Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:54 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Donauwelle – Prăjitura valurile Dunării

ro

17 Apr, 2016 10:18 3227 Marime text



Ingrediente pentru blat, pentru o tava de 32×20 cm

  • 5 oua
  • 375 g faina
  • 250 g unt
  • 250 g zahar
  • 500-700 g visine – eu am folosit din compot, dar daca nu aveti proaspete, se pot folosi si congelate, din visinata, sau dulceata, cu conditia sa fie scurse bine inainte sa le folosim
  • 30 g cacao
  • 50 ml lapte
  • 10 g praf de copt
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie

Crema de vanilie: Daca nu vreti sa o preparati, inlocuiti-o cu doua plicuri de budinca de vanilie preparate conform instructiunilor de pe plic.

  • 500 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 4 galbenusuri de ou
  • 40 g faina
  • 30 g amidon
  • o pastaie de vanilie – sau extract de vanilie
  • coaja de portocala sau lamaie
  • 200 g unt

Glazura de ciocolata:

  • 200 g ciocolata neagra (arata mai bine pe prajitura, dar puteti pune si cu lapte)
  • 20 g unt
Preincalzim cuptorul la 180 grade. Ungem cu unt, apoi tapetam cu zahar pudra tava. Cernem impreuna faina, praful de copt si sarea.
Punem intr-un bol untul si zaharul si mixam doua minute. Adaugam pe rand ouale, amestecand dupa fiecare cate un minut. Punem incet si faina si mixam la viteza mica pentru 5 minute. Aromam cu esenta de vanilie.
Turnam in tava 2/3 de aluat si il intindem uniform cu ajutorul unei spatule.
Peste restul aluatului adaugam cacaua si laptele si mixam pana la incorporare. Turnam blatul cu cacao peste cel de vanilie si nivelm.
Aranjam visinele in randuri cat mai drepte deasupra blatului de cacao.
Dam la cuptor pentru 30 de minute sau pana trece testul scobitorii. Dupa ce se coace prajitura, o lasam sa se raceasca complet pe un gratar.
Pana cand se coace prajitura, pregatim crema de vanilie. Turnam laptele intr-o craticioara de marime medie si il punem pe foc mic la incalzit. Despicam pastaia de vanilie, curatam semintele si le punem in lapte si optional coaja de lamaie. Daca folosim extract de vanilie, o adaugam la sfarsit de tot. Intr-un castron amestecam galbenusurile cu zahar pana se albesc. Eu am folosit un tel si am amestecat doua minute, dar puteti folosi si un mixer electric. Cernem faina si amidonul si le adaugam cremei de oua. Cand laptele este caldut, turnam amestecul in craticioara si amestecam foarte bine pentru a se omogeniza si a nu se forma cocoloase.
Scoatem coaja de lamaie, dam focul mic si amestecam continuu pentru a nu se prinde crema de fundul craticioarei. Crema este gata cand se ingroasa iar la suprafata se formeaza bule de aer. Oprim aragazul, luam craticioara de pe foc si o lasam 10 minute sa se racoreasca, apoi adaugam untul si amestecam bine pana se incorporeaza complet. O lasam sa se raceasca de tot, acoperita cu folie de plastic pe intreaga suprafata pentru a nu prinde pojghita.
Intindem apoi uniform crema de vanilie deasupra.
Topim ciocolata impreuna cu untul intr-o craticioara dupa care o turnam peste crema de vanilie. Cu ajutorul unui pieptan de cofetarie, sau a unei furculite, trasam linii curbe pe toata suprafata prajiturii.

Sursa: Voceaconstantei.ro


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii