Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:15 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piersici - ca în copilăria mea

ro

12 Aug, 2017 09:45 9489 Marime text


Haideți ca în vara aceasta să sprijinim producătorii și micii întreprinzători locali!

Zilele care au trecut, a trecut pe la mine pe la cabinet o pacientă de-a mea, care ne-a adus niste lăzi cu piersici extraordinare, zemoase, bune, coapte – chiar prea coapte. Este o doamnă întreprinzătoare, care a investit într-un teren în apropiere de Gradina, Cheia, în jud Constanța și cultivă câteva hectare de pomi fructiferi.

Fără să-i stropească și fără să-i trateze prea mult, arborii produc fructe minunate, dar puțin rezistente (NORMAL!).

Și oamenii din livadă s-au trezit în situația de a arunca la gunoi zeci de lădițe de fructe, pentru că s-au copt rapid datorită căldurii, nu rezistă prea mult și magazinele nu acceptă perisabilitatea fructelor naturale.

Situația respectivă m-a atins, la nivel energetic, și m-am decis să vă prezint tuturor această mică comoară din județul Constanța – livada cu piersici și nectarine din comuna Gradina, Constanța (www.piersici-romanesti.ro).

Am mâncat la o masă aproape 2 kg de piersici ca în copilăria mea, zemoase, dulci, gustoase.

Și nu doar eu am făcut asta.


Ci inclusiv niște cunoștințe de-ale mele, foarte mofturoase cu privire la fructe.

Un domn cu gusturi foarte foarte selective a înghițit aproape nemestecate 3 piersici, una după alta, oftând și el (ca și mine): ”parcă sunt piersicile de altădată de la Nazarcea!”.

Dacă aveți mașină și doriți să vă plimbați în week-end în afara Constanței – faceți o vizită la minunata livadă de piersici de la Grădina!

Și luați-vă piersici pe săturate, pentru consum direct, pentru compot și gemuri de iarnă.


Testați bunătățile cultivate cu efort de micii producători locali.

Dacă ieșiți cu mașina din Constanța și mergeți să vă luați piersici de la Grădina, nu uitați la întoarcere să vă opriți la mănăstirea Sf. Casian – de unde puteti procura cea mai bună miere din Constanța: mierea de Facelia.

Facelia este o plantă meliferă, adusă tocmai din Grecia, și datorită căreia se obține o miere gustoasă, asemănătoare ca aspect cu cea de rapiță (arată ca un șerbet) dar mai cremoasă și mult mai satisfăcătoare.

Desigur, puteți găsi mereu la magazinul mănăstirii fel și fel de sucuri răcoritoare preparate cu miere (socată, ghimbirată și multe altele) și felurile alte suprize și bunătăți (pateuri vegane, în perioadele de post, sau fagure de miere, natural și multe altele).

După ce explorați nordul județului Constanța și descoperiți darurile sale, nu uitați nici de sud.

Am să amintesc aici de Ferma verde din Agigea (www.legumesanatoase.ro), care de câțiva ani buni ne oferă legume și fructe bio de cea mai bună calitate – roșii (câteva soiuri), ardei, dovlecei, verdețuri, kale, pepeni galbeni și multe altele.

Mi-am luat zilele trecute de la Ferma verde Agigea (magazinul de desfacere de pe str. Portiței nr. 2 – lângă MegaImage Trocadero) niște roșii soiul pink (mie îmi plac un mic mai moi, pentru că sunt mai coapte și mai dulci) pe care le-am savurat ca pe mere.

De mult n-am mai mâncat roșii atât de gustoase și aromate.

Nici măcar nu le-am făcut salată, pentru ar fi fost o risipă de aromă și savoare (s-ar fi pierdut gustul lor printre celelalte legume).

Dacă doriți, puteți merge cu copii la  Ferma verde din Agigea, să le vizitați serele și să cereți permisiunea să culegeți direct din interior roșii, castraveți, ardei, vinete, dovlecei și alte trufandale de vară. Este o ocazie extraordinară pentru copiii de la oraș să vadă cum se produc alimentele pe care le consumă și să participe la ”culegerea” hranei.

Să nu uitați de producătorii locali – oameni inimoși și muncitori, care se străduie cu greu să rămână pe o piață unde magazinele mari abundă de mărfuri importate din țări foarte îndepărtate

Recent am luat mere bio de la Lidl, aduse din Noua Zeelandă! Și am zâmbit văzând eticheta. Chiar așa? ajungem să aducem mere, în România, tocmai din Noua Zeelandă? Și piersicile noastre spectaculoase se strică în livezi, pentru că nu există distribuitor care să accepte piersici bio, ce se degradează în 2-3 zile, tocmai pentru că sunt naturale? În schimb merele ”bio” din Noua Zeelandă, care stau nemodificate și neatinse de muște sau viermi săptămâni întregi, sunt absolut în regulă!

Ciudat, nu-i așa?

Sau ”normal” în lumea anormală a comerțului!

Și tot discutând despre micii investitori locali, vreau să vă amintesc de locurile din care îmi mai procur produsele bio, de toate felurile, de la diferite gustări și ”ronțăieli” fără gluten, până la gemuri fără zahăr, dulciuri naturale (fie raw-vegane, fie făcute cu ingrediente sănătoase) și până la salate și fresh-uri tip detox, ce mă ajută mult în decursul dietei pe care o aleg, pentru funcționarea corpului fizic.

Am vizitat recent ”Cămara Mariei”,  un mic magazin cu produse naturale, deschis pe strada Izvor 3, aproape de colțul cu str. Poporului (nu departe de Trocadero).

Și am găsit și aici o mulțime de bunătăți și o preocupare intensivă a doamnei care a deschis magazinul de a aduce produse de bună calitate, din toate gamele de alimente (carne, lactate, legume, fructe, gemuri, conserve, biscuiți, crackeri etc etc). Aici găsiți produse fără sare, fără zahăr, fără gluten, fără conservanți și mai ales, multe produse manufacturate de mici producători locali.

Locurile favorite în care îmi servesc masa, când nu am timp să-m pregătesc acasă salatele sau fresh-urile – sunt ”Cămara cu merinde” – Bd. Mamaia 180 și ”Pofta de verde” – Str. Chiliei nr. 2 (colț cu Nicolae Iorga).

În ambele locuri, găsesc salate și diferite felurile preparate raw-vegan, dulciuri raw vegan, înghețatele raw vegane – preferatele mele și diferite fresh-uri și sucuri sănătoase și răcoritoare.

Vara aceasta am decis să nu mai călătoresc, să rămân în Constanța, să stau la cabinet și să mă întâlnesc cu pacienții mei din toată țara și din lume, să colind orașul și județul, să caut surse bune de mâncare și să mă bucur de tot ce înseamnă căldură, fructe și ”luna lui Cuptor”.

De aceea, am putut să descopăr atâtea locații și oameni deosebiți și mi-am dorit să împărtășesc cu voi toți ceea ce am aflat.

Îmi voi continua călătoria proprie a vindecării și am să mai împărtășesc din etapele ei, așa cum se conturează pe parcurs, cu sufletele minunate, ce sunteți mereu alături de mine.

Am primit enorm de multă iubire și susținere de la multe persoane cu care m-am văzut, la cabinet, și cu care mă întâlnesc doar o dată pe an sau la câțiva ani.

Și am atâta recunoștință pentru toate darurile de energie primite, încât oglindesc înmiit înapoi toată susținerea și iubirea.

Așa cum fiica mea Silvia și prietena ei Inga, au cunoscut România, străbătând-o în lung și lat, vara aceasta eu am cunoscut mai detaliat Dobrogea, făcând același demers de descoperire.

De fapt, am cunoscut Constanța, stradă cu stradă și cartier cu cartie – și apoi am ieșit din oraș, în împrejurimi.

Și tot am descoperit o mulțime de frumuseți, noutăți și surprize.

Nu este nevoie să facem călătorii foarte lungi.

Chiar și în apropierea noastră (uneori sub nasul nostru) sunt locații uimitoare, ce ne așteaptă să le descoperim.

O vară minunată vă doresc tuturor, în continuare,

Și să vă bucurați de energia săptămânilor dintre Eclipse, de soare, de fructele verii și de starea de vacanță,

 

Cu iubire, din inimă,

Sorina

https://www.centrulnatura.ro/piersici-ca-in-copilaria-mea/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii