GastroArt.ro Prepararea mămăliguței pripite și a celei românești (rețete din 1931)
GastroArt.ro: Prepararea mămăliguței pripite și a celei românești (rețete din 1931)
10 Nov, 2021 11:26
ZIUA de Constanta
2119
Marime text
Mămăliguța pripită se face într-un ceaun.
Se pune în ceaon ½ apa și ¼ mălaiu. La cea Românească la ½ g. apă punem 300 g. mălaiu. Punem în apa din ceaon 3 g. sare și o lăsăm să fiarbă. Dupăce s-a fiert bine, punem mălaiu în forma de ploaie, ca să nu se facă cocoloașe. Totodată mestecăm cu făcălețul sau cu telul. O lăsăm să fiarbă bine și apoi o strângem cu o lingură de lemn muiată în apă. Dupăce am strânso, o lăsăm puțin să se răsufle și o răsturnăm într-o farfurie curată. Mămăliguța Românească se face astfel: punem în ceaon apă, 3 gr. sare și o mână de mălai cernut. Dupăce a fiert punem mălaiul tot odată. O mestecăm cu făcălețul, o lăsăm să se răsufle și o răsturnăm pe fund.
Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.
FOTO: seriouseats.com
Sursă foto și text: Gastro Art
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii