Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Un Marțișor mai altfel!

ro

03 Mar, 2015 09:29 2280 Marime text
Începutul primăverii este marcat de ”ritualul” Mărțișorului, căruia fiecare îi atribuie o altă semnificație.
În Mărțișor se regăsește dualitatea lumii în care trăim, pentru că firul său alb-roșu amintește de dualitatea Spiritului (lumina) și a Materiei (sângele) îmbinate într-un tot, într-un UNU.

Suntem ființe materiale ȘI în același timp ființe de lumină, de energie și este important să ne re-amintim iar și iar aceste două părți componente ale făpturii noastre.

Mi-a plăcut mult experimental ”culinar” cu Yee Sang-ul realizat la Anul Nou chinezesc așa că am să vă dăruiesc de Mărțișor două rețete interesante – pentru cei care doresc să treacă acest ”ritual” diferit.

Ambele rețete sunt preluate de pe canalul de youtube de la Kristina Raw Vegan, o tânără promotoare a alimentatției fără foc.

Prima rețetă este o înghețată foarte simplă (care poate fi făcută și ca o ”budincă”, daca nu doriți să serviți ceva rece în această perioadă a anului).

ÎNGHEȚATĂ de BANANE cu căpșuni (sau zmeură).

ALB ȘI ROȘU – în farfuria noastră!

Sunt doar patru ingrediente – banane, căpșuni, scorțișoară și vanilie.
Într-un blender veți pune banane reci, puse la congelator să se întărească puțin, scorțișoara și vanilia. După ce omogenizați crema, o veți turna în vasul de servit. Spălați blender-ul și adăugați căpșunile (sau zmeura) separate și mixați bine – iar crema obținută o veți combina cu cea de banane, dar amestecând cu grijă, cu o spatulă, să nu se omogenizeze complet cele două, să rămână în straturi alb-roșii. La final, decorați cu câteva fructe de căpșună sau zmeură.
Un desert delicios și simplu pentru ziua de Mărtisor.


Pentru cei care înțeleg engleză – vă ofer videoclipul Kristinei, unde să vedeți pas cu pas prepararea acestei rețete.

PRĂJITURĂ RAW VEGAN CU CĂPȘUNI

Această prăjitură a fost potrivită și pentru Sf. Valentin, dar este la fel de utilă și pentru 1 Martie, când ne declarăm iubirea față de Natură – iar Natura își declară iubirea față de viață și anunță reînceperea creșterii Luminii.
Este o prăjitură puțin mai complicată – dar merită efortul – și mai ales, merită implicarea copiilor în prepararea sa.
Necesită să aveți în bucătărie un blender de mare viteză și un procesor de alimente, precum și o formă de prăjitură.

Ingredientele pentru această rețetă sunt:

Pentru ”crusta” prăjiturii – aveți nevoie de un procesor alimentar (cu cuțite) pentru mărunțirea ingredientelor: curmale umede și moi (le găsiți la Carrefour), smochine uscate, câteva stafide albe, puțină scorțișoară și o bucată de păstaie de vanilie.

Toate aceste ingrediente se vor amesteca în procesor și apoi se vor adăuga în forma pentru prăjituri, la baza ei, apăsând bine cu mâna, să formeze o bază pe care vom adăuga restul componentelor.

Pentru prăjitura propriu zisă:
Vom face câteva straturi suprapuse:
Primul strat – căpșuni tăiate felii, și suprapuse peste ”crusta” de la bază.
Al doilea strat este format din ”frișca raw-vegan” – preparată din lapte de migdale, 1-2 banane (ținute puțin la congelator, să fie înghețate), puțină pulpă de nucă de cocos (proaspătă, de la o nucă din piață, sau fulgi de cocos) și caju crud (ținut la înmuiat înainte de folosire), puțină scorțișoară și o bucățică de păstaie de vanilie.
Puteți să renunțati atât la pulpa de cocos, cât și la caju, dacă doriți să faceți această rețetă cât mai săracă în grăsimi, în schimb, să folosiți mai multe banane înghețate, laolaltă cu laptele de migdale.
Odată frișca vegană preparată, se pune un strat deasupra căpșunilor.
Al treilea strat este din nou din felii de căpșuni.
Al patrulea strat – va fi un strat de cremă amestecată din frișca raw-vegană cu căpșuni. Și acesta se va adăuga peste căpșuni.
Al cincilea strat – este format din felii de căpșuni.
Al șaselea strat va fi format din căpșuni și curmale – amestecate la blender-ul de mare putere. Acest amestec va arăta ca un gem de căpșuni, ce se va pune la ”vârful” prăjiturii.
La final, vom adăuga încă un strat de felii de căpșuni.

Întreaga prăjitură se va introduce în frigider câteva ore, pentru a se întări bine.

Pentru cei care știu engleză, dar și pentru ceilalți care nu știu – puteți privi acest video al Kristinei și observa cum realizează ea prăjitura, pas cu pas.

După ce se scoate din frigider, prăjitura poate fi servită – împreună cu cei mai mofturoși membrii ai familiei – nu cred că va rezista cineva la această minunăție de prăjitură alb-roșu!
Dacă vi se pare prea complicată această rețetă, puteți să o puneți deoparte, până apar căpșunile (nu peste mult timp!) și să o încercați atunci.
Sau poate îi convigem pe cei de la Bistraw din Constanța să o prepare, ca o noutate la meniul lor raw-vegan.
Sau o puteți face într-o variantă mult mai simplă, doar cu un strat sau două.

UN MĂRȚIȘOR CULINAR PENTRU TOATĂ LUMEA

Din iubire pentru corp și pentru spiritul care îl locuiește – v-aș propune să NE JUCĂM astăzi de Mărțișor în bucătărie.
Tot trebuie să pregătim ceva pentru cei dragi.
Așa că…..de ce să nu facem ”un mărțișor”?

V-aș propune ca fiecare să încercați să faceți astăzi un fel de mâncare ROȘU-ALB – cât mai creativ și mai imaginativ.
Un Mărțișor ”culinar” – ca o alternativă la micile simboluri artistice care se oferă pe ziua de astăzi.
Poate fi un fel de mâncare, poate fi un desert, poate fi chiar o supă cremă de roșii cu smântână din caju (vegană) – sau poate fi orice altceva.

Important este să fie ceva cu care să serbați, împreună cu toată familia – RITUALUL ÎNCEPERII PRIMĂVERII.

Dacă nu aveți inspirație, întrebați copiii și colaborați cu ei în realizarea ”bunătăților” alb-roșii!
Îngerii noștri sunt principalii noștri îndrumători pe Pământ.

O PRIMĂVARĂ LUMINOASĂ ȘI PLINĂ DE INSPIRAȚIE TUTUROR!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii