Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:10 28 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agenţia Naţională de Transplant. Primul transplant pulmonar de anul acesta!

ro

24 Jun, 2024 17:27 913 Marime text
foto: Facebook/ ANT Primul transplant pulmonar de anul acesta a fost realizat la Spitalul "Sfânta Maria" la o pacientă de 45 de ani cu BPOC, au informat luni reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant pe Facebook.

Iată conținutul integral al postării:

Transplantul înseamnă VIAȚĂ!

În noaptea de duminică, 23 iunie, s-a realizat o nouă intervenție de prelevare organe și țesuturi la Spitalul Universitar de Urgenta Elias, fiind a treia anul acesta în cadrul acestei unități sanitare și a 41-a la nivel național.

Astfel 7 pacienți au putut fi transplantați cu plămân, ficat, rinichi și cornee, datorită faptului că familia și-a exprimat acordul pentru a dona organele pacientei decedate.

Donarea de organe este un gest nobil prin care se acordă o șansă la viață semenilor în așteptarea unui organ salvator. Atunci când un pacient a decedat, exprimarea acordului poate reda speranța altora. Fără donare nu există transplant și este important ca populația să fie informată în acest sens. Din acest motiv Ministerul Sănătăţii - România împreună cu Agentia Nationala de Transplant, vor derula anul acesta o campanie de conștientizare despre donarea de organe și țesuturi. De asemenea anul acesta se va implementa noul registru de transplant care asigura trasabilitatea și transparența activității.

Cu acest prilej ne exprimăm recunoștința pe care o purtăm donatorilor și familiilor acestora care au înțeles importanța donării.
Astfel ei permit ca echipele medicale să salveze pacienții de pe listele de așteptare pentru organ sau țesut.

Duminica echipa ATI a Spitalului Universitar de Urgență Elias, formată din doamna Dr. Ioana Popescu Garotescu - coordonator intraspitalicesc de transplant și Dr. Andreea Stroi – KDP, Dr. Vulpe Gabrielă - neurolog și echipa de rezidenți dedicați compusă din dr. Cristina Rusu, dr. Matei Neicutescu, și dr. Liviu Butaliu, a făcut posibil ca gestul familiei unei paciente în vârstă de 45 de ani, aflată în moarte cerebrală să nu fie în zadar și o minune să se petreacă pentru alți semeni aflați în cumpănă. Mulțumim pentru efort și dăruire echipei care a pornit resorturile speranței pentru 4 pacienți a căror unică șansă la viață era un transplant de plâmăn, ficat sau rinichi.

Pentru intervențiile de prelevare, au fost prezente echipele chirurgicale ale Spitalului Sfânta Maria, condusă de Dr. Dragoș Chiriță împreuna cu dr. Alexandru Martiniuc și echipele ale Institutul Clinic Fundeni conduse de Dr. Radu Zamfir, Dr. Gheorghe Potlog - pentru ficat și Dr. Vlad Olaru - pentru rinichi. Efortul lor neîncetat a fost preluat de echipele multidisciplinare din centrele de transplant: chirurgi, anesteziști, cardiologi, gastroentelorgi, nefrologi, medici de laborator.

Astfel, firul vieții a fost reînnodat pentru o pacientă critică de 45 de ani datorită intervenției de transplant de plâmăn realizată de echipa de profesioniști a Spitalului Sfânta Maria.

La Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, o altă pacientă de 35 de ani a învins moartea datorită intrevenției de transplant hepatic cu hemificat drept, realizată cu succes de echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, alături de echipa ATI – coordonată de Conf. Dr. Gabriela Droc și echipa compusă din Dr. Sibel Șoarece și Dr. Diana Jelea. Ficatul stâng a fost transplantat unui pacient pediatric la Spitalul Grigore Alexandrescu în vârsta de 13 ani cu o boală congenitală foarte gravă.

În același timp, echipele Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni aduceau șansa la o viață normală pentru alți 2 pacienți în vârstă de 16 și 58 de ani compatibili cu grefele. Cele 2 intrevenții de transplant renal au fost realizate de echipele de chirurgi coordonate de Dr. Cătălin Baston și Dr. Constantin Gîngu, cu suportul ATI – Dr. Liliana Domnisor.

Iar transplanturile de cornee au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București de către echipele coordonate de Prof. Marian Burcea și Dr. Valentin Dinu.

Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate.

Încă o dată, mulţumim cu profund respect familiei donatorului pentru gestul neprețuit, gest ce demonstrează că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor.

#Respect și #Recunoștință pentru echipele medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă mereu între suferință și speranță.

DA pentru VIAȚĂ!- se arată în conținutul postării. 


Citește și:

Trei persoane salvate după un tranplant de organe de la un bărbat în moarte cerebrală
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii