Descopera.ro De ce tăiem mielul de Paşti?
Descopera.ro: De ce tăiem mielul de Paşti?
18 Apr, 2014 08:05
ZIUA de Constanta
3399
Marime text



Tăiat de milenii încoace
O scurtă privire asupra istoricului mieilor alături de oameni este edificatoare în privinţa rolului acestora. În mod paradoxal la prima vedre, tocmai blândeţea, inocenţa şi puritatea mielului l-au propulsat în poziţia (extrem de complexă) de animal de sacrificiu.
Dincolo de gestul brutal al imobilizării şi sacrificiului sângeros al unui animal pe care filtrul antropomorfizării noastre l-a transformat în simbol absolut al neprihănirii, găsim rosturi şi tradiţii importante pentru comunităţile pastorale din Lumea Veche.
Căci sacrificiul mieilor era practicat de către evrei la sărbătorile în cinstea lui Iahve şi la musulmani în zilele Ramadanului. Aici, în vechea civilizaţie ebraică regăsim parţial originea obiceiului tăierii mieilor de Paşti. Căci mai descoperim ceva interesant: Şi la popoarele indo-ariene, precum geto-dacii din care ne tragem originile, exista sacrificiul mieilor la sosirea primăverii, pentru a marca astfel renaşterea naturii printr-un festin la care trebuia consumată însăşi carnea animalului domestic aflat cel mai la îndemână şi care se năştea primăvara.
Articolul integral pe descopera.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii