centrulnatura.ro SĂPTĂMÂNA CREATIVITĂȚII CULINARE
centrulnatura.ro: SĂPTĂMÂNA CREATIVITĂȚII CULINARE
13 Jun, 2016 09:05
ZIUA de Constanta
2272
Marime text
Săptămâna trecută am întărit legătura cu ”rădăcinile noastre” – cu strămoșii și energiile preluate din generații întregi de înaintași.
Fiecare dintre noi suntem o combinație unică de ”bucățele” de ADN, mereu în alte variante și mereu cu altă experiență de viață.
V-am prezentat tot săptămâna trecută o temă de ”provocare” practică cu privire la ”combinația” și creativitatea în bucătărie, folosind un ingredient simplu și banal: CARTOFUL.
Vă propun ca întreaga săptămână care urmează – să punem în practică (dacă n-ați făcut-o până acum) PUTEREA CREATIVITĂȚII în meniul zilnic.
Să începem DETOXIFIEREA DE VARĂ – cu un meniu ”banal” – SIMPLU – GUSTOS – și foarte sănătos pentru organism:
– dimineața – FRUCTE – orice fel de fructe de sezon, care vă tentează și pe care corpul le acceptă fără proteste: cireșe, căpșuni, piersici, nectarine, caise, fructe de pădure, pepene galben, pepene roșu și altele
– la prânz – pentru cei care găsesc puterea să continue detoxifierea – TOT FRUCTE – adică încă o masă de fructe, aceleași sau altele decât cele servite dimineața – iar pentru ceilalți, care simt nevoia de o variație – SALATĂ DE VEGETALE (salată verde, salată de varză, salată de crudități, salată de castraveți, salată de roșii, salată de sfeclă, salată de gulii etc etc) cu măsline, avocado sau puțin tofu
– la masa de seară – CARTOFI gătiți ”CREATIV”
Nu este nevoie să fie neapărat 3 mese pe zi – pot fi și doar 1-2 mese pe zi – dar este important să se înceapă cu fructele (întotdeauna LA ÎNCEPUT – NICIODATĂ DUPĂ CARTOFI sau mâncare gătită – pentru că balonează înfiorător!).
Întreaga săptămână vă invit să fiți foarte IMAGINATIVI, JUCĂUȘI și CREATIVI în bucătărie – chiar și cu simpla modalitate de aranjament a fructelor în coșuri sau fructiere!
Culorile verii ne aprind creativitatea și vremea frumoasă de afară – ne inspiră să ne aducem soarele, lumina și viața în casele noastre și în corpurile noastre!
Vom prezenta în continuare câteva informații colectate pe Internet despre modalități de prepare a cartofilor (puteți găsi mult mai multe, continuând căutările).
Cum să fii foarte creativ cu…..CARTOFII
Vă invit să vizionați două filme despre 10 de modalități diferite și creative de a găti cartofi – folosind MIRODENII și MULTĂ IMAGINAȚIE.
Nu este nevoie să înțelegeți limba engleză – doar urmăriți filmulețele – ce se întâmplă acolo ”grăiește” de la sine!
Puteți găti cartofii prăjiți în zeci de felurile – schimbând modalitatea de ”prăjire” (și folosind unt de cocos, ulei de palmier, tigaie dry-cooker sau clasica baie de ulei) și condimentele adăugate (precum și momentul de adăugare – înainte / după prăjire).
Obțineți de fiecare dată ALT gust – dacă în loc de rozmarin veți folosi oregano, măghiran, fenicul sau anason, chimen, chimion sau negrilică, semințe de cânepă sau semințe de susan (alb / negru), sumac sau boia de ardei, semințe de coriandru râșnite, sau amestecuri de condimente ”exotice„ – precum Biriyani sau Garam-masala indian, Curry (iute sau dulce) sau Tikka Masala, amestec de 5 condimente chinezești (anason stelat, semințe de fenicul, cuișoare, piper Sichuan și scorțioșoară chinezească).
Desigur – putem folosi și ”ingredientele” clasice ale bucătăriei românești, usturoi, ceapă, praz, leurdă, mărar și pătrunjel.
Variantele ”clasice” de servit cartofii: fiert, copt, la cuptor, prăjit și piure – pot fi combinate cu multiple ”dressing”-uri și sosuri de însoțire – încât am deja în minte peste 100 de posibile combinații.
Cartofii fierți, copți la cuptor sau oala de gătit lent – pot fi folosiți ca adaos în multiple salate – și în componența a variate piureuri combinate (cu gulie, cu dovlecel, cu brocoli, cu ardei capia, cu gogoșari, cu morcovi, cu pătrunjel etc) – deja am în minte alte peste 100 de posibile combinații (dacă punem la socoteala și varietatea condimentelor).
Pe Internet, am găsit multe alte rețete cu diferite combinații ale cartofilor – amintindu-vă doar REGULA SIMPLĂ a BUNEI DIGESTII A CARTOFILOR: amestecați-i DOAR CU LEGUME / VEGETALE – NU CU PROTEINE ANIMALE!
Cartofii nu se vor combina (nici la gătit, nici la consumat) cu lactate, carne / pește sau ouă – pentru că modalitatea de digestie a amidoanelor și proteinelor este DIFERITĂ și stomacul va suferi FOARTE TARE de la combinație!
Așadar – SCHIMBAȚI REȚETELE de pe variantele ”clasice” – pe cele VEGANE – folosind TOFU – în loc de brânză, folosiți lapte de migdale sau cocos – în loc de lapte de vacă – și avocado sau guacamole – în loc de smântână.
În loc de proteinele animale – le puteți folosi pe cele vegetale (ciuperci și leguminoase: fasole, linte, năut, mazăre, soia, bob, bame și altele).
Combinațiile de CARTOFI CU LEGUME – sunt excelente pentru mesele ”de tranziție”, de la alimentația ”cu de toate” la alimentația VEGANĂ (sau RAW-VEGANĂ) pentru detoxifierea corpului.
Cartofii reprezintă varianta ideală pentru cei aflați în dieta FĂRĂ GLUTEN – și varianta cartofi prăjiți sau chips-uri de cartofi – reprezintă soluția ”de trișare” cea mai blândă, pentru toți cei aflați în ”pofta” de pâine și patiserie – ce apare în primele săptămâni de renunțare la făina de grâu!
VARIETATEA URIAȘĂ de gusturi – texturi – combinații – modalități de servire a cartofilor, precum și sortimentele atât de variate disponibile de cartofi – ne ajută să folosim acest INGREDIENT aparent banal – ca ELEMENT PRINCIPAL într-o dietă de tranziție.
Cine mai poftește la pâine – când primește zilnic gustul și aroma unui cartof copt sau prăjit cu mirodenii?
FOLOSIȚI-VĂ IMAGINAȚIA ÎN BUCĂTĂRIE!
Nu este nevoie de mult timp ci de MULTĂ IMAGINAȚIE!
Cartofii se pot găti rapid și nu necesită prelucrări laborioase (cu excepția rețetelor mai interesante)!
Poftă bună tuturor și vă dorim zile de primăvară cu dietă de detox: – FRUCTE ÎN PRIMA PARTE A ZILEI – și la masa de seară – CARTOFI, gătiți în toate modalitățile, astfel încât toată vara – 60 de zile (sau peste) să fie MEREU ALT GUST și altă modalitate de prezentare!
Pentru cei care nu agreează cartofii – sau au dificultăți în digestia lor (se constipă sau se balonează după consum) – puteți alege în locul acestora oricare alt ingredient ”fără gluten” – precum orezul (pregătit variat, ca și spaghete sau paste de orez, tăieței de orez, foițe de orez, făină de orez, bob de orez – și în diferite varietăți – lunguieț, rotund, orez brun, orez roșietic, orez negru etc) – sau porumbul (pregătit variat, precum spaghete și paste de porumb, tortillas de porumb, chips de porumb = tacos, floricele de porumb, fulgi de porumb și desigur făină de porumb), hrișca, quinoa, mei și amaranth (și diferitele lor modalități de preparare).
Regulile ”generale” rămân aceleași. Variați ingredientele, mirodeniile și vegetalele folosite la asocierea cu aceste ”amidoane” fără gluten – și obțineți în fiecare seară UN ALT GUST, o altă aromă și o altă modalitate de prezentare!
Așa cum noi înșine suntem alcătuiți din combinația ACELORAȘI GENE și ACELORAȘI AMINOACIZI – dar variația acestei combinații ne realizează UNICITATEA și INDIVIDUALITATEA – tot așa, putem să oferim corpului nostru ALIMENTE SIMPLE – dar preparate CREATIV.
CU PUȚIN SE POATE REALIZA FOARTE MULT!
Și veți reuși cea mai importantă, mai simplă și mai plăcută detoxifiere realizată vreodată!
Să aveți o săptămână MINUNATĂ și JUCĂUȘĂ!
Succes tuturor!
http://www.centrulnatura.ro/saptamana-creativitatii-culinare/
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii