se pun cojile într-o oală, acoperite cu apă și se fierb 10 minute (de cand începe să clocotească apa). Se răceasc apoi sub jet de apă rece și se pun iar la fiert 10 minute. Repetăm procedeul acesta de fierbere-răcire de 4 ori. Acum cojile se pot curăța de partea albă foarte usor.
 
Se cântăresc cojile și se face un sirop din zahar (cantitate egală cu greutatea cojilor) și suc de portocale stors din portocalele decojite (jumătate din greutatea cojilor)
 
Când zahărul se topește adăugăm cojile în sirop și se fierbe la foc mic pentru 30 minute. Se lasă la răcit și apoi se fierbe iar pentru 30 minute, tot la foc mic. Într-un borcan se pun coji de portocale și am acoperit cu sirop.
 
Astfel rezultă dulceața. Cojile pot fi așezate pe o folie (in picioare e mai bine, ca se scurga siropul) și lăsate o zi la uscat pentru a obține coji glasate. Se presară apoi puțin zahăr și se pot păstra la frigider.
 
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii