lauraadamache.ro Placinta greceasca cu crema de gris – Bougatsa
lauraadamache.ro: Placinta greceasca cu crema de gris – Bougatsa
08 Sep, 2018 08:32
ZIUA de Constanta
2357
Marime text
Toate preparatele grecesti imi plac foarte mult, in special placintele, dulci sau sarate, care sunt preferatele mele si ale lui Cris. Bougatsa, aceasta delicioasa placinta cu crema de gris si foi subtiri de placinta, este minunata si foarte usor de facut.
Bougatsa vine din regiunea geografica a Bizantului, mai exact din Constantinopol, cand orasul era inca grecesc. Bizantinii aveau o traditie indelungata in prepararea placintelor si deserturilor, iar una dintre aceste celebre placinte este Bougatsa. Chiar si dupa capturarea orasului de catre turci, bougatsa a ramas una dintre placintele cele mai apreciate.
In Constantinopol, aceasta placinta era numita “pogatsa” sau “bogatsa” de catre greci si “bugatsa” de catre turci.
Bougatsa devine foarte populara in Grecia dupa razboiul greco-turc din 1922. Ajunge intai in Serres, un oras preferat de imigrantii greci, apoi in Salonic, Veria, Halkidiki. Cea mai populara umplutura, pe care v-o propun si eu astazi, este crema de gris, dar putem intalni Bougatsa cu umplutura de carne tocata sau branza.
Placinta greceasca cu crema de gris se serveste calda, la micul dejun, pudrata cu zahar vanilat si scortisoara. Eu am adaugat in crema placintei si coaja rasa de lamaie, ii da un gust minunat. Am pudrat-o doar cu zahar vanilat de aceasta data.
Placinta greceasca cu crema de gris – Ingrediente (tava 25×18 cm)
10 foi placinta subtiri
1 l lapte
200 g gris fin
100 g unt (pentru crema)
150 g zahar
1 lamaie mare (doar coaja rasa)
75-80 g unt topit (pentru uns foile)
Mod de preparare: lauraadamache.ro
Bougatsa vine din regiunea geografica a Bizantului, mai exact din Constantinopol, cand orasul era inca grecesc. Bizantinii aveau o traditie indelungata in prepararea placintelor si deserturilor, iar una dintre aceste celebre placinte este Bougatsa. Chiar si dupa capturarea orasului de catre turci, bougatsa a ramas una dintre placintele cele mai apreciate.
In Constantinopol, aceasta placinta era numita “pogatsa” sau “bogatsa” de catre greci si “bugatsa” de catre turci.
Bougatsa devine foarte populara in Grecia dupa razboiul greco-turc din 1922. Ajunge intai in Serres, un oras preferat de imigrantii greci, apoi in Salonic, Veria, Halkidiki. Cea mai populara umplutura, pe care v-o propun si eu astazi, este crema de gris, dar putem intalni Bougatsa cu umplutura de carne tocata sau branza.
Placinta greceasca cu crema de gris se serveste calda, la micul dejun, pudrata cu zahar vanilat si scortisoara. Eu am adaugat in crema placintei si coaja rasa de lamaie, ii da un gust minunat. Am pudrat-o doar cu zahar vanilat de aceasta data.
Placinta greceasca cu crema de gris – Ingrediente (tava 25×18 cm)
10 foi placinta subtiri
1 l lapte
200 g gris fin
100 g unt (pentru crema)
150 g zahar
1 lamaie mare (doar coaja rasa)
75-80 g unt topit (pentru uns foile)
Mod de preparare: lauraadamache.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii