Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:21 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Sos maioneză (rețetă interbelică)

ro

09 Apr, 2022 08:55 1664 Marime text
Rețetă de maioneză, foto: GastroArt
Proporția e de 100-150 gr untdelemn pentru fiecare gălbenuș. Punem 2 gălbenușuri într-un castron cu o jumătate linguriță zeamă de lămâie, un praf de sare și puțin piper alb. Se freacă cu o lingură de lemn până ce gălbenușurile sunt bine mestecate. Abia atunci începem să punem untdelemnul picătură cu picătură. Se freacă mereu, punând din când în când și puțină lamâie, în totul pentru 2 gălbenușuri zeama dela o lămâie mică.

Când maioneza începe să se îngroașe, putem începe a pune și câte o lingură de untdelemn, dar nu mai mult.

Dacă se întâmplă să se taie în timpul preparării ei, punem un gălbenuș de ou într-un castron, începem să-l mestecăm cu o lingură de lemn și apoi cu o linguriță punem câte puțin din maioneza care s-a tăiat până s-a amestecat toată.

Dacă maioneza e reușită, dar prea groasă, se poate subția cu o linguriță de apă.


Maioneză cu smântână

Se pregătește maioneza de mai sus și când e gata se adaugă la 2 gălbenușuri 2 linguri pline de smântână groasă. Sporește maioneza și îi dă un gust mai fin.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet.  



Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.


În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.



Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.




Sursa foto și text:  GastroArt.ro



 ​Citește și: 

GastroArt Dulceață de gutui (rețetă interbelică) 

GastroArt Dulceață de struguri (rețetă interbelică)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii