Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:53 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Uleiul de cătină, protector împotriva factorilor agresivi de mediu

ro

25 May, 2021 00:00 3089 Marime text
  • Cât privește uzul extern al uleiului de cătină, acesta se folosește în cazul arsurilor, direct pe locul afectat, dezinfectat în prealabil.
  • Un strat subțire, aplicat pe piele, protejează pielea împotriva factorilor agresivi de mediu, printre care se numără frigul, radiațiile ultraviolete și alte tipuri de radiații cu efecte nocive asupra pielii.
 
Cătina, sau Fructus Hippophae, este un arbust fructifer spinos care se întâlnește de-a lungul malurilor, râurilor sau în prundișuri, întinzându-se de la coastele Atlanticului în Europa, până în Mongolia de nord-vest și China nord-vestică. Poate ajunge la înălțimea de doi metri, fructele sunt de culoarea galbenă ori portocalie, frunzele au colorit mai închis pe partea superioară, iar pe partea inferioară o culoare argintie.
 
De la cătină se folosesc fructele proaspete sau uscate, care se pot recolta începând cu mijlocul lunii august, până la sfârșitul lui octombrie.
 
Fructele se pot conserva la congelator, iar uscarea trebuie făcută la o temperatură de 80 de grade, pentru a-și păstra proprietățile. Fructele au un gust acrișor astrigent.
 
Fructul de cătină conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. În fructele coapte, conținutul depășește 400-800mg/100g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în suc sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Regăsim și celuloză, betacaroten (în procent net superior celui din morcov), microelemente precum fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu; acid folic, ulei volatil, fitosteroli, acid nicotinic, etc.
 
Cât privește uzul extern al uleiului de cătină, acesta se folosește în cazul arsurilor, direct pe locul afectat, dezinfectat în prealabil. Un strat subțire, aplicat pe piele, protejează pielea împotriva factorilor agresivi de mediu, printre care se numără frigul, radiațiile ultraviolete și alte tipuri de radiații cu efecte nocive asupra pielii. În cazul degerăturilor, se aplică ulei de cătină atât cât poate absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmează să fie expuse la frig.

Cătina se poate consuma cu miere, după cum urmează: se iau 400g de cătină și se pun într-un borcan de sticlă de 800g, apoi se adaugă miere cât să acopere stratul de cătină. Se consumă câte o linguriță, de trei ori pe zi și se păstrează la frigider.
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro


 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii