GastroArt Sos de roșii (rețetă interbelică)
GastroArt: Sos de roșii (rețetă interbelică)
19 Apr, 2022 08:27
ZIUA de Constanta
1694
Marime text
Se face un rântaș dintr-o lingură de unt și o lingură de făină. Se stinge cu o ceașcă de supă. Se adaugă 8-10 roșii frumoase rupte în bucăți, o frunză de dafin, puțin pătrunjel verde, o bucățică de zahăr, sare și, cine dorește, piper.
Se lasă să fiarbă la foc mic până ce roșiile se fac ca o piurea. Se trece prin sită, se lasă să mai dea vreo două clocote.
Dacă ni se pare prea gros, mai punem puțină zeamă de carne. După ce s-a luat dela foc, se mai adaugă o bucățică de unt proaspăt. Iarna întrebuințăm bulion de roșii 2-3 linguri.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com
Sursa GastroArt
Despre GastroArt.ro
Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).
Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.
Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.
Citește și:
GastroArt Sos de hrean (rețetă interbelică)
GastroArt Piure de cartofi pentru garnituri (rețetă interbelică)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii