Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:07 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

voceaconstantei.ro Aşure

ro

13 Sep, 2015 00:00 6187 Marime text


INGREDIENTE:

500 g arpacaş
100 g năut (fiert la cutie)
100 g fasole roşie
250 g miez de nucă tocată pentru ornat
50 g caise uscate tocate
50 g smochine uscate, tocate
50 g curmale tocate
50 g stafide
250 g kiwi
250 g prune uscate pentru ornat
1 rodie pentru ornat

1 cutie de 400 g compot din toate fructele (ananas, papaya)
1 cutie de 150 g porumb fiert
1,5  kg zahăr
1 lămâie
3 l apă
1 linguriţă sare

MOD DE PREPARARE:


Arpacaşul curăţat se spală foarte bine în mai multe ape după care se pune la fiert în 2 l apă şi se fierbe până când bobul de arpacaş s-a  înmuiat fără să se tercuiască. Se pun la înmuiat timp de 12 ore năutul şi fasolea, timp în care se schimbă apa de mai multe ori. Se pun la fiert în vase separate fasolea şi năutul. Caisele, smochinele, stafidele şi prunele spălate bine în prealabil sunt opărite cu un pic de apă fiartă. Din kiwi facem dulceaţă. Le curăţam de coajă şi le tăiem cubuleţe. Fierbem 150 g zahăr în 100 ml apă până se obţine un sirop gros, se adaugă cubuleţele de kiwi şi continuăm fierberea 5 -10 minute. 3 l apă se fierb cu cantitatea de zahăr rămasă (aprox.1,350 g) şi cu linguriţa de sare, obţinându-se  un sirop în care se adaugă caisele, smochinele, curmalele, stafidele şi prunele opărite şi tăiate fideluţă precum şi fructele din compot (ananas, papaya). Se amestecă toate la un loc şi se adaugă zeama de la o lămâie. Se ornează cu boabe de rodie şi cu miez de nucă înainte de a fi servite rece.

Reţetă oferită de Bari Turchean, Preşedinte Organizaţia de Femei, filiala Constanţa, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România

Sursa:
voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii