voceaconstantei.ro Bere excelentă de casă – reţetă din 1932
voceaconstantei.ro: Bere excelentă de casă – reţetă din 1932
26 Mar, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2024
Marime text
Sunteţi curioşi ce gust are berea de casă? O puteţi încerca! Reţeta de „bere excelentă” face parte din Fondul Fabricii de Cafea Frank şi se află în Arhivele Naţionale. Documentul este datat 1932.
Aşadar, o reţetă veche, recomandată ca având un „efect răcoritor şi întăritor” şi fiind recomandată „de mii de ori”.
Dar… cum se prepară:
Documentul din 1932 ne spune că se pune jumătate de kilogram de cafea de malţ în 10 litri de apă şi se fierbe o oră. Apoi se adaugă ¼ kg de zahăr („berea devine mai aromatică dacă se amestecă zahărul în 15 gr de hameu”), fierbându-se încă vreo 15 minute. Se umple o ceaşcă mică cu lichidul obţinut, mestecându-se în el 20 gr drojdie de bere. Amestecul se strecoară şi se toarnă înapoi împreună cu „o priză de sare”. Berea-i gata! Trebuie să fie lăsată într-o încăpere caldă ca să se răcească încetul cu încetul. Se toarnă printr-o pânză subţire în sticle de culoare închisă şi se depozitează. După 3-5 zile ne putem delecta cu băutura pe care am preparat-o singuri.
Pentru a nu da greş, spune documentul original, trebuie să respectăm cu stricteţe reţeta.
Noroc!
Documentul, care face parte din patrimoniul Arhivelor Naţionale
Sursa: Voceaconstantei.ro
Aşadar, o reţetă veche, recomandată ca având un „efect răcoritor şi întăritor” şi fiind recomandată „de mii de ori”.
Dar… cum se prepară:
Documentul din 1932 ne spune că se pune jumătate de kilogram de cafea de malţ în 10 litri de apă şi se fierbe o oră. Apoi se adaugă ¼ kg de zahăr („berea devine mai aromatică dacă se amestecă zahărul în 15 gr de hameu”), fierbându-se încă vreo 15 minute. Se umple o ceaşcă mică cu lichidul obţinut, mestecându-se în el 20 gr drojdie de bere. Amestecul se strecoară şi se toarnă înapoi împreună cu „o priză de sare”. Berea-i gata! Trebuie să fie lăsată într-o încăpere caldă ca să se răcească încetul cu încetul. Se toarnă printr-o pânză subţire în sticle de culoare închisă şi se depozitează. După 3-5 zile ne putem delecta cu băutura pe care am preparat-o singuri.
Pentru a nu da greş, spune documentul original, trebuie să respectăm cu stricteţe reţeta.
Noroc!
Documentul, care face parte din patrimoniul Arhivelor Naţionale
Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii