Am trăit experiențe interesante în zilele ce au trecut, cu noi provocări și observații mai atente ale comportamentelor repetitive.
Personal, am resimțit mai intens și mai clar ca niciodată AUTOMATISMUL și REPETITIVITATEA modelelor interioare de comportament, în special a celor care îmi fac rău.
Am observat continuu cum îmi aglomerez singură programul, cum am atâtea de făcut în 24 de ore, încât am ajuns să restrâng îngrijorător perioada de somn de noapte și de odihnă.
Am conștientizat cum IMPORTANȚA DE SINE, produs al EGO-ului, mă ”împinge” să fiu ”foarte ocupată” – dar cu activități care îmi blochează corpul fizic în poziții dificile (stat pe scaun, stat cu ochii în monitorul calculatorului sau în cărți) ore întregi . Cu prețul suferinței corpului fizic, al durerilor de spate, de cap și mai recent, al durerilor intestinale!
Apariția primelor cireșe pe piața românească m-a determinat să consum zilnic, cantități destul de mari de fructe dulci și zemoase (1 kg pe zi sau chiar puțin mai mult). Încerc să le mestec bine – dar uneori, cu ochii în ecran sau într-o carte, mă trezesc pe ”pilot automat” – cum tot introduc cireșe în gură.
Realizez după starea de ”umplere” a stomacului – cum lăcomia și IMPORTANȚA DE SINE m-au păcălit din nou!
Zi după zi – scenariul se repetă – și am ajuns să râd cu detașare de propria mea slăbiciune!
Deși vremea de afară a fost extrem de ploioasă, rece și capricioasă – am realizat că ne apropiem de începutul verii astronomice!
Nu știam de ce, dar în ultimele zile a revenit cheful de joacă, de plimbare cu bicicleta, de mers la plajă și de bălăcit în apa mării. DE STAT CÂT MAI MULT ÎN EXTERIOR, în aer liber – de închis computer-ul și de abandonat cărțile (și proiectele mele ”importante”!).
Ne apropiem de 1 iunie – ZIUA COPILULUI – și vă propun ca întreaga săptămână care urmează să o dedicăm COPILULUI INTERIOR.
Mi se pare cel mai bun ”medicament” împotriva „IMPORTANȚEI DE SINE” (care ne face rigizi, scorțoși și foarte fixiști).
COMPORTAMENTUL COPILĂRESC – cu dorința de JOACĂ, de MIȘCARE FIZICĂ, de petrecut cât mai mult timp în aer liber – cu ocupații FĂRĂ NICIUN SCOP ”LUCRATIV” – doar cu intenția de SIMȚIT BINE ȘI RELAXRE – reprezintă ”tratamentul” perfect al adultului interior ”serios”.
Plimbarea cu bicicleta mi se pare una dintre activitățile în aer liber cele mai interesante, dinamice și satisfăcătoare pentru organism.
Am observat, de câte ori am găsit energie pentru a scoate bicicleta, mai ales după-amiezile însorite de primăvară sau după orele de muncă la cabinet – că mă simt foarte bine după 1-2 ore de pedalat la bicicletă.
Nou construita esplanadă pe malul marii, între digul de la Năvodari și hanul Piraților – mi-a permis escapade cu bicicleta aproape săptămânale – și am întâlnit zeci de oameni care profită de această construcție.
Sunt recunoscătoare primăriei de la Năvodari pentru această investiție imensă – și mai ales, pentru pistele de bicicletă pe care le construiește pe lângă șoseaua de acces Năvodari – Constanța. Va fi o mare bucurie să parcurgem aceste drumuri pe bicicletă, în siguranță – fără să avem grijă la toate mașinile care trec pe șosea.
Plimbarea cu bicicleta a reprezentat una dintre activitățile preferate ale copilăriei mele. Mereu m-am simțit bine după pedalare, și mereu am dormit mult mai bine în seara în care am mers cu bicicleta, decât în alte seri.
Am observat și o digestie mai bună – și eliminări mai eficiente, după orele de mers cu bicicleta.
După ce am învățat la kineziologie că există o proiecție a intestinului subțire la nivelul coapsei piciorului, partea din față (exact zona cea mai solicitată la bicicletă), am înțeles că mersul pe bicicletă TONIFICĂ indirect și funcția de digestie / absorbție și eliminare a intestinului!
Și am realizat de ce atâta lume se simte EXCELENT după mersul pe bicicletă – și mi-am dat seama de atracția uriașă pe care acest sport în aer liber o exercită asupra tuturor oamenilor.
Vă recomand săptămâna ce urmează să ”VĂ JUCAȚI” cu bicicleta de câte ori aveți ocazia – cum prindeți vreme frumoasă sau puțin soare.
Prin Mamaia sau pe esplanada spre Năvodari – aveți locuri excelente de plimbare cu bicicleta în Constanța.
Dar și peste tot în țară – prin parcuri și prin colțurile mai naturale – puteți scoate bicicletele și să vă bucurați, precum copiii – de aerul curat, de Natura din jur și de exercițiul fizic.
Puteți să vă plimbați și cu rolele, sau trotineta sau orice alt dispozitiv cu roți! Am văzut fel și fel de ”jucării” interesante – de la Segway – care este cam scump și exclusivist, până la monoscuter electric (hoverboard electric) sau monociclu electric.
Orice ”jucărie” pe roți – care vă ajută să îmbunătățiți echilibrul și vă permite să faceți mișcare în aer liber – este de mare folos!
Desigur – COPILUL INTERIOR – se poate juca cu orice alte ”jucării”.
Cu mingi diferite (de fotbal, de volei, de baschet sau de rugby) – cu palete și rachete de tenis / badminton sau ping-pong – cu cercuri și corzi, cu arc cu săgeți, cu discuri sau bumerang, sau cu orice alte instrumente!
Sau copilul interior poate merge la călărie – și se poate bucura de prezența magnifică a cailor și de interacțiunea cu aceste animale spectaculoase.
IEȘIȚI ÎN AER LIBER.
BUCURAȚI-VĂ DE POSIBILITĂȚILE DE MIȘCARE ALE CORPULUI FIZIC.
BUCURAȚI-VĂ DE ENERGIA PE CARE O AVEȚI.
Bucurați-vă de fructele minunate pe care le aduce vara – de primele cireșe românești de luna iunie – și de primele căpșuni cu aromă îmbietoare!
MESTECAȚI BINE și nu uitați că atât căpșunile, cât și cireșele – fiind fructe semi-acide – realizează drenaje limfatice și renale importante!
Nu consumați multe odată, la o masă, mestecați bine de tot și le impregnați cu salivă (majoritatea tindem să consumăm aproape nemestecate aceste fructe delicioase) și consumați MESE DE MONOFRUCT – DOAR CIREȘE sau DOAR CĂPȘUNI la o masă.
Nu le combinați cu alte fructe (căpșunile mai merg combinate cu banane, într-un blender) și mai ales NU LE CONSUMAȚI CA ȘI DESERT!
Fructele se consumă DOAR CA MESE DE SINE STĂTĂTOARE.
Mai ales fructele de început de vară – cireșele și căpșunile, dar și caisele, piersicile și nectarinele, care vor urma curând!
Efectele de ”bolboroseală intestinală”, cu dureri și scaune moi (explozive) sunt cu atât mai intense – cu cât flora intestinală este mai dezechilibrată, cu cât ”lăcomia” consumului este mai mare, ne-mestecarea și graba sunt regula alimentației și fructele sunt stropite intens cu substanțe chimice.
Eliminările produse sunt totdeauna benefice – deși durerile și disconfortul intestinal – sau chiar reacțiile tip ”alergii” de la căpșuni (de fapt, eliminări de toxine la nivelul pielii) pot fi deranjante.
ELIMINĂRILE SUNT BUNE TOTDEAUNA – ele curăță și deblochează.
Consumați fructe și bucurați-vă de aromele lor!
DIETA CU FRUCTE în cantitate mai mare și MIȘCAREA ÎN AER LIBER reprezintă ENERGIA COPILĂRIEI – A REGENERĂRII și a JOCULUI – ce va marca întreaga săptămână viitoare!
Cei care aveți copii – petreceți cât mai mult timp în compania lor – jucându-vă și amuzându-vă la maxim!
Cei care nu aveți copii – redescoperiți-vă copilul interior!
BUCURAȚI-VĂ DE LUCRURILE MICI ȘI MĂRUNTE DIN VIAȚA VOASTRĂ, bucurați-vă că este SOARE PE CER și că vă treziți dimineața, într-un pat cu așternut curat, puneți-vă cercei de cireșe și construiiți inimioase din căpșuni și decideți să faceți din fiecare zi o altă ocazie de a vă simți minunat!
Vă doresc tuturor să fiți inspirați, ghiduși, jucăuși și copilăroși întreaga săptămână!
Permiteți-i adultului ”constipat” care ați devenit să ia o pauză – și lăsați copilul interior să sărbătorească venirea verii.
Indiferent de vremea de afară – indiferent de capriciile meteorologiei – fiți copiii Naturii și bucurați-vă la maxim de darurile sale!
Închideți computerele, închideți cărțile, lăsați ”treburile” casnice pe altă-dată – permiteți-i ENERGIEI JOCULUI să vă ghideze într-o săptămână MAGICĂ ȘI JUCĂUȘĂ!
LA MULȚI ANI TUTUROR COPIILOR PĂMÂNTULUI – de ZIUA (ZILELE) COPILULUI!
Cu iubire,
Sorina
http://www.centrulnatura.ro/saptamana-copilariei/