Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:47 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Halloween-ul la Constanța Legenda dovleacului felinar

ro

31 Oct, 2021 11:14 7742 Marime text
 

 
 
  • Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, răspândită din secolul XIX în lumea occidentală prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.
  • Halloween-ul se sărbătorește în noaptea de 31 octombrie.
 
Deși Halloween-ul nu este o sărbătoare românească, în ultimii ani a prins amploare și pe teritoriul țării noastre. Copiii abia așteaptă machiajele, costumele și dulciurile, iar părinții se bucură prin ochii copiilor lor. Casele, străzile și magazinele sunt decorate festiv și parcă toată lumea stă mai atentă ca nu cumva vreun „schelet să cadă din dulap“.

Iată că și anul acesta, pe străzile din Constanța, dar și în mazagine întâlnim decorații specifice acestei sărbători. Rețelele de socializare sunt pline de imagini din casele românilor care sărbătoresc, între prieteni, cu mâncare și costume care mai de care. Videoclipurile în care cei mici îi sperie pe cei mari fac înconjurul lumii și parcă mai mare își este dragul când ieși din casă și vezi că orașul tău, pe alocuri decorat, te duce cu gândul la un film de groază.




De unde provine Halloween-ul și ce înseamnă această sărbătoare  

Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la „All-hallow-evening“ care înseamnă „ziua tuturor sfinților“. În ciuda faptului că se presupune a fi o sărbătoare păgână, a fost acceptată de biserica catolică și protestantă, pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie.


Tradiția spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, pășesc în lumea celor vii. În ciuda celor spuse, sărbătoarea nu are deloc o semnificație satanică. S-a discutat faptul că originile sărbătorii se regăsesc într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de „Samhain“, festival care era organizat pe 31 octombrie. Scopul festivalului era de a strânge recolte, iar manifestările erau asemănătoare cu cele de acum: costume de Halloween, decorațiuni pentru casă, transformarea dovlecilor în felinare, dar și machiaje și celebrul „ne dați ori nu ne dați“.
 

Legenda dovleacului de Halloween


O veche legendă irlandeză exportată în America îl are drept personaj principal pe zgârcitul Jack o’Lantern. Acesta a devenit ulterior, felinarul din dovleac pe care îl știm cu toții astăzi.  Jack era un om avar, mare împătimit al băuturii, nelegiuit fără regrete, care tot timpul le juca feste celor apropiaţi şi nu numai. A îndrăznit într-o bună zi să-l provoace chiar pe Necuratul. Într-o seară Jack îl alege pe diavol ca partener de pahar. Cum nu voia să plătească pentru băutură, îl păcăleşte pe acesta să se transforme într-o monedă ca să achite datoria. Dar păstrează o vreme moneda, eliberându-l doar cu condiţia să nu-l deranjeze timp de un an. Jack nu se potoleşte după această farsă şi îi mai întinde o capcană.

Şiret, îl convinge pe acesta să se urce într-un pom să-i dea un măr, după care Jack împânzeşte locul cu zeci de cruci şi crestează semnul crucii pe scoarţă, pentru ca Scaraoţchi să nu mai poată coborî. Disperat, diavolul îl întreabă pe Jack ce îi poate oferi ca să-l slobozească. Ştrengarul Jack îl face să-i promită că nu se va înstăpâni asupra sufletului său în momentul când îşi va da duhul. Diavolul consfinţeşte, iar Jack se ţine de cuvânt şi îl lasă liber dând la o parte crucile.

După mulţi ani, Jack îşi dă şi el obştescul sfârşit şi ajunge la Porţile Raiului, păzite de Sfântul Petru. Acesta îi declară ferm că a dus o viaţă mult prea delăsătoare şi că sufletul lui mustea de răutate şi viclenie. Raiul nu voia să se deschidă pentru el. Aşadar Jack face cale întoarsă, către haznaua iadului. Dar acolo îl întâlneşte unul dintre cei păcăliţi: pe diavol, care se ţine şi el de cuvânt şi nu îl primeşte pe Jack în focul veşnic. Jack este cuprins de spaimă.

Nu are unde să se ducă, rămânând hoinar pe drumul dintre iad şi rai pentru eternitate. Înfricoşat, îl întreabă pe diavol cum se va descurca fără nicio făclie care să-l călăuzească. Necuratului i se face milă de el şi îi aruncă o flacără din adâncurile arzânde, care să-l servească în solitara călătorie.


Atunci Jack introduce jăraticul încins într-un nap scobit şi obţine un frumos felinar. Napii erau una dintre mâncărurile sale preferate şi îi şterpelea ori de câte ori avea ocazia. De atunci, zgârcitul Jack cutreieră lumea fără a-şi găsi pacea, izgonit şi din rai, şi din iad, având drept companion doar napul prefăcut în felinar.

De Halloween irlandezii obişnuiau să scobească napi, tărtăcuţe, cartofi şi sfeclă pentru a-şi face felinare care să-i păzească de spiritele rele şi mai ales de Jack cel-fără-de-odihnă. În anii 1800, când mai multe valuri de imigranţi păşesc pe pământul american, aceştia îşi dau rapid seama că dovlecii erau mai uşor de întrebuinţat şi de prelucrat, adoptându-i ca simbol în defavoarea napilor. S-a născut Jack o’Lantern, dovleacul luminat şi sculptat în fel şi fel de chipuri în toate colţurile lumii.
 
Citește și:

Moșii de toamnă 2021 Sâmbăta morților. Pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi, însă pe care nu i-am uitat


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii