centrulnatura.ro Săptămâna măştilor
centrulnatura.ro:Săptămâna măştilor
08 Aug, 2016 12:25
ZIUA de Constanta
2253
Marime text
Mi-a plăcut foarte mult ilustrația din ultimul articol, cel cu ”picioarele” pe care a găsit-o Bogdan, informaticianul care mă ajută cu site-ul și Facebook-ul (mulțumesc, Bogdan!) .
Acele degete cu fețe zâmbitoare m-au inspirat și m-au urmărit întreaga săptămână!
Băile în apa sărată a mării, precum și mersul cu picioarele goale prin iarbă, precum și alte măsuri luate pentru ”părțile de jos” ale corpului mi-au făcut foarte bine – FOARTE BINE – la multe nivele.
Mi-am reamintit cât de importante sunt tălpile și labele picioarelor!
Ca într-o organizație unde muncesc mulți oameni – mi-am amintit de ”lucrătorii cu cârca” – cei care cară mereu proviziile, care fac aprovizionarea, care asigură ca vasele cu apă să fie mereu pline, sertarele la copiatoare și imprimante să fie pline de coli de hârtie și toată lumea să aibă rechizitele necesare.
Acești lucrători mult munciți sunt uitați de toți, sunt cei mai puțin considerați când se face decizia unor prime și li se mulțumește cel mai puțin, pentru eforturile făcute.
În trecut, am lucrat în astfel de organizații, mult timp, așa că îmi amintesc exact cât de oropsiți, nebăgați în seamă și munciți erau ”lucrătorii cu cârca”.
Întocmai precum picioarele noastre – care se presupune că TREBUIE să reziste la orice:
– ore îndelungate de stat pe scaun sau în picioare, cu toate toxinele din sistemul limfatic bulucite spre degete și unghii (pentru că nefiind pompă, ca în cazul inimii, circulația limfatică a picioarelor NU POATE să facă scurgerea decât folosind forța gravitației! Stați cu picioarele ”în jos” = toate toxinele se vor duce în degete – stați cu picioarele ”în sus”= toxinele se pot scurge gravitațional spre zonele de eliminare (intestine, rinichi).
– pantofi strâmți, înguști, inconfortabili, tari, inflexibili, în care piciorul stă chircit și nu transpiră
– greutate multă pusă peste osatura picioarelor (fiecare kilogram de greutate corporală în sus deformează nu doar poziția coloanei vertebrale, ci și poziția piciorului)
– și multe altele.
Sper ca cei mai mulți dintre voi au avut grijă de ”lucrătorii lor de jos” – de picioare – și că vor avea și mai multă grijă în următoarea perioadă – neuitând să le ofere libertatea și împământarea – de care are nevoie atât de mult întreaga lor ființă!
Așa cum vă spuneam, m-au inspirat tare ”fețele vesele” desenate pe buricele degetelor de la picioare, în ilustrația din articolul anterior.
Și pentru că acum lecturez o carte de Barry Long, ”Nur die Angst stirbt – ein Buch der Befreiung” (Doar frica moare – o carte despre eliberare), în care binecunoscutul ziarist și scriitor australian scrie despre modul în care oamenii își ”constipă” existența când trăiesc în mod neautentic – m-am gândit să vă propun o temă interesantă pentru săptămâna care urmează: TEMA MĂȘTILOR.
Sau TEMA MĂȘTII (dacă doriți).
Barry Long spune că PERSONALITATEA fiecăruia dintre noi este O MASCĂ pe care începem să o punem din fragedă copilărie, și cu care ajungem la un moment dat să ne identificăm atât de mult, încât NU MAI ȘTIM CINE SUNTEM.
El ne sfătuiește să privim copiii mici, care observă cu atenție gesturile și mimica părinților, și încep și ei să se încrunte, să mimeze disprețul, plictiseala, nerăbdarea sau furia. La început, ”fețele” pe care le fac copii nu au niciun corespondent în planul emoțional. De multe ori, copii se strâmbă doar pentru că i-au văzut pe adulții din jur făcând așa. Dar observând reacțiile pe care le produc strâmbăturile lor (”MASCA” pe care și-o pun) asupra celorlalți, ajung să devină dependenți de ”puterea” ce și-o descoperă (”Oau! apăs pe un buton și sar ca arși nu știu câți adulți! ce ”tare” sunt!)
Repetând iar și iar comportamentul respectiv, ajung într-un final să-și ”interiorizeze” emoțiile corespunzătoare acelui comportament – așa încât – se trezesc acționând continuu CA MASCA – uitând cine sunt ei, cu adevărat.
Și așa, ajungem să trăim cu toții într-o lume de ”MASCAȚI” – în care nu ne mai purtăm deloc autentic unii cu alții – în care înșelăm și mințim continuu – de fapt NE ÎNȘELĂM și NE MINȚIM continuu – despre fiecare aspect al vieții noastre.
Cum putem să dăm la o parte MASCA și să descoperim cine este în spatele ei?
În primul rând – OPRIND PIERDEREA DE ENERGIE ce apare odată cu menținerea MĂȘTII.
Barry Long ne propune 10 acțiuni de realizat, care vă pot ajuta să deveniți MAI CONȘTIENȚI de MASCA pe care o purtați – și de câte ori puteți, SĂ OPRIȚI această pierdere de energie – recuperând de peste tot de unde puteți fărâmițe de energie și acumulând suficient de multă pentru scopul final: SCOATEREA MĂȘTII!
Exercițiile sunt destul de provocatoare – dar pentru cei care nu se tem de o mică aventură – încercați să puneți în practică zilnic, cât mai multe dintre ele. Veți avea multe revelații – chiar doar și OBSERVÂND comportamentele respective – dar cu atât mai mult, schimbându-le.
Care sunt cele 10 tipuri de exerciții propuse?
1) Opriți-vă din a mai discuta despre trecut.Opriți-vă DE TOT – exact cum face un alcoolic sau un fumător, când doresc să înceteze ”un obicei dăunător”.
NU MAI POVESTIȚI DELOC ce mult ați suferit, cine ce v-a făcut, ce rele vi s-au întâmplat, ce tare suferiți etc etc.
GATA!
STOP CU DRAMA!
Cu cât vorbiți mai mult despre trecut, cu atât mai tare îl țineți agățat de voi și vă afectează prezentul. Vă afectează BUCURIA TRĂIRII în prezent.
Oricât de senină este ziua, este suficient să vă amintiți de durerile trecute și gata, s-a înorat în sufletul vostru!
Refuzați să mai discutați cu cineva despre propriul trecut (sau trecutul altuia), căutați ALTE SUBIECTE DE CONVERSAȚIE! (grea temă, nu-i așa?)
Dar mai ales – ÎNCETAȚI SĂ VĂ MAI GÂNDIȚI LA TRECUT.
De câte ori apare un gând legat de ”bietul de mine, ce am suferit eu în trecut…” RESPIRAȚI ADÂNC de mai multe ori, lăsați gândul să plece – și concentrați-vă pe ce există în acel moment, în viața voastră.
2) Concentrați-vă asupra SITUAȚIEI, nu asupra ”PĂRERII” voastre despre situațieDacă aveți ceva mai neplăcut de făcut – nu vă pierdeți energie chinuindu-vă să faceți în silă ceva, ca apoi să vă plângeți și jeluiți prietenilor și tuturor celor cu care vă întâlniți ce ați fost nevoiți să îndurați.
Dacă aveți ceva neplăcut de făcut – evaluați situația – dacă este MUSAI să faceți, o faceți cât de bine puteți ȘI GATA – sau dacă nu este musai, NU MAI FACEȚI și gata.
Adaptați-vă situației respective cât de bine puteți – ȘI NU VĂ PLÂNGEȚI de nimic.
GATA CU VĂIĂCĂREALA!
Odată terminată treaba, este gata – nu este nevoie ca toată lumea să știe prin ce ați trecut. Ce a fost, a fost, v-ați învățat lecția (care a fost DOAR lecția voastră) și mergeți mai departe!
3) ÎNCETAȚI SĂ MAI FIȚI NECINSTITNu mai fiți necinstit cu voi înșivă.
De câte ori sunteți furios, enervat sau deprimat, sunteți necinstit cu voi înșiși: nu vreți să vedeți viața și realitatea așa cum este.
Furia apare atunci când nu ”se face voia voastră”.
În loc să vă înfuriați sau enervați, încercați să vă gândiți la ce puteți face, practic, când dorințele voastre nu sunt împlinite. Dacă nu există pași practici pentru aceasta, înseamnă că DORINȚELE SUNT NEREALISTE – și mai bine le abandonați.
MASCA PERSONALITĂȚII noastre constă în NECINSTE, minciună, ascunzișuri!
PERSONALITATEA noastră (”MASCA” pe care o purtăm în fața celorlalți) vrea SATISFACEREA tuturor capriciilor sale – de aceea va provoca mereu reacții emoționale – în fața obstacolelor întâlnite.
Observați-vă momentele în care sunteți FURIOS – ENERVAT – DEPRIMAT – NEMULȚUMIT – IRITAT sau TEMĂTOR.
Ce dorințe interioare declanșează aceste reacții emoționale?
Nu cumva seamănă cu dorințele unui copil mic, ce bate din picior că ”vreau păpușa ACUM! ACUM!”?
Opriți ”maimuțăreala”, respirând adânc și dând răgaz minții ”să tacă”, ca să puteți să vedeți mai bine ”actoria” MĂȘTII!
4) VORBIȚI DOAR CÂND AVEȚI REALMENTE CEVA DE SPUS!Vă propun o săptămână de TĂCERE!
GROAZNIC DE GREU – pentru MĂȘTI atât de limbute precum noi înșine!
Vorbitul CONSUMĂ ENORM DE MULTĂ ENERGIE.
Învățați să vorbiți mai puțin și învățați să vă sustrageți FERM din relațiile cu cei care vă copleșesc cu propriile lor ”diarei verbale”! Imaginați-vă exact tabloul descris anterior – cum persoana respectivă vă ”împroașcă” literalmente cu o diaree verbală! NU STAȚI ”politicos” să o primiți – opriți-o cu fermitate, fără reacție emoțională – găsiți strategia potrivită, în momentul potrivit, respirând adânc, spunându-vă în gând: ”Îți respect puterea, dar îmi respect și propria energie!”
Când vorbiți, discutați DOAR DIN PROPRIE EXPERIENȚĂ.
Dacă ați trăit ceva, puteți să împărtășiți cu cei dispuși să asculte.
Dacă nu ați experimentat ceva DIRECT, ce rost are să vorbiți despre?
Toți discută despre nutriție, medicină, politică, construcții și fotbal, de parcă ar fi participanți direcți în aceste ”jocuri”. Dacă NU SUNTEȚI – nu vă dați cu părerea, doar să vă auziți vorbind.
Lumea este plină de flecari – ce întrețin MĂȘTILE sociale – pentru că nu avem destulă energie să OPRIM CINSTIT ȘI FERM un astfel de comportament.
5) ÎNCETAȚI SĂ VĂ MAI VĂICĂRIȚI ȘI SĂ DAȚI VINA PE ALȚIICea mai mare pierdere de energie apare atunci când ne plângem cuiva, de ceva și dăm vina pe altcineva.
Este cel mai ușor să spun: din cauza mamei, tatălui, prietenului, fostului soț, guvernului, vremii, istoriei, geografiei etc etc mă simt mizerabil, mi se întâmplă toate relele bla bla bla.
EȘTI RESPONSABIL PENTRU PROPRIA VIAȚĂ
Dacă nu ești responsabil pentru viața ta, înseamnă că NU ESTE VIAȚA TA, atunci totul devine absurd.
A fi responsabil de propria viață, presupune să fii responsabil de tot ce se întâmplă în ea. Desigur că vor exista multe situații dificile – prin care să vă treceți CÂT DE BINE CU PUTINȚĂ reușiți.
Dar haideți – suflecați-vă mânecile și începeți să lucrați – să vă curățați viața de mizerii și impurități – să înțelegeți cum MASCA pe care v-ați pus-o ca și copii a devenit STĂPÂNA nemiloasă a jocului și cum adevărata voastră esență interioară: BUNĂTATEA – BUCURIA a dispărut în spatele ei!
Aceste prime 5 exerciții sunt printre cele care vă ajută să CÂȘTIGAȚI CEA MAI MULTĂ ENERGIE – cu fiecare mică reușită de ”demascare”!
Urmează alte 5 categorii de exerciții, mai detaliate și interesante – care vă ajută să vă aduceți un alt plus de energie în viață:
6) NU VĂ MAI AGITAȚINu vă mai jucați cu degetele, cu pixul, nu mai măzgăliți hârtii în timp ce vorbiți cu alții sau la telefon, nu mai bateți darabana cu degetele pe masă, nu mai dați (bâțâiți) din picior (picioare), nu vă mai pocniți articulațiile la degete, nu vă mai roadeți unghiile și descuamați pielițele.
Toate aceste COMPORTAMENTE INCONȘTIENTE sunt OBICEIURI care mențin MASCA – MENȚIN JOCUL ACTORULUI!
Indică celor din afara noastră cât suntem de agitați pe interior, cât suntem de neliniștiți și necentrați!
Pierdem multă energie cu fiecare obicei dăunător!
7) LĂSAȚI GURA ÎN PACE!Nu mai mestecați gumă (nu există scuza ”respirației mirositoare” – dacă veți mânca ceea ce trebuie, când trebuie – RESPIRAȚIA NU MIROASE! Nu există nicio scuză pentru ignoranță și lene!).
Nu vă mai lingeți dgetele, când se murdăresc de mâncarea pe care ați atins-o. Odată ce faceți acest gest odată, îl veți face iar și iar!
Nu mai gustați din farfuria partenerului și nu-l mai lăsați să guste din farfuria voastră (este ca un ”joc de putere” – să arăți CĂ POȚI FACE ASTA CU ALT OM! Este foarte deranjant pentru celălalt, care nu are curajul să vă spună și este foarte consumator de energie în cuplu!). Dacă doriți ceva – fie solicitați să vi se pună în propria farfurie puțin din ceea ce doriți, sau vă comandați separat
8) PENTRU FEMEI ȘI FRUMUSEȚEA LORNu vă mai jucați cu părul, nu vă mai rotiți degetele prin păr (asta fac copii speriați în mica copilărie!) când vorbiți cu cineva.
Renunțați la machiaj, cu cât aveți mai multe ”vopsele” pe față, cu atât MASCA se lipește mai tare de voi (nu vă mai place de modul în care arătați ”în spatele ei”) și vă ascundeți toate erorile alimentare și de comportament sub cosmetice chimice – doar de ”dragul fațadei”.
Încercați să vedeți cum se percepe lumea fără MASCĂ, fără COSMETICE!
9) OPRIȚI MICILE OBICEIURI consumatoare de energie.Nu vă mai adresați celor dragi în mod condescendent cu ”păpușă” sau ”iubire”, sau ”puiu” sau alte apelative denigratoare.
FOLOSIȚI NUMELE PERSOANEI, chiar și când vă adresați copiilor.
Veți putea să vă arătați simpatia și în alte moduri, mai naturale, decât în forma alintăturilor ridicole.
Încetați să mai învăluiți persoana apropiată într-o poveste, când vreți ceva de la ea sau doriți să comunicați ceva neplăcut.
Spuneți-i DIRECT: ”Am făcut sau vreau să fac ceva și aș dori să-ți spun, dar mi-e teamă de reacția ta. Mi-e teamă că te vei supăra / înfuria și nu doresc să te rănesc, dar în același timp, doresc și să-mi îndeplinesc dorința. Am putea să discutăm?”
FIȚI CINSTIȚI în comunicarea cu ceilalți – nu vă mai ascundeți după ”diplomații” – care MENȚIN MASCA SOCIALĂ – mențin CONFLICTUL – MENȚIN NEFERICIREA.
Nu mai folosiți cuvinte de genul:
”Ce vreau să spun este…..” sau ”Știi?….” – care sunt expresii INCONȘTIENTE ale PERSONALITĂȚII (”MĂȘTII”).
Sau nu mai folosiți expresia ”Cinstit vorbind…..” pentru că undeva, se presupune că în rest mințiți și înșelați, și doar acum vorbiți ”cinstit”!
Dacă sunteți atent la automatismele verbale folosite – spun enorm de multe despre MASCA pe care o purtați.
MASCA este menținută de automatisme.
A FI PREZENT – A FI ÎN ”ACUM” – înseamnă să fim conștienți de apariția / manifestările MĂȘTII și să le ajutăm să dispară!
10) OPRIȚI-VĂ DIN GRIMASELE PE CARE LE FACEȚI!Nu mai încruntați fruntea, nu mai pufăiți, nu mai dați ochii peste cap sau faceți diferite gesturi cu buzele ori cu nasul, când discutați cu ceilalți.
PERSONALITATEA voastră este UN ACTOR și comunică prin GRIMASE ȘI MIMICĂ – pentru a-și putea justifica existența.
Cu cât fața este mai liniștită și mai nemișcată, cu atât mai mult sunteți în conexiune intimă cu ființa voastră interioară.
Cam aceastea sunt exercițiile propuse pentru ”SĂPTĂMÂNA MĂȘTII”!
Cred că deja ați rămas ”fără suflare” citind ceea ce v-am propus mai sus (așa am rămas eu, la lectura cărții lui Barry Long…..dar am realizat CÂTĂ DREPTATE ARE și mi-am propus să petrec o întreagă săptămână observându-mi comportamentele inconștiente, controlându-mi ”diareea verbală” și mai ales, observând ”plângerea” mentală cu privire la relele din trecut).
Deja vă întrebați, fiecare dintre voi – CUM voi face asta?
Iar răspunsul va fi: CÂT DE BINE CU PUTINȚĂ REUȘIȚI!
ȘI DACĂ FAC TOATE ASTEA – dacă mă opresc din aceste comportamente (pentru că le veți IDENTIFICA PE TOATE în viața voastră actuală) NU CUMVA DISPAR – ÎMI ”PIERD” PERSONALITATEA?
Da, vă pierdeți ”personalitatea” așa cum a fost ea ”educată” (”dresată”) de social – în schimb NU VĂ PIERDEȚI IDENTITATEA.
Ceea ce sunteți și ați fost dintotdeauna – NU SE VA PIERDE NICIODATĂ.
Care este marea surpriză ce apare – DUPĂ CE RIDICAȚI MASCA?
DUPĂ CE ”PIERDEȚI” PERSONALITATEA?
După ce nu mai flecăriți, nu mai pierdeți energie plângându-vă altora sau de milă, după ce nu mai pierdeți energie cu gesturi și expresii inutile, cu ocupații inutile și lipsite de eficiență?
Care este SECRETUL din spatele măștii?
DE CE SE TEM COPII DE CLOVNI SAU DE PERSOANE MASCATE?
CE CREDEM CĂ ESTE ÎN SPATELE MĂȘTII?
DE CE NE AGĂȚĂM DE MĂȘTI – ca și cum viața nostră ar depinde de ele?
Pentru că așa am fost învățați să facem – așa ne-au învățaț părinții – și așa ne-a învățat societatea.
Dând la o parte MASCA – apare CONȘTIENȚA PREZENTULUI.
ÎN SPATELE MĂȘTII NU ESTE NIMIC.
ESTE GOL!
DA! NE ESTE GROAZĂ DE ”GOL” – ne este frică înfiorătoare de ”NIMIC”!
Atât de frică, încât ne umplem viața cu mizerii (mai bine, decât ”nimic”!).
DAR NIMIC-ul ESTE POTENȚIALUL – este acel loc din care se naște totul – CREATIVITATEA – IMAGINAȚIA – FLEXIBILITATEA – ADAPTABILITATEA.
BUCURIA AVENTURII ȘI A DESCOPERIRII!
BUCURIA prezentă în ochii copiilor foarte mici, de până la doi ani – care admiră o gărgăriță sau o bucată de scoică câte o oră întreagă, fără să se plictisească!
Odată scoasă MASCA, veți putea trăi ÎN PREZENT – veți putea confrunta toate provocările prezentului fără filtrarea prin emoțiile trecutului și fără presiunea comportamentului indus de ceilalți.
VEȚI FI LIBER SĂ TRĂIȚI ORICE ADUCE PREZENTUL, în orice moment.
VEȚI DESCOPERI BUCURIA REALEI LIBERTĂȚI – a trăirii în prezent, fără povara emoțională a MĂȘTII.
IDENTITATEA NOASTRĂ este BUCURIE nesfârșită – LIBERĂ ȘI CREATIVĂ!
Mi-ar face mare plăcere să lucrăm împreună la acest subiect DELICAT și DIFICIL al ”MĂȘTII” PERSONALITĂȚII și ”demascării”.
Mi-ar face mare plăcere să găsim curajul de a fi CINSTIȚI CU NOI ÎNȘINE și ÎNTRE NOI – și să găsim energia de a îndepărta MĂȘTILE ce au produs atâtea conflicte, de mii de ani, în lumea întreagă.
Și să ne regăsim împreună în IDENTITATEA NOASTRĂ ORIGINARĂ – care este BUCURIE – LIBERTATE – CREATIVITATE – IUBIRE.
Exersați cât de bine puteți activitățile propuse și să aveți o săptămână extraordinară,
Cu iubire, tuturor,
Sorina
http://www.centrulnatura.ro/saptamana-mastilor/
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii