Femei in CTRL Ligia Pop, femeia care a revolutionat bucataria romaneasca cu mancarea raw
Femei in CTRL: Ligia Pop, femeia care a revolutionat bucataria romaneasca cu mancarea raw
22 Sep, 2013 23:18
ZIUA de Constanta
3282
Marime text
La 31 de ani, Ligia Pop a reusit sa faca ceea ce nimeni nu a facut in Romania - sa-i faca pe oameni sa renunte macar partial la mancarurile grase si nasanatoase, la prajeli si la combinatiile calorice atat de iubite de romani. Ligia promoveaza un alt stil de mancare – raw food sau alimentatia vegana fara foc.
aca n-ai auzit inca de ea, Ligia Pop este autoarea cartilor de bucate “Retete Vegane Fara Foc” si “Germeni si Vlastari - Surse de Sanatate si Energie”, este raw vegan chef (bucatar specializat in bucataria vegana fara foc), sustine demonstratii culinare si organizeaza anual targuri raw vegane. Are chiar si un show online, "Ligia's Kitchen”, unde te invata retete vegane fara foc, facute intr-un timp record de 3-10 minute.
Ce este raw vegan food?
Denumirea “raw vegan” inseamna alimentatia vegana fara foc (fara ingrediente de origine animala, ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt legumele, intr-o varietate cat mai larga, germenii si vlastarii, semintele si nucile, fructele si super alimentele - gen algele marine, care reprezinta sursa cea mai complexa de minerale din lume.
Beneficiile mancarii raw vegane constau in superioritatea ei nutritionala fata de mancarea gatita, datorata continutului ridicat de nutrienti regasit in cruditati, ca si vitamine, minerale, proteine si enzime (sunt tot proteine, dar au roluri specifice in corp si se distrug prin gatire). In bucataria raw vegana, alimentele nu sunt pregatite peste 40 de grade Celsius. Asta inseamna ca enzimele din ele sunt intacte si gata sa ne ajute in orice reactie chimica din corp, in scopul protejarii acestuia si in lupta impotriva bolilor, asa cum le este menirea. Si fiindca restul moleculelor din mancarea vegetala sunt intacte, sunt de o suta de ori mai usor de asimilat, si nu suprasolicita ficatul, fierea si pancreasul, asa cum se intampla cu cele animale.
Si-a transformat pasiunea intr-o ocupatie permanenta
” Ceea ce fac eu nu este o afacere, ci mai mult efort voluntar in ajutorarea oamenilor si raspandirea informatiilor despre alimentatia vegana fara foc. Petrec zeci de ore saptamanal raspunzand la mesaje trimise prin email sau prin diferitele site-uri unde am activitate.”, ne-a marturisit Ligia.
Cum au reactionat romanii la o schimbare atat de radicala?
“In Romania oamenii au fost intotdeauna interesati de o alimentatie sanatoasa si orice noutate ii atrage. Interesul lor a fost neasteptat de mare, inca de la primele postari pe site-ul meu. Am fost uimita sa constat ca multi oameni au trecut de la mezeluri si semi-preparate la mancare pura, naturala, dupa ce au aflat de informatiile de pe website-ul meu. Toti au fost atrasi de gusturile exceptionale ale preparatelor raw food, care de fiecare data i-a impresionat prin paleta de arome si culori. "
"Oamenii interesati au putut de asemenea vedea pe viu prepararea mancarii raw vegane prin demonstratiile culinare pe care le-am sustinut in orasele principale ale tarii, cat si la cele doua targuri Raw Vegane (de primavara si toamna) pe care le organizez anual la Bucuresti si la care avem mereu o prezenta de mii si mii de oameni.”
A avut parte si de reactii dure
”Reactii dure mereu vor fi, insa eu una am avut parte de doar cateva. Mai dureroase au fost reactiile oamenilor care erau aproape pe moarte si nici nu se gandeau sa renunte la carne, spunand ca doar aceasta ii sustine. Degeaba incercam eu sa le explic ca excesul de proteine si zaharul hraneste cancerul, ajutand celulele canceroase sa se dezvolte fara limita. Cred ca doar in acele momente m-au durut reactiile acestea care m-au facut sa ma simt neputincioasa, lasandu-mi un gust amar pentru cateva zile. “, ne-a marturisit Ligia.
Secretul tineretii? Ligia a scapat de celulita, oboseala, dureri si s-a transformat complet
”A fost uimitor sa urmaresc schimbarile din corpul meu - atat constipatia cat si schimbari in ce priveste textura pielii, claritatea ochilor, de celulita - chiar de curand am citit ca singura cale prin care poti scapa de celulita este prin consumul mare de cruditati.
De asemenea, parul si unghiile devin mai sanatoase si stralucitoare. Eu una am scapat de durerile de ficat si fiere care veneau ca bonus odata cu consumul preparatelor din carne, cat si de starea aceea de greutate si lipsa de energie, care au fost inlocuite cu o stare de bine si liniste sufleteasca. Parca ai o alta viziune mai clara a vietii si mai ales cand vine vorba de rezolvarea unor dileme si probleme, esti in stare sa iei decizii mai bune si mai rapide, ai o claritate si o acuratete a mintii pe care n-o poti experimenta prin alimentatia clasica, gatita.”, ne-a explicat ea.
Vrei sa arati ca la 40 de ani, la varsta de 50, 60?
”Karyn Calabrese, un model celebru in USA, a fost invitata in 2000 la show-ul lui Oprah pentru a povesti lumii despre secretul tineretii ei. La fel ca toate celebritatile ingrijorate de aspectul si sanatatea lor, Karyn a fost vegana 30 ani si in ultimii 20 de ani, adepta unei alimentatii 100% vegetale. La varsta de aproximativ 60 de ani, ea arata ca si de 40, cu pielea neteda, corpul suplu si parul matasos. “
Show-ul Ligia’s Kitchen, urmarit si in strainatate
"Planul meu este sa ma concentrez in continuare pe sustinerea campaniei mele "Mananca Sanatos o Zi pe Saptamana", sa finalizez cartile de retete pe care le-am inceput, sa continui show-ul online "Ligia's Kitchen, care cuprinde pana in prezent 17 episoade cu retete vegane fara foc facute in timp record 3-10 minute si sa continui cu cele doua targuri anuale raw vegan de la Bucuresti.
Romania are nevoie de o emisiune cu retete raw vegane si de aceea am si inceput show-ul "Ligia's Kitchen" care este o televiziune online unde din decembrie si pana in prezent am avut peste 110.000 vizualizari. Dupa cum vedeti interesul romanilor si nu numai al lor, este foarte mare (pentru ca si strainii sunt interesati de show-ul meu, care il subtitram in engleza) si mi-as dori ca episoadele acestui show sa fie vazute de cati mai multi oameni care ar putea sa-si imbunatateasca alimentatia prin sfaturi si retete raw vegane."
Pofticiosii sa nu-si faca probleme
Chiar daca ideea de a renunta la mancarea gatita poate parea infricosatoare, poti sa stai linistita, deoarece preparatele Ligiei sunt cat se poate de delicioase. In plus, pofta nu este neaparat fizica: “Poftele au un substrat psihologic. Se spune ca asociem gusturile si mirosurile anumitor mancaruri cu amintirile si sentimentele din copilarie la care mereu am vrea sa ne intoarcem. De multe ori mancam o mancare doar pentru ca ne aminteste de vremurile bune, trecute, cand eram la bunici sau impreuna cu toata familia.”
Sursa: perfecte.ro
aca n-ai auzit inca de ea, Ligia Pop este autoarea cartilor de bucate “Retete Vegane Fara Foc” si “Germeni si Vlastari - Surse de Sanatate si Energie”, este raw vegan chef (bucatar specializat in bucataria vegana fara foc), sustine demonstratii culinare si organizeaza anual targuri raw vegane. Are chiar si un show online, "Ligia's Kitchen”, unde te invata retete vegane fara foc, facute intr-un timp record de 3-10 minute.
Ce este raw vegan food?
Denumirea “raw vegan” inseamna alimentatia vegana fara foc (fara ingrediente de origine animala, ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt legumele, intr-o varietate cat mai larga, germenii si vlastarii, semintele si nucile, fructele si super alimentele - gen algele marine, care reprezinta sursa cea mai complexa de minerale din lume.
Beneficiile mancarii raw vegane constau in superioritatea ei nutritionala fata de mancarea gatita, datorata continutului ridicat de nutrienti regasit in cruditati, ca si vitamine, minerale, proteine si enzime (sunt tot proteine, dar au roluri specifice in corp si se distrug prin gatire). In bucataria raw vegana, alimentele nu sunt pregatite peste 40 de grade Celsius. Asta inseamna ca enzimele din ele sunt intacte si gata sa ne ajute in orice reactie chimica din corp, in scopul protejarii acestuia si in lupta impotriva bolilor, asa cum le este menirea. Si fiindca restul moleculelor din mancarea vegetala sunt intacte, sunt de o suta de ori mai usor de asimilat, si nu suprasolicita ficatul, fierea si pancreasul, asa cum se intampla cu cele animale.
Si-a transformat pasiunea intr-o ocupatie permanenta
” Ceea ce fac eu nu este o afacere, ci mai mult efort voluntar in ajutorarea oamenilor si raspandirea informatiilor despre alimentatia vegana fara foc. Petrec zeci de ore saptamanal raspunzand la mesaje trimise prin email sau prin diferitele site-uri unde am activitate.”, ne-a marturisit Ligia.
Cum au reactionat romanii la o schimbare atat de radicala?
“In Romania oamenii au fost intotdeauna interesati de o alimentatie sanatoasa si orice noutate ii atrage. Interesul lor a fost neasteptat de mare, inca de la primele postari pe site-ul meu. Am fost uimita sa constat ca multi oameni au trecut de la mezeluri si semi-preparate la mancare pura, naturala, dupa ce au aflat de informatiile de pe website-ul meu. Toti au fost atrasi de gusturile exceptionale ale preparatelor raw food, care de fiecare data i-a impresionat prin paleta de arome si culori. "
"Oamenii interesati au putut de asemenea vedea pe viu prepararea mancarii raw vegane prin demonstratiile culinare pe care le-am sustinut in orasele principale ale tarii, cat si la cele doua targuri Raw Vegane (de primavara si toamna) pe care le organizez anual la Bucuresti si la care avem mereu o prezenta de mii si mii de oameni.”
A avut parte si de reactii dure
”Reactii dure mereu vor fi, insa eu una am avut parte de doar cateva. Mai dureroase au fost reactiile oamenilor care erau aproape pe moarte si nici nu se gandeau sa renunte la carne, spunand ca doar aceasta ii sustine. Degeaba incercam eu sa le explic ca excesul de proteine si zaharul hraneste cancerul, ajutand celulele canceroase sa se dezvolte fara limita. Cred ca doar in acele momente m-au durut reactiile acestea care m-au facut sa ma simt neputincioasa, lasandu-mi un gust amar pentru cateva zile. “, ne-a marturisit Ligia.
Secretul tineretii? Ligia a scapat de celulita, oboseala, dureri si s-a transformat complet
”A fost uimitor sa urmaresc schimbarile din corpul meu - atat constipatia cat si schimbari in ce priveste textura pielii, claritatea ochilor, de celulita - chiar de curand am citit ca singura cale prin care poti scapa de celulita este prin consumul mare de cruditati.
De asemenea, parul si unghiile devin mai sanatoase si stralucitoare. Eu una am scapat de durerile de ficat si fiere care veneau ca bonus odata cu consumul preparatelor din carne, cat si de starea aceea de greutate si lipsa de energie, care au fost inlocuite cu o stare de bine si liniste sufleteasca. Parca ai o alta viziune mai clara a vietii si mai ales cand vine vorba de rezolvarea unor dileme si probleme, esti in stare sa iei decizii mai bune si mai rapide, ai o claritate si o acuratete a mintii pe care n-o poti experimenta prin alimentatia clasica, gatita.”, ne-a explicat ea.
Vrei sa arati ca la 40 de ani, la varsta de 50, 60?
”Karyn Calabrese, un model celebru in USA, a fost invitata in 2000 la show-ul lui Oprah pentru a povesti lumii despre secretul tineretii ei. La fel ca toate celebritatile ingrijorate de aspectul si sanatatea lor, Karyn a fost vegana 30 ani si in ultimii 20 de ani, adepta unei alimentatii 100% vegetale. La varsta de aproximativ 60 de ani, ea arata ca si de 40, cu pielea neteda, corpul suplu si parul matasos. “
Show-ul Ligia’s Kitchen, urmarit si in strainatate
"Planul meu este sa ma concentrez in continuare pe sustinerea campaniei mele "Mananca Sanatos o Zi pe Saptamana", sa finalizez cartile de retete pe care le-am inceput, sa continui show-ul online "Ligia's Kitchen, care cuprinde pana in prezent 17 episoade cu retete vegane fara foc facute in timp record 3-10 minute si sa continui cu cele doua targuri anuale raw vegan de la Bucuresti.
Romania are nevoie de o emisiune cu retete raw vegane si de aceea am si inceput show-ul "Ligia's Kitchen" care este o televiziune online unde din decembrie si pana in prezent am avut peste 110.000 vizualizari. Dupa cum vedeti interesul romanilor si nu numai al lor, este foarte mare (pentru ca si strainii sunt interesati de show-ul meu, care il subtitram in engleza) si mi-as dori ca episoadele acestui show sa fie vazute de cati mai multi oameni care ar putea sa-si imbunatateasca alimentatia prin sfaturi si retete raw vegane."
Pofticiosii sa nu-si faca probleme
Chiar daca ideea de a renunta la mancarea gatita poate parea infricosatoare, poti sa stai linistita, deoarece preparatele Ligiei sunt cat se poate de delicioase. In plus, pofta nu este neaparat fizica: “Poftele au un substrat psihologic. Se spune ca asociem gusturile si mirosurile anumitor mancaruri cu amintirile si sentimentele din copilarie la care mereu am vrea sa ne intoarcem. De multe ori mancam o mancare doar pentru ca ne aminteste de vremurile bune, trecute, cand eram la bunici sau impreuna cu toata familia.”
Sursa: perfecte.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii