GastroArt Cremă de vanilie (rețetă interbelică)
GastroArt: Cremă de vanilie (rețetă interbelică)
16 Mar, 2022 09:00
ZIUA de Constanta
1901
Marime text
Se pune un baton de vanilie înttr-o cratiță cu ½ litru de lapte clocotit. Se acoperă și se lasă să stea astfel ¼ de oră. Se freacă bine într-un castron 4 ouă întregi cu 175 gr. zahăr și 60 gr, făină și se toarnă lapte fierbinte câte puțin mestecându-l întruna cu lingura de lemn.
Se pune apoi pe mașină la foc mic mestecând mereu ca să nu se prindă crema de fund. După ce începe să fiarbă se mai ține 2-3 minute și se dă deoparte.
Se adaugă unt proaspăt cât 2 alune și se mai amestecă din când în când până se răcorește de tot, ca să nu se facă peliță deasupra. Dacă dorim să fie mai fină, se pune în loc de 4 ouă întregi 6 gălbenușuri (fără albuș).
Dacă atunci când e pe foc observăm că crema devine grunjoasă, se dă repede la o parte și se așează cratița cu fundul în apă rece și se bate bine, apoi cu telul până dispar grunzii.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Despre GastroArt.ro
Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).
Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.
Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.
Sursa foto și text: GastroArt.ro
Citește și:
GastroArt Dulceață de gutui (rețetă interbelică)
GastroArt Dulceață de struguri (rețetă interbelică)
Se pune apoi pe mașină la foc mic mestecând mereu ca să nu se prindă crema de fund. După ce începe să fiarbă se mai ține 2-3 minute și se dă deoparte.
Se adaugă unt proaspăt cât 2 alune și se mai amestecă din când în când până se răcorește de tot, ca să nu se facă peliță deasupra. Dacă dorim să fie mai fină, se pune în loc de 4 ouă întregi 6 gălbenușuri (fără albuș).
Dacă atunci când e pe foc observăm că crema devine grunjoasă, se dă repede la o parte și se așează cratița cu fundul în apă rece și se bate bine, apoi cu telul până dispar grunzii.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Despre GastroArt.ro
Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).
Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.
Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.
Sursa foto și text: GastroArt.ro
Citește și:
GastroArt Dulceață de gutui (rețetă interbelică)
GastroArt Dulceață de struguri (rețetă interbelică)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii