Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monştrii care au speriat Terra (galerie foto)

ro

13 Sep, 2011 01:00 7297 Marime text
balena_gigantica_04452600.jpgCaracatiţe gigantice, un crocodil de o tonă, numai bun de filmele lui Spielberg. Iată o listă cu portretele celor mai mari monştri ai Terrei.

Crocodilul de o tonă, pentru prinderea căruia au fost necesari 100 de oameni, descoperit recent în Filipine, este doar ultimul dintr-o listă lungă de animale gigantice care au devenit vedete media, atunci când au fost prinse.

Recent, un animal care păreaun şobolan uriaş a fost observat pe străzile New Yorkului, în timpul uraganul Irene.

Pescarii americani au descoperit tot anul acesta un calmar gigantic, de aproape 8 metri lungime, pe coasta Floridei. Calmarul ar fi murit din cauza naturale. Această specie se reproduce o singură dată în viaţă, după care mor.Calmarii din această specie pot ajunge la 18m lungime şi pot cântâri peste 450kg. Ei duc o viaţă misterioasă în adâncurile oceanului, aşa că nu se cunosc multe despre reproducerea lor, ecologia şi durata de viaţă.

La începutul lui 2011, o balenă rară, uriaşă, a eşuat pe o plajă din Marea Britanie. Balena nordică cu înotătoare (Balaenoptera physalus) de 17m, al doilea animal din lume ca mărime şi specie pe cale de dispariţie, a fost găsită pe malul mării, în Lynmouth, Devon, singura în ultimii 20 de ani. Balena nordică cu înotătotare este al doilea animal din lume ca mărime, după balena albastră, ajungând la 26m lungime şi 80 de tone. Este o specie ameninţată cu dispariţia şi trăieşte în principal în emisfera sudică, însă populaţii mai mici au ajuns şi în nordul Atlanticului.

Caracatiţele gigant, de exemplu, sunt foarte greu de capturat vii. Cercetătorii japonezi au reuşit să le fotografieze în adâncuri, în 2005, iar un exemplar de o jumătate de tonă - probabil cel mai mare specimen prins până acum a ajuns laMuzeul Naţional din Noua Zeelandă. Oamenii de ştiinţă au intrat în posesia acestei bestii care a fost prinsă, din întâmplare, în plasele pescarilor în oceanul Antarctic şi care a fost îngheţată pentru a fi prezervată cât mai bine. Creatura măsoară aproape 11 metri în lungime şi cântăreşte 493 de kilograme.

În ceea ce priveşte creaturile trecutului, în 2009, oechipă de cercetători a descoperit în jungla columbiană fosilele unui şarpe lung de 13 metri, ce cântărea aproximativ 1,25 tone. Animalul este cel mai lung şarpe descoperit vreodată.Titanoboa cerrenjonensis era un şarpe constrictor gigantic care a trăit acum 60 de milioane de ani, în Palocen, în pădurile tropicale din America de Sud. Acesta se hrănea în principal cu crocodili şi broaşte ţestoase gigantice.Existenţa sa aduce o verigă lipsă a evoluţiei, după cum au explicat cercetătorii în revista Nature: înainte de această descoperire, nu a fost găsită nicio fosilă de vertebrate între 65 şi 55 de milioane de ani în America de Sud.

Sursa: Realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii