Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tineret mândria ţării Perle de la Bacalaureat

ro

05 Jul, 2014 11:05 3890 Marime text


Inima este cel mai important organ genital al omului.

Cu ajutorul câinelui Victoria Lipan şi-a găsit foarte repede zăcămintele soţului.

În 1877 trupelor ruseşti li s-a permis să traverseze teritoriul României, împreună cu tancuri şi avioane, iar românii le-au dat mâncare şi cazare contra cost.

Poezia "Sburătorul" de Ion Hâş Rădulescu este un omagiu adus aviatorilor romani.

Mircea cel Bătrân a fost înmormântat la Cozia împreună cu umbra sa

Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia.. În "Scrisoarea a treia" se desfăşoară bătălia de la Rovinari.

Mircea cel Mare, care prima dată a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obrăznicie, şi-l face în tot felul, ca pe o albie de porci. Când Baiazid îl întreabă arogant "Tu eşti Mircea?", domnitorul roman nu se pierde cu  firea şi îi răspunde la fix: "Da-mpărate! ".  Până la urma Mircea cel Mare, deşi bătrân îl va îngenunchia pe trufaşul otoman cu câteva proverbe şi zicători bine plasate.


Împăraţi cu care lumea nu putea să se mai împace au venit şi la noi în România şi au cerut pământ şi de băut, dar cum veniră s-a lămurit cu cine are de-a face şi s-a dus de-a berbeleacul cu pleava  spulberată, c-au rămas doar câteva de bucăţi de eniceri şi spahii  fugind, dintre care este amintita "înspre Dunăre, o mână."

La a-2-a parte a subiectul cerinţă este compunerea unei scrisori către o persoană imaginară pe nume Paula. Un elev răspunde(în scris):"Eu nu mai scriu scrisori pt k am internet... şi pe Paula nici nu o cunosc!"

Manole a pus-o pe Ana la zid şi a început să o lucreze.

Poema "Mioriţa" circula pe baza orală, adică nu a fost scrisă, din motive tehnice. În balada "Mioriţa" este vorba de trei ciobani care complotează împreună să-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul "Mioriţei" a spus că la cap să-i puie diverse categorii de  fluiere.


Mulţimile de boieri exploatatori îşi ţineau banii numerar  în pungi. Haiducii îi atacau şi îi uşurau de bani în toate baladele.

Calin ţine de mână mireasă care are părul lung de fericire. Ea luptă să pună mâna pe dragostea flăcăului.

Poetul îşi aşteaptă iubita ca împreună să cutremure o barcă.

Ion Creangă s-a născut între anii 1887-1889.

Nichifor Lipan a avut fericita ocazie de a nu se mai întoarce acasă fiind jefuit de nişte oameni invidioşi.

În romanul "Răscoală" personajul principal este poporul şi  marea masă a ţăranilor.

Dimitrie Cantemir a avut un rol însemnat în viaţa sa.

Nichifor Lipan stătea "pe spate cu fatza în jos"..

Haiducii din doine, balade şi idile erau liberi şi fericiţi ca păsările, animalele şi peştii care zburda prin codri. De cum venea primăvara, haiducii cei harnici plecau în pădure. Acolo ei cântau suflând din frunză şi lăsându-i pe boieri cu buză umflată.

Latina clasică este o limbă moartă, care nu se poate vorbi decât în scris. După căderea Imperiului roman, o parte din latina clasică defunctă a devenit bulgara. Limba română are la bază latina bulgară, amestecată cu elemente de dacă şi o groază de cuvinte slabe. În secolul al XV-lea, limba vorbită de popor era considerată vulgară şi n-o vorbea nimeni.

Basmul este o poveste mai lungă, poate fi chiar cât o carte groasă, şi are atâtea personaje că nu le mai ţii numărul dar trebuie să fii atent la fabulă că te întâlneşti cu ea şi în final.

În cunoscuta baladã Mioriţa, sunt descrise câteva întâmplãri în care sunt implicate doi criminali, o oaie turnãtoare, şi un cioban care şochează prin prostia lui.

Toma Alimos era viteaz pentru cã cu o mânã conducea  calul, cu o mânã îşi ţinea maţele şi cu o mânã se bãtea cu Manea..

Zoe şi Tipãtescu se iubeau pe la spate.

Împãratul avea o grãdinã şi în fund un mãr.

Eminescu este trist pentru cã nu a reuşit sã facã nimic în viaţă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii