Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preparate Culinare by Poliana Melasa de rodii

ro

05 Dec, 2014 00:00 2992 Marime text

(1 borcan de 250 ml)

Melasa de rodii este un ingredient cunoscut si folosit in Orientul mijlociu, in tari precum Iran, Siria sau Liban. In mod traditional, melasa se obtine prin fierberea sucului natural de rodii, fara alt adaos, zaharurile din fruct ajutand siropul sa se ingroase in timpul fierberii. Totusi, pentru a
se ingrosa mai repede si a putea fi pastrata mai mult timp, se pot adauga zahar si zeama de lamaie, ca la orice dulceata.
Melasa de rodii obtinuta poate fi pastrata intr-un borcan inchis ermetic, la frigider, pana la 2 luni. Pentru ca are o aroma unica si bogata, o puteti folosi ca topping la diverse deserturi (peste inghetata), in marinata pentru diverse carnuri, in sosuri sau ca dressing pentru salata.

suc natural de rodii 1 litru
zahar 135 grame
zeama de lamaie 50 ml

Mod de preparare

Rodiile se taie in doua si se scot semintele, avand grija, pe cat posibil, sa nu lasam bucati de pielita alba. Este un procedeu mai migalos si destul de "murdar" (eu la final a trebuit sa sterg inclusiv geamul de la bucatarie, sucul de rodii sarise peste tot :) ). Dupa ce am obtinut, cu truda,
semintele, le zdrobim, pentru cateva secunde, in blender. Atentie, vrem doar sa obtinem sucul din pulpa, nu sa sfaramam samburii. Puteti obtine sucul si cu o presa pentru piure. Se strecoara sucul obtinut si se pune intr-o cratita cu peretii grosi. Pentru a obtine 1 litru de suc sunt
necesare cam 8-10 rodii.
Se pune cratita pe foc mic si se adauga zeama de lamaie si zaharul. Se lasa sa fiarba, amestecand din 10 in 10 minute. Procesul de ingrosare dureaza cam o ora. Melasal trebuie sa aiba o consistenta destul de groasa, sa ramana pe spatele lingurii, insa aveti grija sa nu o
caramelizati (e o limita destul de fina intre un sirop bine facut si unul ars). Se va mai ingrosa si dupa racire. Cantitatea obtinuta trebuie sa fie cam 1/4 din cantitatea initiala de lichid. Se toarna intr-un borcan inchis ermetic si se pasteaza la frigider 2 luni.


https://www.preparate-culinare.ro/conserve-si-muraturi/81-melasa-de-rodii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii