Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:34 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificări extreme ale corpului, după cum le cere tradiţia de sute de ani

ro

17 Aug, 2011 15:34 5102 Marime text

lip.jpgDacă oamenii cu corpurile complet acoperite de tatuaje sau de piercinguri ni se par extremi, ei, în realitate, nici nu se compară cu adevăraţii maeştrii ai modificării corpurilor: persoane care respectă cultura locală , de sute de ani.

Cea mai celebră modificare o prezintă femeile din tribul Kayan din Thailanda, originar însă din Burma. Ele îşi lungesc gâturile cu inele aurite, atât de mult, încât nu ar mai putea supravieţui fără ele. Femeile încep să le poarte la vârsta de cinci ani. Deşi pare că inelele le întind gâtul, în realitate ele împing în jos clavicula, schimbând unghiul umerilor.

Din păcate, în ziua de azi, femeile care poartă aceste inele sunt folosite de guvernul Thailandez în scop turisitc şi trăiesc în sate create special pentru turişti, din care nu pot să plece, ca un fel de grădină zoologică umană.

O altă modificare celebră a corpului este discul din buză, utilizat de tribul Mursi din Etiopia. Potrivit tradiţiei, cu şase luni înainte ca o fată să se mărite, se face o mică incizie în buza de jos, în care se pune un băţ. De-a lungul timpul, în buză se introduc discuri din ce în ce mai mari. Pentru ca discul să stea "bine" acolo, multor fete li se scot câţiva dinţi din partea de jos.

Antropologii nu au reuşit să afle de ce tribul recurge la aceste modiificări ale corpului. Femeile sunt desfigurate, suferă, nu pot vorbi normal şi salivează în exces,întrucât practic le lipsesc dinţii şi buza de jos.

Mai puţin cunoscute sunt tatuajele San Yak, pictate pe întreg corpul, de sute de ani, în Thailanda şi Cambodgia. Tatuajele sunt un amestec între rugăciuni budiste, imagini şi vrăji ale şamanilor, care au supravieţuit religiei hinduse, pre-budiste, din Asia de Sud-Est.

Din cauza naturii religioase ale acestor tatuaje, călugării budişti sunt cei care tatuează oamenii folosind metoda unor ace lungi de metal, cu care introduc cerneala sub piele. Nivelul detaliilor este uimitor, având în vedere instrumentele rudimentare. Tatuajele San Yak sunt precum nişte amulete religioase: se crede că îndepărtează spiritele rele şi aduc mult noroc.

www.realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SAMURAI 17 Aug, 2011 20:12 frumosi si frumoase mai sunt astia/astea