Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:52 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Prajitură rustică cu pere

ro

12 Mar, 2016 16:56 2756 Marime text



Decorăm după cum ne place şi dăm prăjitura la rece pentru două ore înainte să o savurăm.


Ingrediente pentru o formă rotunda de 22 cm:

Blat:

  • 6 ouă
  • 230 g faină
  • 180 g zahăr
  • 150 g unt
  • 100 g smântână
  • un pliculeţ de zahăr vanilat
  • esenţă de vanilie
  • un praf de sare
  • un praf de ghimbir măcinat şi un praf de cardamom sau nucşoară – opţional

Sos de pere:

  • 4 pere mari cât mai parfumate (aproximativ 600 g – întregi)
  • 40 g unt
  • 60 g zahăr (eu am folosit brun)
  • un praf de scorţişoară

Crema:

  • 300 ml smântână pentru frişcă
  • 150 g cremă de brânză
  • 100 g zahăr pudră
  • esenţă de rom

Începem cu sosul de pere, pentru că trebuie să fie rece atunci când îl punem pe prăjitură.

Spălăm, apoi curăţăm perele şi le scoatem sâmburii. Le tăiem cubuleţe.

Punem într-o tigaie nonaderentă untul şi îl topim, adăugam zahărul brun şi amestecăm bine. Îl lăsăm să se topească, amestecând continuu.

Adaugăm cubuleţele de pere şi amestecăm bine. Le lăsăm să se înmoaie şi să îşi lase sucul timp de 5 minute. Adăugăm puţina scorţişoară şi amestecăm bine. Mai lăsăm un minut să fiarbă, apoi închidem focul şi le lăsam să se răcească.

Eu am preferat să las sosul mai zemos pentru că atunci când îl folosesc să fie absorbit de blat, dar daca vreţi să obţineţi consistenţa unui caramel îl lăsaţi mai mult să fiarbă, în jur de 10-15 minute, sau până obţineţi consistenţa dorită.

Pentru blat, preîncălziţi cuptorul la 180 de grade.

Într-un vas încăpător mixăm untul la temperatura camerei cu smântâna pentru un minut. Adăugăm zahărul şi zahărul vanilat şi mixăm la viteză mare două minute, până ce aluatul devine cremos. Adăugăm pe rând ouăle şi mixăm la viteză medie după fiecare adăugare. Cernem într-un castron făina, sarea, praful de copt, ghimbirul şi cardamomul sau nucşoara. Le adăugăm amestecului de mai sus şi mixăm două minute la viteză mică. Aromăm cu esenţă de vanilie.

Ungem o formă rotundă cu unt sau o tapetăm cu hârtie de copt. Turnăm aluatul.

Dăm prăjitura la cuptor pentru 40 de minute sau până când, dacă introducem o scobitoare în aluatul cu cacao, aceasta iese curată.

Scoatem blatul din cuptor şi îl lăsăm să se răcească 10 minute în formă, apoi îl transferăm pe un grătar şi îl lăsăm să se răcească complet.

Pentru cremă, punem într-un bol încăpător crema de brânză cu zahărul pudră şi mixăm pentru un minut. Adăugăm în fir subţire smântâna pentru frişcă mixând în continuare la viteză medie. Aromăm cu esenţă de rom. Dăm crema la rece.

Pentru a asambla prăjitura, tăiem blatul în trei felii pe lungime. Turnăm o treime din sosul de pere peste blat, apoi punem o treime din cantitatea de frişca şi nivelam.

Punem peste a doua felie de blat şi repetăm operaţiunea, la fel şi cu a treia felie şi ultima cantitate de sos, apoi frişca.

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii