Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Găluști cu prune (Rețetă Interbelică)

ro

25 Jul, 2022 10:04 2003 Marime text
Se face un aluat din ½ kgr, cartofi fierți curățați și dați prin mașină, cu 2 linguri de făină, un ou și un vârf de linguriță de sare. Se pun toate pe masa de aluat și se frământă până se face un aluat ca cel de tăieței.

Din el se face un cârnaț gros 2-3 degete, din care se taie bucățele cam de un cm. grosime. Acestea se întind cu mâna și în fiecare se îmbracă o prună frumoasă, fără sâmbure. Se rotunjesc între palme; când sunt toate gata, se fierb în apă clocotită și puțin sărată. Se scurg. Se rumenește pesmet fin într-o tigaie, se pun găluștele, se dau în acest pesmet și se țin până se usucă bine de apă. Se toarnă unt topit și se servesc fierbinți, cu zahăr pisat.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.

Credit foto © Dreamstime.com

Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.


Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Sursă foto-text - GastroArt
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii