Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:43 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2000 – A fost inaugurat primul centru de transplant medular din România, la Spitalul Clinic Fundeni

ro

20 Mar, 2021 00:00 2254 Marime text
  • 21 de ani de la deschiderea centrului de transplant medular din România
 
În anul 2000 a fost inaugurat la Spitalul Clinic Fundeni primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de măduvă din lume.
 
Centrul de Hematologie și Transplant Medular (CHTM) din București este cea mai veche și cea mai mare unitate medicală cu acest profil din România. Este alcătuit din trei departamente  care s-au înființat pe rând: Clinica de Hematologie, Departamentul de laboratoare proprii de înaltă specializare și Unitatea de transplant medular.
 
La conducerea sa s-au precedat 6 personalități: Acad. Prof. Dr. Constantin T. Nicolau – fondatorul în 1951 al Clinicii de Hematologie (prima din țară) și al rețelei de centre de conservare și transfuzii, cel dintai profesor de hematologie din învățământul medical superior românesc; Conf. Dr. Emil Popescu – animatorul modernizării hematologiei românești; Conf. Dr. Elena Butoianu – continuatoare a acestei linii și promotoare a cercetării bolilor mieloproliferative cronice; Acad. Prof. Dr. Ștefan Berceanu – creatorul actualei clinici din Spitalul Fundeni ( 1976), cu o structura organizatorică unică în România compusă dintr-o bază clinică cu 166 paturi – cea mai mare din țară – cuplată cu 8 laboratoare proprii de înaltă specializare; Prof. Dr. Dan Coliță, membru al Academiei de Științe medicale – membru fondator al compartimentului de transplant medular  (2000); Conf. Dr. Coriu Daniel – actualul conducător al Centrului, actualizeaza sectoare de lucru ale clinicii pe principii admise internațional, modernizează unele laboratoare ale Centrului, promovând liniii noi de lucru cum ar fi proteomica și genetica moleculară.
 

Istoric Spital Fundeni

 
Spitalul Fundeni a fost inaugurat în anul 1957 – odată cu epidemia de gripă ce a dus la transformarea acestei clădiri, care avea iniţial altă destinaţie, într-o unitate spitalicească de prim rang.
 
Având ca director pe chiar viitorul ministru al sănătăţii (Prof. Dr. Voinea Marinescu), a devenit spital de subordonare republicană, fiind inaugurate o serie de clinici universitare conduse de profesori de valoare şi având cadre medicale de înaltă specializare. Astfel, putem aminti: Prof. Dr. Dan Setlacec şi Dr. Marian Ionescu, viitor profesor la Leeds, la clinicile de Chirurgie Generală şi Cardiovasculară, Prof. Dr. C. G. Dumitriu la Medicină Internă, Prof. Dr. Ştefan Berceanu la Hematologie, Prof. Dr. Spârchez şi viitorul Prof. Dr. Alexandru Oproiu care au venit cu clinica de Gastroenterologie de la Spitalul Griviţa (actualul Spital “Sfânta Maria”), Prof. C. C. Iliescu la Cardiologie, etc.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii