Începem luna august – miezul verii – cu o temă foarte practică și actuală.
Săptămâna trecută ne-am observat cu atenție mecanismele de AUTO-SABOTAJ. Mulțumesc tuturor celor care mi-au transmis informații despre experiențele prin care au trecut.
Și sunt alături de voi complet, în toate revelațiile pe care le-ați avut – cu privire la modul în care PĂRINȚII NOȘTRI ne-au ”dresat” din copilăria mică toate aceste mecanisme de AUTO-SABOTAJ – și apoi, școala și societatea le-au întărit și le întăresc continuu – ZILNIC.
Am trecut, personal, prin multe provocări și am învățat cât rău îmi pot face singură cu un comportament aglomerat – agitat și cu mai multe activități înghesuite într-o zi, decât este dispus corpul meu să primească.
Mecanismul de auto-sabotaj a lui ”TREBUIE” și cel a lui ”AȘA SE FACE, AȘA S-A FĂCUT DINTOTDEAUNA” – au fost evidente, la fiecare mică provocare a săptămânii.
Am reușit să-mi agravez singură o rană la un picior și să ajung să șchiopătez de durere. Și am descoperit cât de lipsită de atenție și bunătate pot să fiu față de corpul meu fizic și nevoile sale reale.
De săptămâni bune, corpul încearcă să-mi spună că are nevoie de odihnă.
MULT MAI MULTĂ odihnă decât sunt eu dispusă să-i ofer.
Și am tot amânat să-i satisfac cererile, pentru că mereu erau ”alte priorități”.
Mereu altele sau alții veneau înainte nevoilor corpului meu fizic.
Și la un moment dat, într-un moment de aparentă neatenție (de fapt, evadare completă din prezent, datorată oboselii și grabei) am reușit să mă lovesc în marginea de la pat, agravând o rană care era deja făcută acolo de un papuc.
Din acel moment, a început o întreagă dramă.
Locul traumatizat de mai multe ori s-a inflamat intens.
Durerile s-au accentuat, încălțămintea a început să facă rău (pentru că se suprapunea peste locul rănit), statul pe scaun a început să facă foarte rău (accentuând durerile) și curând, m-am văzut blocată complet – fără posibilitatatea de a-mi face exercițiile zilei, treburile casnice sau chiar munca la cabinet. Singura poziție confortabilă, fără durere – era cea de stat în pat – sau în balansoarul din curte – cu piciorul întins.
M-am ”prins” de mesajul corpului meu.
L-am auzit cu toată intensitatea durerii prin care am trecut zile întregi.
Și pentru că suferința a fost la nivelul labei piciorului – am reînceput să citesc despre partea de reflexoterapie, despre proiecția întregului organism la nivelul labei piciorului – și despre legăturile extraordinare care există între organele corpului nostru.
Ca și o ”sincronicitate”, la cabinet, în cele câteva zile cât am rezistat acolo, am văzut o mulțime de pacienți cu suferințe ale labelor picioarelor, și am primit multe mail-uri despre aceleași probleme, de la alți pacienți.
Așa încât, m-am gândit că este un moment excelent să împărtășesc cu toată lumea ce am mai aflat despre PICIOARE – de fapt, despre LABELE PICIOARELOR – cele mai OROPSITE părți ale corpului – pe care le torturăm zilnic, și le neglijăm în mod constant.
Faceți o mică pauză din citirea acestui material și priviți-vă labele picioarelor.
Uitați-vă cum stau degetele – sunt strâns lipite între ele, sunt drepte sau îndoite – înspre jos sau înspre sus – uitați-vă la unghiile de la picioarele – uitați-vă la partea de sus a labei piciorului și la gleznă – vi se pare umflată – vi se pare în regulă? Uitați-vă la călcâie și la talpa piciorului – aveți bătături sau piele îngroșată, uscată?
Transpiră tălpile picioarelor? Miros?
Vă propun ca întreaga săptămână ce urmează să o dedicăm îngrijirii și observării acestei regiuni extraordinare a corpului nostru – prin intermediul căreia noi ne conectăm (sau nu) la mama Pământ!
Dacă veți studia niște ”hărți” de reflexoterapie, chiar și sumare, veți descoperi că exact în mijlocul tălpii se proiectează Rinichii (rinichiul stâng, în mijlocul tălpii pe stânga, iar cel drept, în mijlocul tălpii pe dreapta).
Când mergem cu picioarele goale prin iarbă sau pe nisip – ne conectăm direct cu Mama Pământ, cu rădăcina puterii noastre (prin intermediul meridianului Rinichi – considerat de chinezi – ”purtătorul forței vitale” – a energiei care ne ține în viață).
Eu numesc Rinichii ”bateriile” ființei umane – și ca orice ”baterii” – au nevoie să se reîncarce permanent, re-conectându-se cu ”sursa de energie” (întocmai precum este nevoie să ne încărcăm telefoanele mobile sau laptop-urile, pentru a le putea, ulterior, folosi în mod autonom).
Spre deosebire de mama umană care ne-a născut și apoi ne-a învățat FRICA și GRIJA în fiecare secundă a vieții (să nu cazi, să nu te lovești, să nu te duci acolo, să nu faci aia, ce-ți trebuie ailaltă? etc etc), Mama Pământ ne învață SIGURANȚA și STABILITATEA.
Când ”te împământezi” prin intermediul tălpii picioarelor – și-ți imaginezi că ai niște ”rădăcini” lungi-lungi, ca niște fire care merg spre centrul mamei Pământ – te simți legat de imensitatea planetei.
Și sentimentul de STABILITATE și CENTRARE interioară este extraordinar.
Am ascultat recent o poveste a unei psiholoage care și-a învățat copilul de 9 ani să ”se împământeze” de câte ori se simțea înfricoșat sau anxios – de exemplu, înaintea unui test sau examen la școală.
L-a ajutat să facă un exercițiu tip ”vizualizare”, în care să-și închipui cum din tălpile picioarelor cresc niște rădăcini până în centrul Pământului.
Și să respire adânc, simțind cum prin aceste rădăcini vine căldură și cunoaștere, de la Mama Pământ.
Făcând acest mic exercițiu, băiatul a reușit să treacă testele școlare fără nicio problemă, fără să mai aibă palpitații și nopți nedormite de emoții.
Așadar – TALPA PICIORULUI – reprezintă locul nostru de contact și ÎMPĂMÂNTARE – locul în care meridianul Rinichi preia energia pământului și menține vitalitatea internă.
Uitați-vă la încălțămintea pe care o purtăm cu toții.
Cauciuc, plastic, alte materiale sintetice.
Ne-am separat complet de Pământ.
Uitați-vă la grosimea tălpii așa-zișilor pantofi ”la modă” – ce încearcă să ne depărteze și mai tare de contactul cu STABILITATEA planetei.
Uitați-vă la poziția corpului, cu picioarele încrucișate, sau picior peste picior, care ne ține mereu picioarele ”în aer”.
Tot ce facem ne îndepărtează de Pământ.
De la încălțămintea strâmtă, uneori rigidă, alteori din materiale proaste, talpa piciorului se îngroașă, apar bătături, apar răni, apar negi, apar fel și fel de erupții (mai ales fungi și ciuperci).
Pentru că la nivelul tălpii se proiectează primul punct al meridianului Rinichi, știm că pe aici se elimină MULTE TOXINE, pe care rinichii slăbiți ai oamenilor nu reușesc să le evacueze.
Aceste toxine, ce dau transpirație și miros neplăcut al labei piciorului, combinate cu șosetele sau ciorapii sintetici (din derivați petrolieri) și încălțămintea strâmtă (sau de plastic / caucic) afectează grav sănătatea picioarelor.
Suferă în mod deosebit degetele de la picioare, unghiile – dar și tălpile, mai ales partea din față și călcâiele.
Așa cum vă spuneam am văzut întreaga săptămână multă suferință la nivelul tălpii picioarelor, mai ales că este vară, este foarte cald, iar arșița de afară (acidă) a intensificat eliminările de acizi din corpurile oamenilor.
Plus alimentația tuturor a fost mai proastă ca de obicei!
Toată lumea a ”scăpat” la înghețată, pizza, hamsie cu cartofi prăjiți, bere sau alte ”bunătăți” de sezon – în combinație ”mortală” cu fructele!
Se știe că fructele intensifică eliminările de toxine.
Dacă și introducem toxine în sistem, în același timp cu fructele, în plin sezon de arșiță (când corpul evacuează rapid și ușor tot ce nu-i trebuie și nu-i priește) – atunci vom observa indigestii, vărsături, diaree, dar și erupții de toate felurile.
La nivelul piciorului, am văzut la pacienții consultați la cabinet, în săptămâna care a trecut, multe erupții pe tălpi (ciuperci, eczeme și diferite eliminări), am văzut edeme (umflarea și înroșirea tălpii) urmate de descuamarea pielii, am văzut crăpături ale pielii între degetele picioarelor (tot ciuperci) și am văzut diferite suferințe la nivelul unghiilor (panariții, unghii încarnate sau ciuperci ale unghiilor, care se modifică și încep să se macine).
Toate acestea nu înseamnă decât un singur lucru: ACIDOZĂ LIMFATICĂ.
Stagnare limfatică la nivelul labei piciorului și distrucția țesuturilor prin acizii acumulați (și cu ajutorul ”generos” al ciupercilor, atrase de hrana bună, reprezentată de țesuturile slăbite, pline de acizi!).
Stăm prea mult, întreaga zi, în picioare sau pe scaun (deci cu picioarele ”în jos”) și prea puțin cu ele în poziție anti-gravitațională (”în sus”) încât acizii se acumulează constant EXACT ÎN LABA PICIOARELOR!
Există și o proiecție a unor meridiane de acupunctură, la nivelul degetelor picioarelor, care ne arată și modul în care emoțiile noastre pot afecta aceste părți:
– la nivelul degetului mare – meridianul splină-pancreas (griji, luarea deciziilor)
– la nivelul degetelor 2 și 3 (după cel mare) – meridianul ficat (furie, frustrare)
– la nivelul degetului al patrulea – meridianul vezică biliară (amărăciune, nemulțumire, iritabilitate)
– la nivelul degetului cinci (cel mic) – meridianul vezică urinară (eliminările, eliberarea a tot ce nu mai avem nevoie, eliberarea de frici sau de anxietăți).
Mi-am observat degetele mele de la picioare – care sunt înconvoiate, îndoite și cu diferite suferințe – ba la piciorul stâng, ba la piciorul drept.
Am realizat cum și la acest nivel, întocmai precum și la nivelul feței, a palmei, a urechii și al spatelui – se proiectează TOATE PROBLEMELE fizice și emoționale cu care se confruntă organismul meu în acest moment.
Am avut un moment de revelație când am înțeles de ce în multe culturi (precum în cea asiatică sau cea islamică) există tradiția spălatului pe față, a mâinilor și picioarelor – atât înainte de rugăciune, cât și înainte de masă.
Rugăciunea înseamnă ”hrănirea” sufletului.
Masa înseamnă ”hrănirea” corpului.
Iar spălatul ”periferiilor” corpului – fața, mâinile și picioarele – simbolizează, de fapt, spălarea întregului corp și îndepărtarea impurităților ”agățate” în cursul vieții obișnuite, înainte de a introduce ceva nou în organism (sau în suflet).
TREBUIE SĂ SCOȚI VECHIUL – PENTRU A PERMITE NOULUI SĂ INTRE!
În procesul de detoxifiere – am observat că cele mai multe simptome (dureri) ale oamenilor, pe măsură ce avansează în degradarea și degenerarea corpului – devin vizibile la nivelul picioarelor, mâinilor și capului.
ȘI am înțeles acest lucru, când am realizat că aceste regiuni ale corpului sunt cele mai îndepărtate de ”căile de eliminare” (rinichi, intestine).
Ce interesant că majoritatea înțelepților lumii au observat aceste conexiuni, cu mii de ani înainte!
Vă propun pentru săptămâna care urmează – să aveți grijă în mod deosebit de PICIOARE – de LABA PICIOARELOR.
De câte ori puteți – mergeți desculți pe nisip sau pe iarbă, încercând să oferiți un ”masaj” natural tălpii piciorului (și mult dorita ”re-împământare”!).
Câteva ședințe de reflexoterapie (dacă o agreeați și aveți unde să o faceți) vă pot fi de un FOARTE MARE FOLOS.
Fiți mai atenți ca de obicei la încălțămintea pe care o purtați și la efectul acesteia asupra picioarelor. Dacă ceva vă strânge, vă roade, vă apasă, vă creează cel mai mic disconfort – aruncați (sau dați) încălțămintea respectivă și luați-vă ceva confortabil și lejer.
Purtați încălțăminte ușoară, acum în vară, lăsați piciorul ”să respire” – încercând să evitați plasticele sau cauciucul.
Pielea sintetică sau pânza (cât mai naturală) ar fi materialele de preferat.
Am văzut modele de sandale ingenioase făcute din fire de ață, interesant împletite.
Imaginația omenească nu are limite, când este vorba de găsit soluții, IMPORTANT ESTE SĂ IDENTIFICĂM PROBLEMA!
Oferiți-le picioarelor dv momente de răsfăț – câte o baie cu apă și sare – sau cu apă și uleiuri esențiale – un auto-masaj cu ulei de cocos (mai ales dacă aveți pielea groasă și crăpată la nivelul tălpii) și chiar un auto-masaj cu o minge sau bucățele rotunde de lemn (un făcăleț!) pentru talpa piciorului.
Există niște ”grătare de lemn” pentru presopunctură – ce pot fi folosite cu mult succes, în liniștea casei – pentru masarea labei piciorului.
Pe Internet, găsiți nenumărate exerciții pentru laba piciorului – pentru flexibilitatea gleznei sau pentru masarea tălpii.
Mersul cu bicicleta mișcă dinamic laba piciorului. Multe sporturi ajută la dinamizarea piciorului – dar ATENȚIE LA ÎNCĂLȚĂMINTEA SPORTIVĂ (uneori este cea mai rea alegere cu putință!), mai ales la șosete!
Nu purtați șosete ”de plastic” pe piciorul gol – veți ”înăbuși” complet pielea și funcționarea normală a eliminărilor!
Sportul care ajută enorm laba piciorului este ÎNOTUL (”datul din laba piciorului” în apă exersează puternic toți mușchii tălpii!).
Vă așteptăm pe toți la mare, la Constanța, apa este deosebit de caldă și plăcută, iar combinația de săruri naturale a apei mării reprezintă o terapie fără egal în vindecarea suferințelor piciorului.
Așa am reușit și eu să-mi tratez piciorul traumatizat – cu băi în mare frecvente, chiar de două ori pe zi, dimineața și seara, și expunere la soarele blând și vindecător al după-amiezii.
Apa de mare și soarele, alături de dieta cu fructe – au reprezentat medicamentele principale de vindecare ale piciorului meu traumatizat (da, s-a vindecat în cele din urmă!).
Puteți face multe alte activități interesante, în săptămâna dedicată îngrijirii picioarelor.
Faceți-vă curat printre pantofi – sortați-i – evaluați ce vă place, ce nu, ce purtați cu plăcere, ce nu – și dați toată încălțămintea care nu vă mai servește.
Dacă simțiți nevoia, luați-vă încălțăminte nouă – având drept criterii fundamentale COMODITATEA, materialele naturale și starea de bine a piciorului DIN PRIMA ÎNCERCARE!
Aveți încredere în senzația corpului, nu în evaluarea vânzătorilor de la magazinele de pantofi, care vă vor spune mereu ce bine vă vin pantofii!
Fiți atenți la postura corpului, mai ales când stați pe scaun.
Încercați să stați cu ambele tălpi pe pământ.
Controlați-vă tendința de pune picior peste picior (cea mai dăunătoare poziție cu putință) sau să încrucișați picioarele, când stați jos. Dacă țineți ambele tălpi pe pământ și fundul bine fixat pe scaun – aveți o bază stabilă de ședere și spatele poate să stea drept.
Fiți atenți, periodic, la modul în care stați pe scaun, indiferent că este scaunul la mașină, la servici sau fotoliul de acasă.
Seara, când vă relaxați, puneți picioarele sus, pe o pernă – să ajutați la drenajul limfatic al labelor picioarelor.
Exerciții ușoare, precum lumânarea sau bicicleta (rotația picioarelor în aer) sau mai aventuriere, precum statul în cap – ajută enorm la drenajul limfatic al picioarelor, în special al labelor – care toată ziua stau îmbăiate în acizi!
Dușurile reci la nivelul labelor picioarelor – ajută la răcorirea generală a corpului. Se pot alterna dușuri reci, cu dușuri calde (funcție de gradul de confort resimțit de persoană), pentru a îmbunătăți circulația la nivelul picioarelor.
Îngrijiți-vă cu atenție și cu dragoste picioarele.
Ele vă poartă prin lume – sunt simbolul MERSULUI ÎNAINTE către viitor.
Orice durere, orice suferință, orice bubă indică FRICA DE VIITOR (sau ”agățarea” de trecut”).
Vă reamintesc LECȚIA PICIOARELOR:
ESTE NEVOIE SĂ ELIBERĂM TRECUTUL, VECHIUL, PENTRU A PUTEA FACE LOC PENTRU NOU ȘI VIITOR!
Tot avem o lună NOUĂ puternică, marți, pe 2 august – cea mai bună zi a lunii pentru CURĂȚENIE – ELIBERARE – ELIMINARE.
În această zi – toate măsurile de ”curățenie” și vindecare sunt MULT MAI EFICIENTE decât în alte zile.
Profitați de energiile Universului și îngrijiți-vă organismul și viața.
ÎMPĂMÂNTAȚI-VĂ prin reluarea legăturii cu Mama Pământ și continuați mersul înainte, PAS CU PAS.
Ființele umane sunt destinate SĂ EVOLUEZE.
Acesta este scopul lor pe Pământ.
Să aveți o altă săptămână de vară extraordinară și vindecătoare,
Cu iubire, tuturor,
Sorina
http://www.centrulnatura.ro/saptamana-picioarelor/