Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:01 25 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reţetele zilei Ciorba rădăuţeană

ro

28 Jun, 2021 10:41 7402 Marime text

Reteta de ciorba radauteana este o reteta traditionala romaneasca, fiind una dintre ciorbele mele preferate (alaturi de ciorba de perisoare si ciorba de vacuta), asta si pentru ca seamana mult cu reteta de ciorba de burta (dar e mai simplu de facut decat aceasta) pe care o ador.

Ciorba radauteana originala – Cine a inventat aceasta ciorba?

Daca va intrebati cine a facut prima data aceasta ciorba, ei bine, aceasta minunata ciorba cu pui este creatia doamnei Cornelia Dumitrescu, experta in arta culinara la restaurantul „Nordic” din Radauti.

Daca acum toate gospodinele preparara aceasta delicioasa ciorba cu carne de pui, trebuie sa stiti ca prima varianta continea carne de  curcan. Deci daca nu sunteti foarte prieteni cu ciorba de burta, dar totusi va plac ingredientele folosite la prepararea ei, puteti incerca ciorba radauteana. Va veti bucura de un gust asemanator, dar cu mult mai putine calorii in farfurie.

Nu stiu exact cand am gustat pentru prima data aceasta ciorba, mami o facea foarte des, dar cum nu am fost niciodata fan ciorbe, nu o mancam in copilarie. Cred ca la un moment dat, probail dupa ce mi s-a explicat ca seamana cu ciorba de burta, am gustat-o si a fost dragoste la prima degustare.

In timpul dietei Dukan, am facut de foarte multe ori aceasta ciorba, bineinteles smantana era inlocuita cu iaurt grecesc 0%, dar si asa era nemaipomenit de gustoasa.

Ingredientul principal este puiul. Eu prepar aceasta ciorba cu pulpe si piept de pui, este mult mai gustoasa decat doar cu piept de pui. Legumele ca radacina de patrunjel, telina si pastranacul, morcovii si ceapa sunt esentiale pentru gustul final al acestei ciorbe traditionale.


De multe ori am inlocuit ceapa cu prazul, o leguma pe care o indragesc foarte mult si care mi se pare ca adauga o nota usor dulceaga ciorbei radautene.

Cu ce se acreste ciorba radauteana?

Multe persoane m-au intrebat daca se poate acri ciorba cu bors sau lamaie. Raspunsul este nu. Asa cum in ciorba de burta nu au ce cauta borsul sau lamaia, nici in aceasta ciorba nu le putem folosi. Otetul este singurul ingredient pe care il vom foloi pentru acrirea ciorbei radautene.

De ce se branzeste ciorba (oricare, nu doar cea radauteana)?

O alta intrebare pe care am primit-o foarte des. Raspunsul este valabil pentru orice ciorba in care se adauga liezonul.


Liezonul este amestecul de galbenusuri si smantana care se adauga in mancaruri pentru a le da o consitenta cremoasa si bogata. Dar, ca sa impiedicam branzirea ciorbelor, acest amestec nu se adauga niciodata direct in ciorba (vezi la finalul retetei cum se prepara si se incorporeaza corect liezonul).

Galbenusurile si smantana se amesteca intr-un vas separat, iar peste amestecul obtinut se adauga 2-3 polonice din ciorba fierbinte. Stingem focul si, dupa 2-3 minute, adaugam liezonul in ciorba. Daca veti respecta acest lucru, nu veti avea niciodata probleme cu branzirea ciorbelor.

Si cum iarna de afara nu vrea deloc sa plece, nu cred ca exista ceva mai delicios decat o farfurie de ciorba, calda si delicioasa.

Acestea fiind zise, iata reteta de ciorba radauteana in varianta ei originala, cu carne de pui.

Ingrediente pentru Ciorba radauteana
  • 1 kg g pulpe si piept de pui
  • 2 radacini patrunjel
  • 100 g radacina telina
  • 2 radacini pastarnac
  • 2-3 morcovi medii
  • 1 praz (doar partea alba)
  • 4-5 catei usturoi
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml smantana fermentata
  • otet dupa gust (cca 50 ml)
  • 4 l apa
  • sare
  • patrunjel
Mod de preparare: lauraadamache.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii